De fyra årstiderna

Under valnötsträdet

2007-01-21 17:24 #0 av: [Asta]

en kokbok av Anna och Fanny Bergenström. Jag har sedan tidigare böckerna Nya Annas mat och Kärlek, oliver och timjan. Två böcker som jag använder mycket. Det var därför med stor förväntan jag öppnade Under valnötsträdet och började läsa.

Enligt förordet var boken tänkt att bli en kalasbok, men blev istället en matbok om lite av varje, med idéer kring råvaror som är favoriter hos Bergenströms. Och som de använder i sitt hus på landet, under valnötsträdet.

Under Valnötsträdet : goda idéer från vårt kökBoken är uppdelad i sjutton olika kapitel som vart och ett koncentrerar sig på en viss råvara. Några exempel på kapitelrubriker är avokado, tomater, örter, ingefära, mango, hallon, vanilj, te och choklad. Och så finns det ett kapitel om kardemmumma! Jag älskar kardemumma.

I början av varje avsnitt beskrivs råvaran, berättar lite om var den kommer ifrån, vilka olika sorter som finns m.m. Sedan finns i varje kapitel ett antal olika recept innehållande råvaran. Det kan vara bröd, en huvudrätt, tillbehör, bröd, kaka eller dessert. I just kardemummakapitlet finns t.ex. basmatiris på indiskt vis,  Dewis potatiscurry, Kycklingkorma, Rabarberkompott med kardemummacrème och så klart ett antal olika bullar och kakor.

Du kan alltså inte gå till kapitlet för desserter eller förrätter utan de olika typerna av rätter kan finnas i varje kapitel. Två olika register i slutet av boken gör dock att detta inte blir något problem. Där får du lätt överblick av vad boken innehåller.

Under valnötsträdet är en härlig bok. Där är fina bilder och jag gillar uppdelningen efter råvaror. Jag har gjort en lång lista över saker som jag vill testa. Bergenströmmarna lyckas igen med en bok som ger inspiration och nyfikenhet. Och som använder bra råvaror. Maträtterna i sig är inspirerade från ett antal olika länders mat vilket jag tycker gör det extra roligt.

Något som jag inte tycker är lika bra är att boken, precis som tidigare böcker, innehåller nästan för mycket. Det är massor, massor med recept och kanske inte så många bilder. Det gör att det är svårt att ta åt sig och att välja. Och så stör det mig återigen (precis som i Kärlek, oliver och timjan) att författarna återanvänder en hel del recept från tidigare böcker. Vissa av recepten har jag nu i tre olika upplagor. Istället för att kopiera gamla recept så hade jag föredragit att de haft färre recept och lite fler bilder.

Sammanfattningsvis är ändå Under valnötsträdet en innehållsrik och inspirerande bok som jag rekommenderar. Den pryder sin plats även om du skulle ha glömt den framme någonstans. Stor, tung och vacker.

Bilder från bokus.

Av: Asta

Datum för publicering

  • 2007-01-21
Anmäl
2007-01-21 20:54 #1 av: Illan

Åååå vad jag är avundsjuk! Vill också ha! Anna Bergenström är en av mina favoritförfattare av kokböcker. Jag misslyckas sällan med hennes recept. Fanny som fotograferar är väl hennes dotter?

Iskallt håller jag mig några veckor till och hoppashoppashoppas boken är med på bokrean.

Anmäl
2007-01-21 23:03 #2 av: Anne

Jättebra recension Asta! Jag fick boken i julklapp, och tycker i stort sett lika som du. Jättefin - och massor som låter gott - men lite FÖR mycket..började sätta små klisterlappar på de recept jag ville prova först, men fick sluta rätt fort, det var bara för mycket... Jag är inget stor Bergenström-fan, men den här tycker jag om. Hittills har jag provat en baguette med avocadoröra och kött - det var dock ingen superhit ska jag säga, mest svårätet och ganska kladdigt. Well - jag ska prova mycket mer :)

Anmäl
2007-01-22 13:12 #3 av: Pernilla

Jag blev också jättesugen på att åtminstone kika i boken! Det kanske skulle få bli en sväng till The Cookbook Café i alla fall...

Anmäl
2007-01-22 14:29 #4 av: Anne

Eller så kan du få komma hem till mig och kokboksfika, Pernilla :) (Fast äsch, katterna..)

Anmäl
2007-01-23 11:32 #5 av: [Asta]

Jag gillar Bergenströms böcker. Nya Annas mat har jag använt jättemycket. Kärlek, oliver och timjan var jag tvungen att köpa bara för titeln var så inbjudande. Sedan är det dessa tre jag sett, vet att det finns flera, de har jag ingen aningom hur de är. Finns flera härliga bröd i de två första böckerna och en hel del användande av bönor och linser vilket jag alltid är på jakt efter. Och mycket grönsaker. Jag har alltid varit en grönsaksälskare, ja även som barn, men har inte alltid så jättebra idéer om vad jag skall göra med dem.

Och ja Fanny är Annas fotograferande dotter. Hon är skribent också enligt bokförlaget.

Anmäl
2007-02-23 19:15 #6 av: Christina

Boken är jättefin. Jag har de andra och de är underbara presenter. Den gamla dumheten att man inte ska ge bort kokböcker i present, eftersom det betraktas som en antydan att mottagaren inte kan laga mat, tror jag inte nån bryr sig om längre.

Anmäl
2007-02-24 17:42 #7 av: Illan

#6 Jag läste om någon som på bokrean köpte på sig ett gäng Kärlek, oliver och timjan. Sen när hon var bortbjuden gjorde hon ett paket med ett litet hjärta, en kruka timjan och så boken. Jag hade blivit helt salig (även om jag såklart har den boken redan).

Under Valnötsträdet är med på Åhléns bokrea här i Skåne i alla fall kan jag berätta.

När jag skulle köpa den i present nu före bokrean så fick jag veta att den fanns bara att beställa (VA???) och den skulle kosta 399 kr och det skulle ta en vecka att få den. Gick hem, surfade och hittade den på nätet för 235 + 19 kr frakt, leveranstid 1-3 dagar. Gissa om jag köpte den i bokaffären eller på nätet?

 

 

Anmäl
2007-02-27 11:24 #8 av: Illan

Ta-daaa! Nu är jag stolt ägarinna av boken. Smet iväg till Åhléns när de öppnade (VA? På arbetstid? VA?) och tog en bok snabbt som blixten. Nöjd. Lycklig. Stolt.

Anmäl
2007-02-27 12:13 #9 av: Anne

Grattis Illan :)

Anmäl
2007-08-23 16:45 #10 av: eventkocken

Februari och bokrean var ju för ett bra tag sedan men jag kan inte låta bli att kommentera Illan:

"Smet iväg till Åhléns när de öppnade (VA? På arbetstid? VA?) och tog en bok snabbt som blixten. Nöjd. Lycklig. Stolt."

"Tog" Illan??? Räcka ut tungan Dessutom "Nöjd. Lycklig. Stolt."? Skrattande Det här skulle jag vilja se! En stöldräd som måste sett väldigt "målmedveten" ut! Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.