Köks- & hushållstips

Potatis i alla dess varianter

2009-07-17 17:45 #0 av: [Norum]

Det finns mängder med olika potatissorter och det är en djungel för den oinvigde att hålla reda på allt. Men spelar det egentligen någon roll? Och vad kan man egentligen göra av potatisen?

Man brukar prata om mjöliga och fasta sorter. De mjöliga sorterna är bra till gratänger och mos, enligt experterna. Och de fasta är mer för att koka.. Å andra är ju smaken som baken. Så man kan ju faktiskt göra som man vill! J

Vad gör man med potatis då? Kokar, råsteker, friterar, gratänger, mosar och mycket annat.

Chips.gifVisste du tex att man med fördel kan göra sina egna chips? Hyvla en fast sort potatis antingen med osthyvel eller med maskin (inte för tunt). Se till att den är torr och fin och att inget vatten finns på den. Ner med skivorna i oljan och fritera så hårt som du själv vill ha dom. Salta och njut! Inga tillsatser där inte! Glad
Man behöver ingen fritös, man kan lika gärna använda en vanlig kastrull på spisen. Men se till att du har ett lock till hands om det skulle bli för varmt för oljan.

Grunden till en god potatisgratäng är skivad potatis, lök och grädde. Sen kan man variera den i all oändlighet. Ädelost, jordärtskockspuré, annan slags ost, vitlök eller vad man tycker om. Vill man inte ha lök så använder man inte det..

Stuvad potatis är gott till tex Isterband. Då kan man smula ner lite persilja i stuvningen så blir det extra gott.

Egentillverkad potatismos slår ju påsmoset med hästlängder! Det tar inte så lång tid att göra mos, den blir klar medans korven eller köttbiten steks. Och inte är det svårt heller...

Asterix är en potatissort som kommer från Holland. Den har rött skal och gult, fast kött. Den passar bra till klyftpotatis och till att råsteka. Då Asterix är motståndskraftig mot diverse sjukdomar passar den bra till ekologisk odling.

BlaKongo_sample.jpgBlå Kongo är nästan mörklila till färgen. Den brukar vara en favorit till barnens potatismos! Vem gillar inte blått mos? Glad

King Edward är en mjölig favorit i de svenska hushållen. Den passar bra till vanlig kokning men den kan lätt gå sönder om man kokar den för hårt. Har man en King Edward i jätteformat är den jättegod att göra bakpotatis av.

Mandelpotatis finns i 2 olika varianter. Den vanliga gulvita och den lite mer ovanliga blå. Den gulvita odlas mest i de norra delarna av landet och den blå i de södra. Sätter man mandelpotatis ska man inte räkna med en stor skörd och de har dessutom lätt att få sjukdomar. De tillhör det mjöliga släktet och kokar väldigt, väldigt lätt sönder.

Bintje är en fast sort som man kan använda till det mesta. Men den drar tyvärr på sig många sjukdomar och ersätts mer och mer av andra tåligare sorter.

Sötpotatis används ungefär som vanlig potatis. Den är visst nästan det absolut nyttigaste man kan äta! Den kokar fortare än vanlig potatis och oftast brukar man istället rosta den i ugnen tillsammans med rotfrukter.

 

Källor: Wikipedia, Potatislandet och bild från stock.xchng

 

 

 

 

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-17 21:12 #1 av: Maria

Jätterolig och matnyttigFlört läsning...

/Maria

 

Anmäl
2009-08-27 13:07 #2 av: Bjornen

Sötpotatis är två helt olika växter. Nämligen batatat från Sydamerika som infördes till Europa ungefär samtidigt som potatisen och batatat blev feltolkat och gav upphov till potatisen nu heter potatis.

Från Afrika kommer sötpotatisen maniok. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.