Bakat,desserter & konserverat

Tarteletter med citronlikörkräm

2006-06-29 14:21 #0 av: Pernilla

Recept på frasiga tarteletter med smak av mandel, citron och sommarbär.

En riktig italiensk måltid kräver förstås något härligt sött till efterrätt. Varför inte Crostata di crema al limoncello, härliga tarteletter med len kräm som smakar citron. Receptet räcker till 10 st tarteletter eller en paj (vilket jag föredrog att göra denna gång, därav bilden.)

Deg:
3 dl vetemjöl
2 äggulor
80 g smör
1 dl strösocker
50 g krossade mandlar (kan uteslutas! Gläd er, allergiker!)
Rivet skal av 1 citron
1 nypa salt

Gul och röd limoncellopaj.

Fyllning:
1 vaniljstång
4 dl mjölk
5 äggulor
1/2 dl strösocker
knappt 1/2 dl potatismjöl
4 msk limoncello, citronlikör
2 dl färska bär efter säsong.

Arbeta samman ingredienserna till degen. Låt vila 15 minuter i plast i kylen. Tryck sedan ut degen i små formar eller i en pajform och grädda i ugnen på 200 grader i 10-12 minuter, lite längre om du väljer att göra ett pajskal.

 Sedan gör du krämen. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Låt stång och frön koka upp tillsammans med mjölken. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.

 Vispa sedan äggulor och socker i en skål, vispa i potatismjöl och citronlikör. Häll i den varma vanbiljmjölken i en fin stråle medan du vispar. Värm blandningen i en kastrull i 15 minuter - låt er inte luras att ta av kastrullen för tidigt, det gjorde jag, och då blev krämen en aning för rinnig i konsistensen. Rör hela tiden!

Låt krämen svalna. Hit kan du förbereda dagen innan.

 När det är dags att servera, fyller du skalet/skalen med citronlikörkrämen och toppar med massor av fina bär. Riv gärna lite choklad över.

 

Relaterade länkar

Receptet är hämtat från Alexandra Zazzis kokbok Zazzis mat.

Här finns limoncello att köpa, för den som inte har vägarna förbi Amalfikusten i sommar.

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-06-29
Anmäl
2006-06-29 14:30 #1 av: Illan

JA! Jag gläder mig! Annars är bakverk en plåga för allergikerfamiljer. Frågan är om detta stannar på havremjölk *funderar*. Annars låter det ljuvligt! Limoncello är så himmelskt gott.

Anmäl
2006-06-29 14:34 #2 av: Pernilla

Det jag tyckte var häftigt var att i och med att det är citronskal i pajdegen så smakar den konstigt nog lite nötaktigt ändå. Kanske nåt att testa, även om krämen inte funkar på havremjölk... Men jag tycker det borde kunna fungera. Brukar du kunna stuva saker med potatismjöl i havremjölken?

Anmäl
2006-06-29 17:20 #3 av: Illan

Helt ärligt så stuvar vi aldrig  någonting i det här hushållet *ler* så jag har ingen aning. Man kan ju göra en minivariant vid sidan om med lite marsankräm och havremjölk för det fungerar.

Anmäl
2006-06-29 17:28 #4 av: Pernilla

Funkar det med marsankräm och havremjölk tror jag nog att det funkar med havremjölk, äggulor och potatismjöl också. Den ska ju inte stagnera i ugnen utan koka med äggulor och potatismjöl. Fast vem vet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.