Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 7225 ggr
Anne
5/3/06, 5:30 PM

Rödbetsrisotto med vitlök, bondbönor och getost

Risotto är mycket enklare än man kan tro innan man testat. Det är dessutom fantastiskt gott, och lätt att variera!

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Det här passar perfekt när man vill ha något gott, snabbt och lite lyxigt mitt i veckan. Det är enkelt att göra, och går ganska fort - men det kräver lite passning vid spisen.

Det går förstås jättebra att använda vanlig vitlök, och parmesan istället för getosten - det är roligt att variera!

Rödbetsrisotto med färsk vitlök, bondbönor och getost

3-4 portioner

200 g risottoris (jag använder gärna arborio)
2 stora rödbetor, skalade och fint tärnade
1 stor rödlök, tärnad
2 klyftor färsk vitlök, finhackade
olivolja
smör
1,5 l grönsaksbuljong
1 msk honung
2 tsk chipotle-chili (eller 1-2 tsk vanlig torkad chili)
2 tsk citronsaft
50 g rökt kalkon, strimlad
100 g hård getost, riven
en näve kokta, skalade bondbönor.

Värm buljongen. Smält smör och olivolja (lite av varje) i en stor gryta. Fräs lök och vitlök i några minuter, och tillsätt rödbetorna och riset. Fräs på hög värme tills riset får lite färg. (Sikta på 3-4 minuter, det kan vara svårt att se eftersom alltihop blir rosa-rött.)

Tillsätt sakta buljongen, en slev i taget. Rör om hela tiden. När risotton ser torr ut så rör du ner mer buljong. Det är svårt att säga exakt hur mycket buljong som går åt, men den här risotton kräver lite mer vätska än de flesta andra, och det tar också lite längre tid än vanligt eftersom rödbetorna måste bli mjuka. Risotton är klar när riset är mjukt, men inte överkokt, och när rödbetorna är lagom kokta. Du kanske inte behöver all buljong. Om du däremot behöver mer går det bra med lite vanligt varmt vatten.

Tillsätt chioptle eller chili, citron och honung. Smaka av, och krydda ev. mer. (Men var försiktig med saltet, eftersom osten är salt.) Rör ner kalkonen och det mesta av osten - spar lite till garnering.

Servera, och toppa med de illgröna bondbönorna och resten av osten.

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-05-03
Annons:
johan
5/3/06, 7:19 PM
#1

Det låter verkligen vårigt och gott! Jag får för mig att grön färsk sparris vore en höjdare till det här?

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Anne
5/3/06, 8:15 PM
#2

Jajamensan, sparris vore kanongott till! Perfekt istället för bondbönor. (Som onekligen är ganska svårt att hitta.)

Pia
5/3/06, 8:41 PM
#3

Gott, gott låter det!

Linda
8/8/06, 11:43 AM
#4

mmm måste prövas.Tack för tipset!:)

Upp till toppen
Annons: