Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 9581 ggr
Pernilla
11/3/05, 12:34 PM

Middag i ljuständartid

Getost, äpple, rosépeppar och ett sting av whisky är några av smakerna i denna lättlagade Allhelgonameny. Tänd ett ljus för de du saknar, men passa också på att tända ett ljus och bjuda till middag för de levande som du uppskattar här och nu!

Alla Helgons Afton. Orden väcker associationer till den första riktiga kylan, mörkret, men också tända ljus, tusentals fladdrande lågor som lyser upp och värmer frusna själar. Allhelgona är en tid att tänka på de man tycker om. Traditionellt sett är det främst de bortgångna vi firar denna dag, men varför inte passa på att göra helgen till ett tillfälle att också ta hand om de levande och visa vår uppskattning av dem?

En middag inspirerad av svensk husmanskost och svenska råvaror men med lite extra sting passar fint att samla familj och vänner kring. Förrätten är en lättlagad sallad med rostad purjolök och en god dressing som lätt kan förberedas dagen innan. Till varmrätt serverar vi getostrulader med en varm whiskydoftande äppelchutney och rostade rotfrukter. Efterrätten är den lättaste av de lätta; grillad persika med mynta och en kula god glass. Alla recept är beräknade för fyra personer.

Sallad med rostad purjolök, brödkrutonger och kejsardressing Knaprig höstsallad

Börja gärna med att göra kejsardressingen (se nedan) dagen innan, eller några timmar innan. Ju fler moment som kan förberedas, desto bättre är det.

Sallad efter tycke och smak
1 granatäpple
3 skivor rostbröd
1 rejäl purjolök
½ citron
Kejsardressing (se nedan)

Välj sallad efter vad du själv tycker om (jag använde mig av huvudsallad och goda ruccolablad) och riv i lagom stora bitar. Arrangera på uppläggningsfat. Dela granatäpplet på mitten (glöm inte att stå en stund och betrakta hur vansinnigt snyggt naturen skapat dem, de är förmodligen den mest fotogeniska frukten!) och pilla ut de vackra rosaröda kärnorna.

Skär bort kanterna på rostbrödet och skär brödet i snygga kuber. Hetta upp lite god olivolja i en stekpanna och stek brödbitarna tills de blir gyllene och frasiga. Ta upp krutongerna. Strimla purjolöken på längden riktigt fint – vi pratar nästan synålsfina  strimlor här! – och släng ner dem i olivolja i samma varma stekpanna. Vakta purjon noga medan du steker den. Kläm några droppar citron och pudra över en knivsudd socker (ska vara pyttelite!) och lite salt över lökstrimlorna och rör, rör, rör. Till sist ska purjon se ut som långa gyllene grässtrån och smaka lite karamelliserat.

Rippla kejsardressingen över salladen, strö över granatäppelkärnorna, brödkrutongerna och avsluta med purjolöksstrimlorna på toppen. Servera medan purjon fortfarande är ljummen.

Kejsardressing (inte Caesar, fast nästan…)
1 dl lätt Creme Fraîche
1 msk ljus fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
10 kapris, mosade, samt lite kaprisspad
Salt, svartpeppar.

Blanda alla ingredienserna noggrannt. Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt (om det inte känns nog salt av kaprisen.) Eventuellt behöver du också späda dressingen med några matskedar vatten för att få rätt konsistens – den ska kännas tjock, men inte vara så trögflytande att den inte går att rippla i snygga strängar över salladen.

Rostade rotfrukter
Två bakpotatisar
Fyra morötter
Två palsternackor
Olivolja
Salt

Skala och slanta rotfrukterna. Sjud dem mjuka i kokande saltat vatten i max fem minuter – lägg gärna i potatisen först, då den tar längst tid. Ta upp rotfrukterna, lägg dem i en oljad långpanna, strö över lite salt, och skjuts in i ugnen på 225 grader. Rör om lite då och då. De är klara när de fått lite färg och har lagom tuggmotstånd.

Getostrullader
800 g lövbiff i skivor
300 g getost, i kuber med det vita ”skalet” borttaget.
2-3 schalottenlökar, finhackade
6 dl vatten
1 buljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
Cocktailstickor till förslutning
Salt, peppar, soja, lite balsamvinäger

Börja med att lägga ut alla lövbiffarna på en stor skärbräda. Dofta över lite nymalen svartpeppar och salt. Placera lite finhackad schalottenlök och en getostkub mitt på lövbiffskivan. Vik in långsidorna över fyllningen och rulla sedan biffen från den ena sidan till den andra. Förslut med en cocktailsticka. Nu ska du förhoppningsvis ha ett snyggt litet paket framför dig där inget av fyllningen sticker ut. Fortsätt så med resten av biffarna.

När paketen är klara, bryner du dem runt om i en stekgryta i några minuter. När de fått fin färg, häller du på ca 6 dl vatten och smular i en buljongtärning. Ruladerna ska sedan puttra i buljongen tills de blir färdiga, ca 20-30 minuter (beroende på hur tjocka rulader du gjort).

När ruladerna kokat färdigt, tar du upp dem ur pannan. Häll av lite av buljongen om det är mycket av den kvar, men spara ca 1 dl i pannan så du får kvar smaken av stekskyn. Vispa i 2,5 dl matlagningsgrädde, några stänk soja och ytterst lite balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över ruladerna.

Äpplechutney.

Varm äpplechutney med whiskysting
4 rejäla äpplen av syrlig, rödskalig typ (jag valde svenskodlade Ingrid Marie)
½ rödlök i strimlor
Knappt 1 msk honung
½ msk rosépeppar, krossas i mortel
1 msk whisky (av den sort du kan tänka dig att avvara)

Skölj äpplena och kärna ur dem men låt skalen sitta kvar. Skär i klyftor. Lägg äppleklyftor och rödlök i en medelvarm kastrull med lite matolja och några matskedar vatten – detta för att moset inte ska koka torrt och bli bränt i pannan. När äpplena börjar mjukna något tillsätts whiskyn, honungen och de krossade rosepepparkornen. Låt äpplena koka en stund till – smakerna ska hinna gifta sig och berika varandra, men det ska gärna finnas lite struktur kvar i chutneyn, så det inte bara blir mos av det hela.

Servera äpplechutneyn ljummen till getostruladerna.

Grillade persikor med mynta
1 burk konserverade persikohalvor
½ dl råsocker
1 bukett färsk mynta
Glass efter smak (vi valde hallonsorbet för den vackra färgens skull, men testpanelen tror att vaniljglass egentligen skulle vara godare)

Finhacka myntan (och då menar vi i princip pulveriserad) och blanda med råsockret till ett stiligt grönt gnister.

Grillad persika.Hetta upp en grillpanna med lite matolja och placera avrunna persikohalvor där i. Se till att persikohalvorna blir genomvarma. De ska också få snygga, gyllenbruna grillrutmönster på toppen.

 Placera en grillad persikohalva och en kula glass på varje tallrik. Garnera med myntasockret.

_Matlust iFokus (Pernilla, Anne, Niklas) önskar er alla en riktigt skön Allhelgona!
_

Relaterade länkar

Om Allhelgonahelgen

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2005-11-03
Annons:
Robert
11/3/05, 11:57 PM
#1

Det ser och låter riktigt smaskigt gott. Det här ska jag prova.

Tack för tipset Pernilla!

Robert

Lise-Lotte
11/5/05, 12:28 PM
#2

Låter jättegott detta, Pernilla!

//Lise-Lotte

Upp till toppen
Annons: