Bakat,desserter & konserverat

Bröd av Jan Hedh

2007-02-25 18:50 #0 av: Illan

Doften av nybakt bröd kan göra vem som helst lycklig. Och jag har länge gjort tappra försök med brödbaket. Ibland blev det gott, men ofta blev det platt och tungt. Inte visste jag vad det berodde på – jag följde ju receptet! Så fick jag tipset på nätet att införskaffa Jan Hedhs brödbok. Naturligtvis följde jag mina nätvänners råd.

Vid första titten blir man lätt förförd  av Jan Hedhs brödbok. Den är full av vackra bilder på olika bröd. Ljusa, mörka, avlånga, runda, släta och krackelerade. Med lite fantasi känner man doften av nybakt bröd och lusten att själv få sätta händerna i en varm mjuk deg växer.

 

Låt oss konstatera att det här är en ambitiös bok. Vi befinner oss på proffsnivå snarare än på hemkunskapsnivå. Har du aldrig bakat ett bröd i hela ditt liv kan all information kännas överväldigande (för det gjorde det för mig fast jag bakat bröd många gånger). Å andra sidan är det kanske bästa starten att få allt serverat så här, vad vet jag?

 

De första trettio sidorna ägnas åt en genomgång av brödets historia, vad man ska tänka på när man bakar, ingredienser och sånt som surdeg, fördeg, jäsning och bakning. Hedh förmedlar sin kärlek till brödet, brödet som mättat människor i tusentals år.

 

Sen kommer recepten. Så många recept! Så många vackra bilder! Och så exakta mått! Jag var ju van att höfta med decilitermåttet lite sådär. Här pratar vi på grammet angivna mått. Snällt lallade jag iväg och köpte en våg som kan visa vikten på ett gram när. Annars är man helt borta när man ska nypa av en liten klump jäst om 5 eller 6 gram.

 

Vi får också läsa om varför det är bra att använda en köksmaskin vid brödbaket. Ska man själv knåda brödet så länge som det krävs för att få igång glutentrådarna så får man vara både stark och uthållig. Naturligtvis använde jag hans ord som argument för att få införskaffa en dylik maskin i vårt hushåll. Att knåda degen så mycket som man gör på 20 min i maskin för hand kräver sin man eller kvinna. Det är en underbar lyx att bara vrida igång maskinen och låta den göra jobbet.

 

Hittills har jag inte bakat alla bröd i boken. Recepten är så många att man har att göra ett bra tag framöver. Många är omständliga och bröden tar lååång tid från mjölpåse till limpa. Det här är så långt ifrån Anna Bergenströms "Det fantastiska brödet" man kan komma. Vi pratar fördegar som ska jäsa över natten och degar som ska jäsa i omgångar både en, två och tre timmar. Men det är värt varenda minut av väntan. Och är man ändå hemma en lördag och håller på att städa och pyssla inför en bjudning så är det en smal sak att då och då pyssla om sin deg som jäser och frodas.

 

Resultatet då? De bröd jag har provat har blivit... gudomliga. Höga, luftiga med mjuksegt inre och knaprig skorpa. Exakt som jag vill ha det. Som alla andra också vill ha det också verkar det som, för vid de tillfällen jag bjudit på bröd har gästerna i det närmaste ryckt det ur händerna på mig och det har varit det givna samtalsämnet i sällskapet. Till andras bjudningar har jag fått lova att ta med mig nybakt bröd istället för den vanliga vinflaskan eller chokladasken. Det tar jag som högsta betyg.

 

Detta är min absoluta favorit bland brödböcker. Det enda man kan säga till dess nackdel är att författaren inte alltid är pedagog. Ibland hoppar han över steg i processen som han förmodligen tar för självklara, men som för en nybörjare kan göra det hela förvirrande. Hittills har jag dock klarat ut det utan större misslyckanden. Och kan jag så kan du. Följ hans instruktioner, använd våg, termometer och köksmaskin så kan även du ta ut helt fantastiska skapelser ur din ugn.

 

Hedhs brödbok är med på bokrean. Köp den.

 

Relaterade länkar

Av: Illan

Datum för publicering

  • 2007-02-25
Anmäl
2007-02-25 22:25 #1 av: [Asta]

Jag har också boken och gillar den stenhårt.

En sak dock jag tycker är lite tråkigt är att han visar hur man gör surdeg av olika slag (även om han hoppar över vissa delar som man får räkkna ut själv) och sedan ägnar han sig nästan enbart åt olika levainbröd av vitt mjöl. Och GI eller ej så har jag aldrig varit så förtjust i vitt bröd. Plus att han faktiskt inte gör några "riktiga" surdegsbröd utan alla bröden är jästbröd med lite tillägg av surdeg.

Men det blir supergoda bröd håller verkligen med. Och stollen hade jag tänkt testat i julas, men fick inte tag i några tonkabönor. Får se om jag kan få tag i det till nästa jul.
Karlsbaderdegen är helt fantastisk och ger superfluffiga bullar kan jag också tillägga.

Anmäl
2007-05-01 17:09 #2 av: finska72

Först - förlåt dålig svenska...Generad

Jag köpte Jan's Bröd bok i Finland. När jag beslutade börja baka märkte jag att jag kunde inte följa surdeg instruktion.

Det är varför jag är här. I undrar om någon av ni kunde berätta mig hur bör man använda surdegen?

I boken finns det två olika surdeg: den vete/rågsurdegen och den av russin. Början av både är ok - att hur man startar dom. Men - vad ska jag göra, när jag vill använda den vete/rågsurdeg i brödet?

Intruktion av russin och vete/rågsurdeg blandar med varandra och jag vet inte av vilken punkt starta med vete/rågsurdeg.

Vet ni, hur länge står sig vete/rågsurdegen i kylskåpet?

Tack så mycket!

Anmäl
2007-05-01 17:34 #3 av: Illan

I Hedhs bok finns ett fåtal recept med rågsurdeg. De bröden blir supergoda :) Men jag håller med. Den gode Hedh är knappast ett pedagogiskt underverk.

När du väl har igång din surdeg måste du "mata" den regelbundet med mer vatten och mjöl. Och använda en hel del av den också förstås. Ibland hinner man inte det. Då har jag försökt att frysa surdegen. Då får man ta ut den ngn dag i förväg, mata den och se till att den kommer igång (i rumstemperatur) Ibland har det funkat, ibland inte.

Sök på surdeg på Internet. Det finns flera bra sajter har jag för mig där man kan läsa mer om surdeg och hur man kan använda den.

Anmäl
2007-05-01 17:46 #4 av: [Asta]
Jag har skrivit en liten artikel om surdeg. Den ger i alla fall LITE mer än Hedhs bok. Till höger i artikeln är också en länk till en alldeles utmärkt amerikansk sajt om surdeg.
Anmäl
2007-05-01 18:52 #5 av: finska72

Tack så mycket Illan och Asta! Kanske i en vecka är jag klokkare och med lite erfarenhet Skrattande

Anmäl
2008-03-25 14:24 #6 av: Maxa

Lite irriterad blev jag av receptet jag testade då jag varit extra noga och vägt ingredienser (med kontrollerad våg) och ändå verkar något misstämma. Tänkte att det nog blev ok när degen knådats den långa tiden men ack nej så jag har fått ändra och ökat på vätskemängd rätt ordentligt.

Råkat ut för liknande vid användandet av ett chokladrecept av Jan men fick då hjälp av en insatt i ämnet och lyckades få en riktigt fin chokladkonfekt.

 

Maxa

Anmäl