Annons:
Etiketterhögtidfestartikel
Läst 7122 ggr
Anne
2005-12-19 11:50

Dags för julgodis

Nu är det mindre än en vecka kvar till jul, och hög tid att sätta igång med köks-stöket. Här är enkla recept på gott julgodis som kommer uppskattas av stora som små - jag lovar!

Text och foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Knäck i mikrovågsugn


Busenkelt! Blanda en deciliter sirap, en deciliter socker och en deciliter vispgrädde i en form med höga kanter.  Kör i mikron på högsta effekt i sju minuter. Ta ur, rör ner 1/2 dl finhackad mandel, och häll genast upp i knäckformar. Låt stelna, förvara i kylskåpet.

Den här satsen ska inte dubblas - då kokar det över. Behållaren bör vara av glas, eller mycket stadig plast - knäcken blir jättevarm, och tunnare plast smälter. Det är också en fördel om behållaren har handtag och pip.änk också på att effekten på mikrovågsugnar kan variera - du kanske får göra en till sats med lite längre eller kortare tid. Det beror förstås också på hur hård du vill att din knäck ska vara!

Mintchoklad


Lika delar mörk och vit choklad (GOD choklad, ta det du gillar.) Jag hade ca 250 g av varje.
Pepparmintsarom
100 g krossade polkagrisar

Gör så här:
Klä en form med bakplåtsfolie eller papper. Smält den mörka chokladen i mikro eller vattenbad. Rör i några droppar mintessens. Bred ut i formen. Ställ kallt, låt stelna helt.

Smält den vita chokladen i mikro eller vattenbad. Rör i några droppar mintessens, och polkagrisarna. Bred över den mörka chokladen. Ställ kallt, låt stelna helt.

När det är helt stelnat, ta ur formen och skär i lagom stora bitar. Förvara i kylskåp.

Pepparkakskola

1 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk pepparkakskryddor
1 msk smör

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Koka upp, och låt koka långsamt tills smeten klarar kulprovet - droppa lite smet i en skål kallt vatten. Det ska gå att forma smeten till en mjuk kula.

Häll upp kolasmeten i en liten form som du klätt med bakplåtspapper. Låt stelna. Klipp i bitar och slå in i papper.


**Citronkola med vanilj
**
3 dl socker
3 dl grädde
2 dl sirap
2 msk, 30 g smör
1 citron rivet skal samt saften
1 vaniljstång

Gör så här:
Skåra vaniljstången och lägg den i en liten kastrull tillsammans med grädden. Koka upp, täck med lock och ta av från plattan. Låt grädden stå i ca en kvart. Skrapa sedan ur vaniljfröna i grädden, och släng själva stången.

Blanda sedan socker, grädde, smör, citronsaft, citronskal och sirap, och koka upp.Koka tills  det håller kulprovet. Räkna med ca 30-40 minuter - men det varierar. Häll sedan i knäckformar.

Relaterade länkar

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2005-12-19
Annons:
Pernilla
2005-12-19 15:30
#1

Mumjummjumm! Här ska hem och bakas!

Kramis65
2009-08-13 00:43
#2

Yesss 4:a månader kvar sen kan man göra julkarra

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

kali
2009-08-13 21:21
#3

Det här va inte dåligt,Glad Nåt att prova om ca 4 månaderTungan ute

Loucar
2009-08-13 22:03
#4

Min mamma brukar göra polkagrisknäck jättemumsigt är det ska be henne om receptet vid tillfälle. Den är ju vit så hon gör kanske den på vit sirap.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: