fyra-årstiderna

Mord på menyn *

2007-01-02 13:15 #0 av: [Asta]

Mord och mat kan det gå ihop? Ja – hos Jan Mårtensson, som skriver om bland annat antikhandlaren Homan som löser den ena mordgåtan efter den andra, går det bra. Och det har än så länge inte funnits arsenik i något av recepten. Istället finns det förutom mordgåtor en hel del matnyttigt att hitta i böckerna.

Jag läser många deckare. Det är lagom komplicerad litteratur när man är lite trött i huvudet. En av de författare jag läst många böcker av är Jan Mårtensson. Och jag rekommenderar gärna de böckerna, åtminstone fram till boken Caesars Örn, i böckerna därefter börjar han bli lite gubbsjuk och det gör det hela lite trist.

Huvudpersonen i de flesta böckerna är antikhandlaren Homan och hans siameskatt Cléo. Homan är en halvmisslyckad person som ändå har det ganska bra. Han har en förmåga att alltid hamna i mordiska sällskap och han är svag för vackra damer. En annan av hans svagheter är Dry Martini, som skall göras på Bombay gin och gärna med citronskal istället för oliver. Och så älskar han mat. Han är inte världens bästa kock, men lagar det han klarar av och äter gärna annat på Operabaren.

Att läsa en Mårtenssondeckare är för mig lite som att se en Hitchcockfilm. Någon gång i varje film så finns det alltid en skymt av Hitchcock och det är lika spännande varje gång att leta efter den scenen. Och i Mårtenssondeckaren finns det alltid ett recept som jag måste hitta.


Tant Helenas chokladmousseI Mord i Venedig hoppar vi från Venedig till en gammal herrgård i Närke. Och så till Homans antikaffär i Gamla stan så klart. Homan löser gåtor som innehåller både internationell konsthandel, kokainsmuggling och maffian. Dessutom äter han Tant Helenas chokladmousse som är bara hur god som helst! Efterrätten har blivit en favorit hemma hos oss och den är mäktig, onyttig och bara helt underbar. Alltid en hit på bjudningar.

 

Provencalsk tomatlåda bjuds Homan på i boken Vampyren. Resten av tiden går han i Draculas, eller VladTepes, fotspår. Provencalsk tomatlåda

Detta är en av de tidigare böckerna, där receptet vävs in i texten. Lite senare nämns de ofta bara och sedan står receptet sist i boken. Själv gillar jag bäst när de finns med i texten. Så här;

"Men det bästa var en tomatlåda som jag aldrig hade ätit förut.

- Mmm, sa jag och blundande. Vad är det här? Det smakar Italien och Frankrike på samma gång.

- Bra gissat. Jag kallar den provencalsk tomatlåda. Och Provence ligger ju mitt emellan, både kulinariskt och geografiskt, även om det är Frankrike.

- Kan du avslöja dina hemligheter.

- Gärna, log hon. Jag visste inte att du lagade mat. Först smörar jag en eldfast form. Sen skär jag tolv medelstora tomater i skivor. Det räcker för fyra personer. Jag ställer skivorna på kant och strör över en stor, välhackad lök. På det fingrar jag ut fyra pressade vitlöksklyftor. Och för att få fram det provencalska kryddar jag med salt, peppar, dragonört, rosmarin och timjan, hur mycket beror på hur stark kryddsmak du vill ha. Till sist strör jag över en stor knippa hackad persilja och droppar på ungefär en halv deciliter olivolja.

- Det låter inte så svårt.

- Det är det inte heller. Till och med du borde kunna klara det. Sen tar du formen och sätter in den i en medelvarm ugn, 175 grader, och så låter den stå i trekvart - en timme. Det ska inte vara för varmt, för tomaterna måste hinna safta sig långsamt och dra åt sig kryddsmaken. Efter halva tiden så öser jag dom med spadet. Lådan ska stå inne så länge att tomaterna både saftar dig och hinner absorbera det mesta av vätskan också."

En annan favorit är Fattigmans pepparbiff, dessvärre har jag inte koll på vilken bok den kommer ur men till två personer behövs
ca 300 gr nötfärs, 3 dl kaffegrädde, 4 msk konjak samt grovkrossad peppar, svart och vit plus salt.
Tillred så här;
Gör två stycken ca två cm tjocka biffar. Stek dem ca 1,5 min på varje sida och ta sedan upp dem.
Rör ner kaffegrädde och 3 msk konjak i stekskyn. Drick upp den 4:e matskeden konjak.
Salta biffarna och doppa dem sedan i färsk grovkrossad peppar, hälften svart och hälften vit.
Lägg biffarna i stekpannan på svag värme och låt dem dra åt sig såsen. Gott!

 

Några andra lästips är;

Karons färja - i vilken Homan faktiskt själv är misstänkt för ett mord men där du också kan laga Kaviarröra à la Ingrid.

Akilles häl - som förutom att vi får följa ett gammal mynts historia också bjuder på "Herrarnas favorit" som är en marängtårta med citronkräm.

Guldmakaren - där mordgåtelösaren inte är dagens Homan utan en förfader Homan. Som på Gyldene Freden äter Citroncrème à la Cajsa Warg.


*Mord på menyn - en kokbok av Jan Mårtensson

Relaterade länkar

Av: Asta

Datum för publicering

  • 2007-01-02
Anmäl
2007-01-02 21:18 #1 av: Pernilla

Toppenartikel! Tänker också på samtliga Stieg Trenters deckare, som förutom stockholmsmiljöerna innehåller skildringar av mat som får det att vattnas i munnen... Jag blir alltid hungrig av att läsa Trenter. Nu får jag ge mig på Mårtensson istället...

Anmäl
2007-01-03 00:11 #2 av: AndersE

Kul artikel!  

Jag gillar också Mårtensson. Visst - väldigt förutsägbara, men mysiga. Härlig sommarläsning tycker jag.

Fast det har aldrig blivit av att laga något av recepten...

 


Anmäl
2007-01-03 13:20 #3 av: [Asta]

Tack.
Trenter-deckarna är nästan lite lika Mårtenssondeckarna tycker jag. Också lite enkla och som Anders säger förutsägbara. Men lagom jobbiga att läsa när huvudet är lite sömnigt och mosigt.

Anders - flera av dem är, som jag skriver, helt klart lagningsvärdaGlad

Anmäl
2007-02-12 18:22 #4 av: ophelia
Jag är en stor fan av Homan böckerna.Tyvärr har jag inte alla än men hoppas kunna hitta de jag saknar.Sköna böcker att koppla av medSkrattande
Anmäl
2009-09-07 11:35 #5 av: Loucar

Puttar lite på denna läsvärda artikel.Glad

Anmäl
2009-09-07 16:19 #6 av: DesK

Tack för härlig läsning som väcker många minnen!  Glad

Désirée

Anmäl
2009-09-07 22:35 #7 av: [Asta]

Det var en gammal synd som dök upp :) Har fixat länkarna också.

Anmäl
2009-09-07 22:37 #8 av: Loucar

Kanon Asta nu ser vi läckerheterna också. Det är fördelen med att kolla inlägg man hittar små godbitar som behöver lyftas fram här o där.Glad

Anmäl
2009-09-07 22:46 #9 av: DesK

Godbitar och/eller mordbitar  Flört

Désirée

Anmäl
2009-09-07 22:47 #10 av: Loucar

Vi är snälla här man får välja det som känns bäst #9

Anmäl
2009-09-08 14:02 #11 av: korseett

man får ju riktigt lust på att mörda en tomat eller tvåTungan ute

Jag har också läst flera av dessa böcker och det är flera fina recept med där men tyvärr kommer jag ju inte ihåg att laga dom

Anmäl
2009-09-09 10:10 #12 av: [Asta]

#11 - jag lovar - tomatlådan i artikeln är supergod! Testa den någon gång, jag tror nästan att du kommer att bli förvånad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.