Köks- & hushållstips

Husmors Hörna

2005-08-30 21:19 #0 av: Niklas

Under rubriken "Husmors Hörna" presenterar vi i fortsättningen udda kökstips. Läs mer om fläckborttagning, frystips och möbelvård.

Kitchen smartness
Har du fått tuggummi på kläder? Lägg dem i frysen en timme och bryt loss tuggummit när det har frusit. Jordnötssmör tar bort tuggummi från hår. Det finns massor av intressanta saker du antagligen inte känner till om mat och ingredienser. Här är några.

Universalmedlet bakpulver
Bakpulver kan användas till nästan allt. Det fungerar utmärkt som brandsläckare. Bakpulver på en fuktig svamp tar bort kritstreck från väggen. Cigarett- och kaffemärken på porslin tas bort med en fuktig trasa doppad i bakpulver. Lite bakpulver i armhålorna kan rädda dig om deodoranten har tagit slut. Bakpulver fungerar också utmärkt som ersättare för tandkräm (om du inte har haft det i armhålorna). Stinkande skor kan åtgärdas med lite bakpulver.

Några kylskåpstips
Nagellack är lättare att applicera och håller längre om du förvarar det i kylen. Lägg plastfolien i kylskåpet om du vill undvika att den klibbar fast i sig själv. Några kolbriketter på en liten tallrik tar bort dålig lukt i kylskåpet. Rester som sparas i kylen mer än 36 timmar ska kokas före förtäring. Ta bort toppen på morötter innan du förvarar dem i kylen. Då torkar de inte lika snabbt. Öppnade kaffeburkar ska förvaras i kylskåp för att hålla smaken längre.

Och lite frystips
Vill du ha genomskinliga iskuber? Koka vattnet innan du fryser det. Överblivet kaffe eller te kan frysas till kuber och användas för att kyla för hett kaffe eller te. Lägg några iskuber i en plastpåse i frysen när du reser bort. Då ser du om det har varit strömavbrott när du kommer hem.

Vin och vinäger
Rödvinsfläckar på en matta tas bort med rakskum. Ta bort rakskummet med en svamp med vatten. En tesked vinäger i sista sköljningen ger håret lyster. Om en rätt är för söt, tillsätt lite salt eller vinäger. Dränk en trasa i en blandning av vatten och vinäger och vrid ur den helt. Snurra trasan i en cirkelrörelse för att ta bort cigarettrök i rummet. För att hindra solbränna från att bilda blåsor, använd lite vinäger. För att undvika att matvin blir surt, häll en matsked vegetabilisk olja i flaskan när du förvarar det.

Skönhet, hälsa och möbelvård
Olivolja är bra som möbelpolish. Pecannötter, valnötter eller jordnötter kan användas för att maskera repor i möbler. Använd en avbruten kant av nöten. Lukta inte på möglig mat. Det kan orsaka en allergisk reaktion. Drycker som innehåller koffein kan orsaka uttorkning av huden och åldra den i förtid.

Frukt och grönsaker
Äpplen håller sig längre om de förvaras så att de inte nuddar varandra. Om de dessutom förvaras kallt behåller de smak och konsistens tio gånger så länge. Skölj jordgubbar innan du snoppar dem. Annars absorberar de vatten och blir mosiga. Lägg frukt i en brun papperspåse på ett mörkt ställe i några dagar om du vill att den ska mogna. Citronjuice på frukthalvor gör att de inte missfärgas lika snabbt. Om du förvarar potatis tillsammans med ett äpple börjar den inte gro. Om du förvarar tårta tillsammans med ett halvt äpple håller den sig fräsch längre. Om du har ätit för stark mat, lägg en bananbit på tungan i en minut så går det över. Fruktkärnor kan vara giftiga: Äppel-, plommon- och aprikoskärnor är farligast. Kokta grönsaker behåller färgen bättre om du har lite mjölk i kokvattnet. Har du dessutom lite smör i vattnet kokar det inte över. Du förkortar baktiden för potatis med 15 minuter om du sticker in en spik i dem när du sätter dem i ugnen.

Kokning och stekning
Salta i botten av stekpannan innan du lägger i fisken. Då fastnar den inte lika lätt. När varmkorv är färdigkokt flyter den upp till ytan. För att hindra bacon från att stänka under stekning, häll lite salt i stekpannan.

Blandad ”kitchen smartness”
Om du ska skicka kakor i paket, packa in dem med popcorn mellan så smulas de inte sönder. Glas som har fastnat i varandra? Fyll det översta med kallt vatten och doppa det nedersta i varmt vatten. Avslagen clubsoda innehåller rätt ingredienser för att göra växter välmående.

För att undvika ånga i badrummet, häll 1,5 till 2,5 centimeter kallt vatten i badkaret före det varma vattnet. Använd ovaxad tandtråd i stället för kniv om du måste skära en kaka medan den fortfarande är varm. Om du är osäker på hur färsk en fisk är, lägg den i kallt vatten. Om den flyter har den nyligen blivit fångad.

Många av tipsen ovan kommer från boken 4001 food facts and chef’s secrets av Dr. Myles H. Bader (ISBN 0-9632899-1-8).

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-08-30

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2005-09-04 21:13 #1 av: Anne

Jag måste direkt avliva det där med nagellack. Nagellack ska inte alls förvaras i kylen - då tjocknar det och blir mycket svårare att måla med. Rumstemperatur är det som gäller. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.