De internationella köken

Wok - nästan på riktigt

2006-10-25 20:41 #0 av: AndersE

I Thailand räcker en gaslåga, en wokpanna, fräscha råvaror och såser till att laga underbara rätter direkt på trottoaren. Åter hemma ställer vi oss vid spisen, tar fram stekpannan och frysta wokgrönsaker - och misslyckas grundligt. Så därför vill jag här presentera mina tips för att - i ett svenskt kök - komma hyfsat nära riktig asiatisk wok.

Redskap


För att vara säker på att köttet - som ofta är kyckling när jag wokar - blir genomstekt så använder jag vanlig stekpanna till köttet. Till riset använder jag en riskokare och till grönsakerna en wokpanna. Min wokpanna är gjord i gjutjärn. Eftersom jag tycker att wokning kräver olja och hög temperatur tror jag inte på t.ex. teflon.

Inköp - Kött

Jag använder gärna kycklingfilé, men det går naturligtvis utmärkt med annat kött också. Jag har flera gånger använt vegetariska "köttbitar" med gott resultat.

Inköp - Grönsaker

Glöm frysta wokgrönsaker, eller wokgrönsaker i burk! Använd det som ser fräscht och gott ut i grönsaksdisken. Det går bra att använda nästan vilka grönsaker som helst. Jag tycker om att använda broccoli, paprika, morot, svamp och minimajs.

Inköp - tillbehör

Jag gillar cashewnötter i min wok.

Inköp - smaksättare


På bilden finns sesamolja, som jag tycker ger en härlig doft och smak. Användes både att woka i och att marinera i. Sedan kommer en woksås (Mrs Chengs), fast egentligen föredrar jag samma fabrikats ingefärasås. Några droppar chiliolja är inte fel. Sharwood's Tandoori currypasta är underbart god, men såpass het att man får vara lite försiktig. Kinesisk soja är användbar, och sist syns en annan av Sharwood's goda currypastor.

Förberedelser

Eftersom man skall äta maten med ätpinnar måste allting skäras i lagom storlek för att lätt plockas upp. Av samma skäl måste riset vara "klibbigt" - t.ex. jasmin eller basmati.

Förbereda kött

Jag skär min kyckling i lagom stora ätbitar.

 

Sedan lägger jag bitarna i en marinad som kan bestå av seasmolja, olivolja, chiliolja, soja, pressad vitlök och tandoori-pasta.  

Förbereda grönsaker


Grönsakerna lägger jag i en stor bunke med det som kräver kortast tillagningstid i botten - dvs svamp i botten och sedan  paprika, broccoli, minimajs och morot.

Tillagning - ris

Riset tar ca 20-25 minuter i riskokaren, men eftersom det håller sig bra där är det bättre att riset blir färdigt först. Grönsakerna blir inte godare av att ligga och vänta på riset.

Tillagning - kött


Jag steker köttet i smör och olja i stekpannan. Eftersom jag använder kyckling vill jag ha det genomstekt.

Mot slutet slänger jag i cashewnötterna tillsammans med köttet.

Tillagning - grönsaker

Häll ordentligt med olja - jag brukar blanda sesamolja med t.ex rapsolja - i wokpannan, och se till att den blir riktigt het. Det får gärna börja ryka innan du efterhand börjar slänga i grönsakerna.

Jobba ordentligt med en träslev så att grönsakerna inte ligger stilla och blir brända. Genom en snabb upphettning i oljan uppnår man den där fräscha spänsten samtidigt som grönsakerna behåller sin färg.

När det börjar bli klart häller jag över det färdigstekta köttet med sina nötter. Köttets marinad ger nu smak åt hela woken.

Servera

På bordet kan du ha soja, chilisås och mango chutney. Ställ wokgrytan mitt på bordet och njut av en härligt färgsprakande, doftande och välsmakande måltid.

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-10-25

 


Anmäl
2006-10-25 20:44 #1 av: Anne

Åh, det låter fantastiskt gott! Jag är faktiskt ute efter en ny wok, men jag lutar åt en lättare aluminiumwok med ett handtag, så man kan "slänga" grönsakerna sådär snyggt. :) Men vi får se vad det blir - det är egentligen inget större fel på min nuvarande. Möjligen att den är för stor och därför sällan tas fram - dumt, för wokat är ju jättegott :)

Anmäl
2006-10-25 20:48 #2 av: Christina

Läckert beskrivet och läckra bilder. Det får bli helgmiddagen. Fre el lö.

Anmäl
2006-10-25 20:54 #3 av: AndersE

#1 Jo, "egentligen" ska det vara en plåtwok... Jag har inte hittat någon sådan som sett bra ut. De "riktiga" har ju rund botten och funkar inte på vanlig spis.

Gjutjärnswoken var en chansning men funkar bra. "Kastandet" får man simulera med sleven... Flört

 


Anmäl
2006-10-26 11:04 #4 av: Pia

Ja man blir ju jättehungrig! Vad fint med så mycket steg för steg-bilder.

Anmäl
2006-10-26 23:02 #5 av: johan

Ser riktigt bra ut! Broccoli, blomkål, purjo, zuccini, salladskål och citrongräs och toppenbra i wok tycker jag.

 

Anmäl
2006-11-01 11:36 #6 av: Stefan

Bra artikel Anders!

Du skriver:
"Eftersom jag tycker att wokning kräver olja och hög temperatur tror jag inte på t.ex. teflon."

Är det för att man inte får tillräckligt hög temperatur med teflon?

En annan sak jag har tänkt på, det skvätter väldigt lätt om man steker/wokar i olja. Beror det på vad man har för panna eller går det att undvika?

Anmäl
2006-11-01 13:17 #7 av: altavista

TACK!

du har nog rätt när det gäller dem färska grönsakerna!Skrattande

Anmäl
2006-11-11 00:11 #8 av: OKJBS

å, jag blir verklgen hungrig när jag såg det där det ser jätte gott ut nu vet jag vad jag ska laga för mat nästa gång det är min tur hemma, tack.

Anmäl
2006-11-11 09:41 #9 av: AndersE

#6 Jag litar inte på vad som händer med plaster (teflon) vid höga temperaturer. De brukar avge obehagliga saker...

Jag tycker inte det skvätter - men det är ju lättare att undvika med wokpanna än med stekpanna.

 


Anmäl
2006-11-12 17:35 #10 av: precis

Tidigare har jag haft en kanongod woksås som innehöll Tamarind.

Det räckte att koka upp lite nudlar och hälla på denna för en grym smaksensation. men nu hittar jag inte denna flaska i butikerna o har också stått o läst på de flesta andra woksåser o sweet and sour-burkar i Ica, konsum, Willys o även thai-livs... Tips??? det går kanske att hitta tamarind på nåt sätt, torkad eller flytande? eller???

Anmäl
2006-11-13 12:21 #11 av: Bellona

jag såg en burk med det för ett par månader sedan. på maxi här i karlskrona tror jag det var.

Anmäl
2006-11-13 21:59 #12 av: precis

#11 tack, ska leta på vår maxi. men jag hittade faktiskt en ny produkt idag, HPsauce Fruity... som enl. innehållsfört. liknar mango chutney, fast ketchuprinnande och med tamarind och extrakt fr dadlar??? :) smakade kanon på nudlarna m lite lättfrästa morötter o champinjoner... (ska testa den de närmaste dagarna till kyckling, tonfisk m.m.)

Anmäl
2007-01-25 00:30 #13 av: Martin

Tack för tipset!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-03-23 12:13 #14 av: chinerunner

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

Jag blev "tvungen"  att testa en sån gjutgärnswok och blev överaskad av hur bra den funkade på en elspis. Jag brukar alltid dra in någon slags gasolspis eller fotogenbrännare i köket, men med gjutjärnaren kan man ju faktiskt woka utan att bygga om huset först :)

Jag gör nog en film med den så skall jag snacka för dess fördelar på elspisen.

 

/Patrik 

Anmäl
2007-03-23 18:14 #15 av: Titti

Hmm... "Snålvattnet" börja ju rinna på mig nu. Ska nog ha karln min och "damma" av wokpannan nu. Den står längst in i grytskåpet och där gör den ju inte större nytta. Räcka ut tungan

Anmäl
2007-03-23 22:45 #16 av: precis

jag har hittat färsk tamarind i en minilivs som öppnat ett par hundra meter hemifrån mig. underbart att det finns immigranter som vågar satsa och plocka hit fina råvaror.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.