Annons:
Etiketterbakatdesserterkonserveratartikel
Läst 5905 ggr
Pernilla
2006-03-16 22:18

Baka med försmak av våren

Vårliga smaker för vintertrötta matlagare. Vi bakar rabarbermuffins och tomat- och timjansbröd i väntan på de första snödropparna. Lätta recept där vårens primörer enkelt kan bytas ut mot frukt och grönt från kyl och frys.

Ibland känns det långt till vårvärmen. Tur man kan pigga upp sig med att baka! Timjan, tomat och rabarber är fräscha smaker som kan locka fram vårkänslor hos de flesta. Har du inte tur nog att ha rabarebr i frysen? Var lugn, det fungerar utmärkt med hallon eller andra goda frysta bär.

  

Rabarbermuffins

Ca 8 riktigt stora muffins

3 ägg

2 dl socker

50 g smör

1 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk kardemumma

4 dl rabarber skuren i småbitar

Vispa ägg och socker. Smält möret och blanda smör och mjölk i äggsmeten. Blanda torrvarorna och rör ner dessa i smeten. Tillsätt till sist rabarberna. Fyll muffinsformar och grädda i en halvtimme i 225 grader.

Tomat- och timjansbröd

2 stiliga bröd

6 ½ dl ljummet vatten

50 g jäst

2 msk honung

2 msk salt

½ kg vetemjöl

½ kg lantbrödsmjöl

1 dl finhackade soltorkade tomater

4 msk timjan

Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt socker och salt. Rör om. Blanda ner allt lantbrödsmjölet och hälften av vetemjölet, samt tomater och timjan. Arbeta degen smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma till två bröd som får jäsa i 45 minuter.

Grädda i 30-40 minuter i 175 graders ugnsvärme.

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-03-16
Annons:
Pia
2006-03-16 23:12
#1

Oj vad gott med rabarbermuffins, det har jag massor av i frysen - tack för tipset!

Pia
2006-03-16 23:13
#2

Rabarber alltså, inte muffins…:) Snart dock både och hoppas jag…

Stefan
2006-03-17 00:17
#3

Det där såg riktigt gott ut! Kanske man skulle ta och testa till helgen.

Faxlin
2006-03-17 03:38
#4

Det där lockade riktigt mycket kan jag säga. Men mina muffins formar har nog rymt hittar de ingenstans. Så i morgon blir det till att köpa nya.
Så nu ska här testas i helgen med både rabarber, blåbär och hallon. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

deia
2006-03-17 09:39
#5

I think it's possible to change rabarbe for pinapple in this recipe or/and grated coconut. What do you think?

Anne
2006-03-17 10:02
#6

deia - pineapple muffins sound lovely too! I never really have baked with pineapple, since I love it so much the way it is, but it'd be fun to try!

Annons:
Stefan
2006-03-17 10:13
#7

Att använda ananas i olika mjuka kakor är väl riktigt bra för att få kakan saftig? Har nog bara ätit det en gång och det var riktigt gott om jag minns rätt :)

deia
2006-03-17 14:06
#8

Anne

I love to cook with pineapple, salty and sweet food. I use it in birds and pig with a lot of sweet chilli, I use it also in red meat baked in pan and filet in little pieces fried together with little pieaces of pineapple, cashew nuts, salt and black papper.

Pernilla
2006-03-18 00:07
#9

Give it a go with the pineapple! The dough as such isn't that sweet, which could work well with the pineapple. Let us know how it worked out for you, Deia!

deia
2006-03-18 18:16
#10

Pernilla

I used pineapple pieces in can and exchanged the milk for the water of the can, without the  kardemumma, and it worked very good.

Pernilla
2006-03-18 20:05
#11

Thought as much! I'll give it a shot myself, Johan happens to be crazy about pineapple…

Upp till toppen
Annons: