Dieter & specialkost

Kolhydratmetoden

2005-12-20 11:07 #0 av: Kaj

Just nu är det populärt att försöka undvika kolhydrater om man vill hålla sig smal. Atkins metoden medger att man kan äta fett, kött och andra proteiner så mycket man vill bara man undviker kolhydrater. Jag har prövat detta under en vecka för att testa och ja, det fungerade faktiskt. Jag gick ner 3,5 kilo direkt. Hur kan detta nu fungera? Här vill jag försöka att förklara lite hur metabolismen i kroppen fungerar och då framför allt med kolhydrater.

Fett

Fett är kroppens reservlager för energi. När det är slut på energi i kroppen kommer den att försöka omvandla fett till energi. Denna process är inte lika effektiv som att ta energi direkt från till exempel socker eller andra högenergi produkter men den fungerar.

Att sätta i sig för mycket fett är naturligtvis inte bra. Men normalt kan man äta 70-100 gram fett per dag (lite beroende på hur mycket man väger och hur aktiv man är) utan att man behöver gå upp i vikt. Lite fett behöver kroppen för att må bra, men för mycket blir alltså ett problem då det kommer att lagras mer fett i kroppen än vad den kan förbränna.

Kolhydrater

Kolhydrater är bland annat det normala intaget av energi till kroppen. Kolhydrater finns rikligt i socker men även i stärkelserika produkter som potatis, ris, pasta och spannmål (man kan ju göra alkohol av dessa produkter). Kroppen kan mer eller mindre direkt omvandla kolhydraterna till ren energi som behövs för att du skall fungera. Det finns dock ett litet problem och det är att kolhydraterna lagras i levern som sedan omvandlar dessa till energi. Levern kan dock bara lagra cirka 50 gram kolhydrater innan den är "full". Därefter kommer kroppen att omvandla kolhydraterna till fett som en reserv för framtida bruk. Äter man för mycket kolhydrater (alltså mer än 50 gram åt gången) kommer alltså en del att omvandlas till fett i din kropp. Lägg därtill att du förmodligen även äter mat med mera som i sin tur innehåller fett så förstår man lätt att det kan bli för mycket av fettet som lagras i kroppen.

Om man undviker kolhydrater

Om du äter en kost som består av lite eller inga kolhydrater så kan du naturligtvis äta en mer fettrik kost. Om du inte fyller på med några kolhydrater måste kroppen använda sig av det fett du får i dig och om du äter normalt med fett kommer kroppen snabbt att börja omvandla det fett du lagrat i kroppen till energi och på så sätt bränner du fett och går snabbt ner i vikt.

Äta hur mycket man vill

Atkinsmetoden säger att du i stort sett kan äta hur mycket du vill av fett, proteiner med mera bara du undviker kolhydraterna. Egentligen stämmer inte detta för om du äter extremt fettrik mat kommer du inte att gå ner i vikt utan snarare tvärt om.

Men hur fungerar då detta?

När jag prövade metoden upptäckte jag att det inte är så lätt att äta mycket av något om du inte samtidigt får i dig kolhydrater. Detta för att kolhydrater till smaken är lite sött och det stimulerar aptiten. Utan denna stimulans blir man lätt mätt (eller till och med lite äcklad av att äta mer). Slutsatsen tror jag således är att om du inte äter några eller lite kolhydrater så kommer du inte att känna matlust efter det att du satt i dig en fläskkotlett, biff, bearnaise eller vad du nu äter. Du blir med andra ord ganska snart nöjd och får alltså i dig normalt med mat och mindre kolhydrater och kroppen kommer att börja ta från din reservdepå nämligen ditt naturliga fettlager.

 

Relaterade länkar

Av: kaj

Datum för publicering

  • 2005-12-20
Anmäl
2009-08-13 00:41 #1 av: Kramis65

Låter som Annika DAhlsqvists meny

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-13 00:43 #2 av: Hera

Jag gick ner 10kg på 10 veckor då jag åt LCHF = Low Carb High Fat

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-13 00:52 #3 av: Kramis65

Vill oxå prova men är ju en mack männisch

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-13 10:19 #4 av: DesK

#0 Mycket bra artikel du har hittat  Glad

#3 Det kan man lösa på flera olika sätt, ett är PUMA Pålägg Utan MAcka  Glad Detta lärde jag mig på KiF + att jag nu hunnit testa det på ett fik. Jag fick en mycket trevlig tallrik med ost, skinka och salami med lite salladsblad och gurka.

Det är verkligen värt ett försök!  Glad

Anmäl
2009-08-13 10:55 #5 av: [Asta]

Eller så kan man se till att äta mindre kalorier. Att du går ner i vikt beror alltid på att du äter färre kalorier än du gör av med. De olika dietena ger dig bara olika sätt att kontrollera dina kalorier.

Anmäl
2009-08-13 12:56 #6 av: Loucar

Jag tror inte på nån av dieterna i längden men de är en inkörsport till att rasa. Det viktigaste är att lära känna sin egen kropp och följa signalerna på vad som gör att man går ner eller upp i vikt.

Anmäl
2009-08-13 13:09 #7 av: [Norum]

Alla kan inte heller äta lite kolhydrater, det kan bero på mycket. Jag äter så lite som möjligt men det beror mest på att jag måste hålla diabetesen i schack. Men jag äter lite potatis, vill helt enkelt inte vara utan den.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-13 14:02 #8 av: [Asta]

Det är som jag, bröd är det godaste jag vet i matväg. Jag skulle aldrig avstå det för någon diet. Det enda som skulle kunna hålla mg från bröd vore en sjukdom.

Anmäl
2009-08-13 14:06 #9 av: [Norum]

Bröd behöver inte vara onyttigt, en macka kan faktiskt vara en bra måltid.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-13 14:10 #10 av: [Asta]

Absolut! Rågbröd är till och med väldigt nyttigt. Jag tror faktiskt att rågbröd är något man brukar rekommendera till diabetiker. Och jag lever nog efter den filosofin att äta allting. Det är HUR MYCKET man äter av allting som är det besvärliga.

Anmäl
2009-08-13 14:25 #11 av: MaMaMade

Började må himla bra när jag ätit LCHF i några månader. Gick ner i vikt, "slimmade åt" i midja o över lår, blev fastare helt enkelt o började bygga muskler trots att jag inte tränade.

Sedan blev det en massa födelsedagar, jämna år, bullfat till höger o vänster...jag är lite svag för bakat... Mkt sjukdom i fam under vintern, även jag, gick in i väggen framåt vårvintern o då var jag även långt under isen m käket också. Särskilt som ekonomin inte tillät annat än pasta o potatis som grund vissa månader.

Har iaf insett att jag hör till dem som absolut bör hålla mig borta från socker o mjöl. Sväller upp direkt, ser ut som om jag är gravid i 9:e mån och kan driva ett smärre gasverk. Men det är svårt...tänker iaf dra ner *rejält* på kolisar m start när skolorna börjar.

Anmäl
2009-08-13 15:03 #12 av: [Norum]

Man kan ju börja med att ta bort de kolhydrater man har lättast att ta bort... Det finns alltid nåt som man kan dra ner på utan att man känner att man "offrar"sig..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-13 18:46 #13 av: MaMaMade

Det svåraste är när resten av fam äter som vanligt. Man är ju bara människa...vek i köttet o svag i anden... Tungan ute

Har inga större besvär m att välja bort rotfrukter...matbröd går också hyfsat men go´fikat...*ujujuj*! Godis är inga problem...det började smaka apa men jag tillät mig att äta choklad. Chips o ostkrokar var tungt i början men efter ett tag börjde det smaka papp så det gick också bra.

Men ibland...en nybakad ostfralla m *mkt* smööör, en bit cheesecake, ugnsbakade rotsaker...får hoppas att jag denna ggn kan hålla mig till små smakprov emellanåt o inte börja vräka i mig för jämnan.

En fråga skruttis; jag börjar svettas (o blir lite yr ibland) när jag har ätit...bör jag kolla blodsockret? Känns helskumt (o lite otäckt)!

Anmäl
2009-08-13 19:40 #14 av: [Norum]

*13 Man kan bli väldigt konstig i kroppen i början när man äter lite kolisar.. Det är för att kroppen rensar ut en massa skräp, den rensar systemet kan man säga. Jag vet att det fungerar så men fråga mig inte om detaljer. haha 

Har du ätit så här en längre tid och ändå blir lite knepig kan det vara läge att kolla blodsockret..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-13 20:50 #15 av: MaMaMade

Nä, åt LCHF strikt i 6 mån o började sedan äta som vanligt. Har gått upp några kg helt tvärt de senaste månaderna o det är också under de senaste månaderna som jag fått de här svettningarna.

Ringer nog VC ändå...vill kolla lite annat också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.