Bakat,desserter & konserverat

Choklad - det nyttiga godiset

2005-11-01 23:16 #0 av: Niklas

När mörkret faller på är det inte fel att pigga upp sig med choklad. Det finns vetenskapliga belägg för att choklad gör ätaren kär, glad och lycklig.

En gång ordnade vi chokladprovning med Claude Kollin.

Det var både annorlunda och intressant. Han började med att presentera fakta om choklad och chokladtillverkning och förkunnade att bra choklad är nyttigt i stort sett oavsett hur man ser på det. Den innehåller mängder av nyttiga ämnen samt "rätt" sorts fett och antioxidanter (som även finns i vin). Man blir inte tjock av choklad, man får inte finnar av choklad, man får inte hål i tänderna av choklad. Bra choklad motverkar till och med plack. Claude Kollin äter 16-18 kilo choklad per år och hade gått ner tio kilo sedan han började.

När du äter choklad frigörs anandamid. Det kan liknas vid kroppens cannabis och ger en känsla av lycka. Serotonin, som också finns i choklad, har en liknande humörhöjande effekt som solljus.

Det finns många sorters kakaobönor. Marabou använder den sämsta sorten och i små mängder tillsammans med massor av socker. Claude fnös åt deras top-of-the-line-choklad som har marknadsförts hårt. Även den innehåller kakao från bönor av låg kvalitet. Den godaste kvalitetschokladen innehåller mellan 64 och 72 procent kakao, inga tillsatser av dåliga fetter, samt äkta vanilj i små mängder. Valrhona och Michel Cluizel tillhör världens bästa chokladtillverkare. Bra mörk choklad ska klicka till när den bryts eller bits av, samt vara blank på ytan.

Precis som när det gäller kaffe tillverkas choklad av olika bönor som ger chokladen olika smak. De mest sällsynta och fina bönorna heter criollo. De står för endast 5 till 10 procent av världsproduktionen. Forastero heter den vanligaste sorten. Trinitario är en korsning av criollo och forastero.

Bästa lagringstemperatur för choklad är 15-20 grader. Kylskåpskyla förstör den och ger den en vitaktig yta. I rätt klimat kan bra choklad lagras hur länge som helst.

Chokladsajten är en bra sida med en hel del fakta om kakao, choklad och chokladtillverkning. Den verkligt chokladintresserade kan gå med i ChokladAkademien.

Om du vill köpa kvalitetschoklad till bra pris kan du besöka Chokladprovning.com. Fast du behöver köpa mer än en kaka om det ska löna sig. Frakten kostar 60 kronor.

Min favoritchoklad heter Chocovic Ocumare och tillverkas i Spanien. Den är gjord av Criollobönor som har odlats i Venezuela.

Relaterade länkar

Av: Niklas

Datum för publicering

  • 2005-11-01

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2005-12-23 10:32 #2 av: Niklas

Är det någon som har gått kurs i att göra chokladpraliner?

Vänliga hälsningar

Niklas

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.