Bakat,desserter & konserverat

Bakdags!

2005-09-11 10:45 #0 av: Anne

En god frukost för mig kräver också ett gott bröd. Jag har under sensommaren experimenterat lite med mörka, grova bröd – något som jag hittills haft väldigt svårt för att lyckas med. Antingen har det inte jäst rätt, eller så har det inte gräddats bra. Stenhårda torra bitar eller degiga, kladdiga historier – inte roligt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har jag hittat två recept som till och med jag lyckas med, och de vill jag gärna dela med mig av. Rågbullarna är jätteenkla, och kan ses som grundkurs i bakning. Bagarflickorna – det kan vi kalla överkurs, däremot. Det är inte svårt, men kräver lite mer förberedelser och är något krångligare.

Rågbullarna är enkla att variera, man kan ha i i stort sett vad man vill av nötter, frön, mjölsorter m.m. Var bara noga med att inte ha i för mycket mjöl – då blir de lätt torra och trista. Går mycket bra att frysa, och bara att tina i mikron.

Bagarflickorna kräver lite mer precision, och helt klart krävs en degassistent för att få rätt fason på dem. Det krävs rejält med arbete för att utveckla glutentrådarna och få rätt konsistens. Dessutom krävs det att du har surdeg hemma – men det har väl varje hemmabagare med självrespekt, eller?

Rågbullar

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Snabba Rågbullar

14 portionsbröd á 100 gram

 

5 dl ljummet vatten
50 g olja eller smält margarin
50 g färsk jäst
1 dl pumpafrön (eller solrosfrön, vetegroddar…)
3 msk linfrö
2 msk mörk sirap
1 msk kummin (fänkål eller anis är också gott!)
1 dl rågkross
1 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet. Blanda i frön, fett och kryddor. Blanda i allt annat, och rör ihop ordentligt. Låt jäsa i 10 minuter. (Jo, det räcker faktiskt!)

Dela upp degen, och rulla till jämna bullar. Jäs på plåten i 15 minuter till, och grädda i 225 grader i 10 minuter.


bagarflickor 

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Bagarflickor

12 portionsbröd


 2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
5 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst
25 g surdeg
2,5 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
1 msk salt
Börja kvällen innan du tänker baka med att blanda rågkrosset med 2 dl kokande vatten. Täck över, och låt stå och svälla.
Nästa dag: rör ut jästen i vattnet. Tillsätt kryddor och surdeg, och mjöl. Kör i hushållsmaskin i fem minuter, stäng av och låt degen vila i femton. Kör igen i fem, vila i femton. Stjälp sedan upp degen – som är MYCKET kladdig – och baka ut med mycket mjöl. Forma bitar på ungefär 5*10 centimeter, inte alltför platta. Jäs i 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sänk till 225 när du sätter in plåten. Grädda i 15 minuter.
Jag har också, som ni ser på bilden, haft på linfrö och pumpafrö innan jag gräddade dem. Det var lite svårt att få fröna att ”fastna”, så nästa gång blandar jag det direkt i degen istället.

 

Recept: Anne Skoogh, Anne's Food

Av: Anne

 

 

Datum för publicering

2005-09-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl
2005-09-15 23:07 #1 av: Pernilla

Nu har jag också testat de snabba rågbullarna. De var ju helt fantastiskt lätta och goda! Kan rekommenderas!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.