Kött, fågel & fisk

Bästa ugnsstekta kycklingen! Enkelt recept

2006-04-15 02:47 #0 av: Pernilla

Lätt, snabb och påsklik mat, kan det vara något? Att ugnssteka en hel kyckling är bekvämt. Köttet sköter sig självt i ugnen. Med det här receptet blir kycklingen ovanligt saftig och smakrik. (Receptet är ursprungligen hämtat från Jamie Olivers första kokbok <i>Den nakne kocken</i>.)

 

Knaprig, saftig kyckling.
Knaprig, saftig kyckling.

 

 

 

Förvärm ugnen till 225 grader. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper.

Grovhacka tre rejäla nävar med färska örter, jag brukar välja timjan, basilika och rosmarin. Dra försiktigt loss skinnet från kycklingens bröst - var försiktig så att det inte går sönder! - och fyll "fickan" mellan kött och skinn med salt och örter. Går skinnet trots allt sönder, kan du använda dig av en cocktailsticka och fästa fast det med. Skåra låren och fyll med salt och örter.

Fyll kycklingen invändigt med en citron i klyftor och ett par lagerblad.

Lägg kycklingen i en väloljad långpanna. Klappa in salt i kycklingen och ringla lite olivolja över den. Nu är maten så gott som klar! In i ugnen bara! Det tar lite drygt en timme för kycklingen att bli färdig. Vänd gärna på fågeln efter en halvtimme, så att den får fin färg runtom.

Servera gärna kycklingen med en god sallad. Vi ville ha ett matigare tillbehör, så vi gjorde en risotto på vårens primörer - med andra ord, vi snodde Annes recept på Ruby Red Risotto med ersatte rödbetorna med späda morötter, squash och sockerärter. Receptet hittar du i den här strängen.

Smaklig måltid!

 

Relaterade länkar

 Jamie Oliver: Den nakne kocken

 

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-04-15
Anmäl
2006-04-16 01:55 #1 av: Anne

Mmm, det låter jättegott! Men, jag har aldrig vågat göra hel kyckling i ugn.. för jag vet banne mig inte hur jag ska stycka den - sen alltså. Hur skär du upp den snyggt?

Anmäl
2006-04-16 02:21 #2 av: johan

#1: Det var nog jag som försökte skära upp den och det var verkligen inte enkelt... Inte speciellt snyggt heller. Det blev att först ta bort låren och sedan försöka skära snyggt i bröstdelarna.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.