Köks- & hushållstips

Vitlöksdipp - Recept

2008-08-11 21:39 #0 av: Hera

Här kommer en snabb och enkel dippsås, som passar till det mesta. En favorit här hemma.

 

 

4 matskedar majonnäs
2 matskedar crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1 kryddmått Havssalt - malt
½ krryddmått vitpeppar
(citron att garnera med)

 

Häll majonnäs och crème fraiche i en skål. 
Pressa sedan i vitlöken, 1 klyfta för mild smak och 2 klyftor för kraftigare smak. Sedan kryddar du med salt och peppar.
Nu ska det röras noga så att allt blandas väl. Vill man ha lite syrlighet i dippen kan man droppa i lite citronsaft, men själv garnerar jag bara med citronen.

 

Denna dippsås passar till kött, fisk, pasta, ja det mesta som sagt. Men man bör nog inte andas på folk på ett tag då man ätit detta Glad

 

Skriv gärna era favoritdippsåser i tråden Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-08-11 23:10 #1 av: bubbelbubbel

en burk cream fraiche, vitlök efter smak, jag brukar ta tre st, lite salt och peppar, rör ihop, och låt stå och dra en stund.

den är riktigt god! jag brukar ha den till tacos, men funkar säkerligen till något annat också :)

Anmäl
2008-08-12 12:43 #2 av: AnneN

Jag brukar bara köpa hem en burk creme fraiche med vitlökssmak och använda den som den är

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-08-12 17:06 #3 av: dolfen

Kan man (själv) göra lättfil lika trögflytande som creme fraiche?

Skulle bli ännu gladare om det gick.

Glad

 

Anmäl
2008-08-14 22:16 #4 av: fridaas

Brukar ha creme fraiche, vitlök och fransk kryddmix, blandar man det kan man ha det kallt till tacos, eller varmt som sås till kött bl.a. mkt gott faktiskt!!

Anmäl
2008-08-15 20:06 #5 av: dolfen

Förvånad Jag om på ett sätt alldeles nyss Oskyldig som kanske kan funka.

Cool

 

Anmäl
2008-08-15 22:05 #6 av: AktieTrader

Ett bra tips om man vill ha mycket vitlökssmak men inte den starka vitlökssmaken är att köra vitlöksklyforna några sekunder i mikron. Då får de mycket mildare smak.

Anmäl
2008-10-17 21:26 #7 av: Frida

#3 Jag vet inte hur det är med lättfil (för mycket vätska kanske?)men vanlig fil kan du låta rinna av i ett kaffefilter till önskad konsistens. Blir det för "torrt" kan du ju alltid blanda i lite av den avrunna vaslen igen.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-10-17 21:47 #8 av: dolfen

Tack! för svar, Tramptass. Glad

Jag ska testa med kaffefilter.

 

Anmäl
2008-10-18 01:41 #9 av: Hera

Testade att ha i persillade, mycket gott det med Glad

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-10-19 16:20 #10 av: wolfie

Gräddfil eller creme fraiche,salt,svart peppar,cayenne,grönsakskrydda..blanda efter behag,har jag till tacos..!

Anmäl
2008-10-19 17:16 #11 av: [Asta]

dolfen - nu vet jag inte om du vill ha lättfil för att det är mindre fett i den eller av annan orsak. Men OM det är pga mindre fett så förmodar jag att du är medveten om att ifall du låter den rinna av i ett kaffefilter eller motsvarande så är det som är kvar betydligt fetare än lättfilen?

Anmäl
2008-10-19 18:45 #12 av: dolfen

Jo, jag vet det Asta, Glad men då jag alltid har lättfil i kylen och att jag faktiskt tycker att syrligheten från (lätt)fil är godare än creme fraishen, vill jag använda min lättfil. Oskyldig

Flört

 

Anmäl
2008-10-19 19:12 #13 av: dolfen

Nu började jag fundera på fettinnehåll..... *grubbel* Flört

Om vi "säger" att av 2 dl lättfil (som innehåller 0.5 % fett),

går 1 dl bort som vassle (vad nu vassle innehåller förutom vatten vet jag inte).

Då blir det väl 1% fett i den kvarvarande filen!? Eller räknar jag tokigt!? Obestämd

 

Anmäl
2008-10-19 23:35 #14 av: [Asta]

dolfen - *skrattar* - den beräkningen ger jag mig inte på.

Anmäl
2008-10-20 15:11 #15 av: dolfen

Det funkade jättebra, Tramptass. Så TACK för det braiga tipset. Glad

Det var ju smak i vasslen Förvånad och någon sa att det var nyttigheter i den, så jag tänkte testa att använda den i brödbak.

 

Anmäl
2008-10-20 15:20 #16 av: dolfen

De skulle kanske föra in matlagnings-exempel på matte-lektionerna, istället för det där jäkla "tåget". Skrattande

Flört

Anmäl
2009-03-05 11:31 #17 av: Hoppfull

Förr använde jag alltid lättyoghurt när jag gjorde kalla såser, jag lät den rinna av till önskad tjocklek. Dietisten jag träffade sa att det blev en fetthalt på max 6-7% alltså fortfarande väldigt magert!

Anmäl
2009-03-05 12:05 #18 av: Frida

#13 Dina beräkningar stämmer.

#15 Så lite så. Jag brukar göra färskost på avrunnen fil och blanda in olika kryddor, mycket gott. Vassle är inte så mycket mer förutom vatten och en del mjölksocker och mjölksyra. Passar utmärkt att ha som degspad när man bakar bröd.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.