Svamptider
Nu fylls skogen av svamp och då är vi många som ger oss ut och fyndar. Många vågar dock inte plocka annat än kantareller då de känner sig osäkra. Tänkte därför tipsa om ett antal bra matsvampar som inte är så svåra att känna igen i skogen.....
Blek taggsvamp
Utseende/Kännetecken: Gulvit hatt, vita taggar under hatten, foten gul/gulvit.
Växtplats: Mossig bland och barrskog
Hantering: Godast färsk men kan även frysas. Torkning rekommenderas inte. Bäst som blandsvamp.
Blodriska
Utseende/Kännetecken: Orange med gröna ringar eller fläckar. Orangefärgade skivor under hatten.Ihålig fot som också är orangefärgad.
Växtplats: Gran och fuktig mark
Hantering/Användning: Äts färsk men kan också läggas in.
Blomkålsvamp
Utseende/kännetecken: Gräddfärgad till gulbrun täta krusga grenar som ringlar från en kraftig fot. Formen påminner om ett blomkålshuvud.
Växtplats: Växer vid tallroten eller gamla tallstubbar.
Hantering/använding: Tar väldigt lång tid o rensa men är väl värd besväret. Äts färsk eller fryses in. God i grytor men även att fritera.
Gul kantarell
Utseende/kännetecken: Gul kropp men slät översida och vågig kant. Skivor under hatten.
Växtplats: Löv och barrskog, hittas ofta i mossan, under granar och vid enar.
Hantering/användning: Ätes färsk, torkad eller fryses in.
Karl Johan
Utseende/kännetecken: Välvd ljusbrun-brun hatt med gula rör under hatten, vitt svampkött. Blir tyvärr ofta angripen och maskäten.
Växtplats: Barr och lövskog.
Hantering/användning: Kan ätas färsk men vinner på att torkas, infrysning gör att den förlorar lite av sin goda smak. Men om man blandar upp den med annan svamp fungerar det bättre. Självklar i en äkta risotto.
Rynkad tofskivling/Rimskivling
Utseende/kännetecken: De mindre har en klotformad hatt som när de blir äldre blir välvd och rynkad. Ljusbrun till ljusgrå. Ljusbruna till kanelbruna skivor. Tydlig vit ring och vit fot.
Växtplats: Barrskog men kan även finnas i blandskog i södra sverige
Hantering/användning: God färsk eller infryst som blandsvamp.
Rödgul trumpetssvamp
Utseende/kännetecken: Rödbrun till gulbrun hatt, undersidan ljusgul till orange med grenade åsar. Ihålig fot som är gul till rödgul.
Växtplats: Fuktig mark gärna kanter av kärr och i mossa.
Hantering/användning: Kan förväxlas med trattkantarell och slemmurkling den senare oätlig. Vinner på att torkas men kan även ätas färsk, rekommenderar inte att frysa denna svamp. En utmärkts smaksättare på sås genom att man smular ner den och sen tillsätter hackad persilja.
Smörsopp
Utseende/kännetecken: Välv slemmig brun hatt. Gulvita-gula rör. Vit fot och en ring under hatten.
Växtplats: Vid tallar och längs skogsstigar.
Hantering/användning: Plocka endast de små exemplaren de större är oftast smaklösa. Är mindre slemmiga vid torr väderlek. Äts färska eller frys in som blandsvamp.
Stolt fjällskivling
Utseende/kännetecken: Brunfjällad hatt mot vit botten. Täta skivor som ibland är svagt brunfläckiga. Ihålig fot och en ring en bit under hatten. Luktar och smakar nöt.
Växtplats: Skogsbryn och på ljusa platser i löv och barrskog.
Hantering/användning: Äts färsk. Man kan även göra svampmjöl av foten.
Svart trumpetsvamp
Utseende/kännetecken: Trumpetformad med svart hatt och grå/gråsvart ihålig fot
Växtplats: Örtrik barrskog samt vid ek och hassel.
Hantering/användning: Vinner på att torkas men kan även ätas färsk. En delikatess bland svamparna.
Toppmurkla
Utseende/kännetecken: Brun toppig hatt med längsgående åsar som har ovala kamrar. Vit fot. Både hatt och fot ihålig.
Växtplats: Växer i lövskog, barrskog, ängsmark, dikeskanter o trädgårdar. Finns på senvåren och försommaren.
Hantering/användning: Vinner på torkning men kan ätas färsk. God till sås och stuvning.
Information: Svampguiden.se
Bilder från fotoakuten.se, fotoguiden.se samt googles bildbank
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jag är så feg av mig att jag törs bara plocka kantareller och murklor.. Har faktiskt funderat att gå på en svampkurs men har inte kommit till skott ännu. Jag kanske skulle satsa på det nästa vär? Skulle vara kul att kunna plocka lite andra sorter..
Svampguiden är en jättebra sida att läsa vidare på. Ännu mera svampar, men framförallt många goda recept med svamp.
Vi plockar lite allt möjligt, men mest blir det kantareller och trattkantareller (inklusive rödgul trumpetsvamp - de kan vara så försvinnande lika, men det gör inte något för de är goda båda två). Anledningen till det är att det oftast är det vi hittar OCH att de är enkla att rensa. Många andra svampar tar evigheter att rensa och det blir inte så mycket kvar när man är klar. Oftast "lagrar" vi bara dessa sorter också. De andra sorterna äts upp direkt :)
Blomkålssvampen går också väldigt bra att torka. Jag hittade en en gång som fyllde hela svampkorgen, den varade länge :) Jag tycker att den har en ganska stark smak så den är bra att blanda med andra svampar.
Jag har aldrig ens hört talas om blomkålssvampen..
Blomkålsvamp är jättegott men tar som sagt evigheter o rensa, håller inte med om att den har en stark smak. Jag tycker den behåller sin krispighet och passar därför utmärkt i grytor.
Varför vänta till våren med svampkurs skruttis det brukar finnas endagarskurser där man går ut i skogen o plockar på hösten.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Måhända blir den starkare som torkad. Vissa svampar bli det. Jag tyckte den behövde blandas med t.ex. champinjoner.
Asta prova att laga den så här
Stek strimlat bacon och hackad gul lök, ta upp ur pannan. Förväll o stek sedan svamp tillsammans med ren eller viltskav. Blanda skavet/svampröran med bacon o lökröran samt kokt skivad potatis och häll över en 3:a grädde, strö över hackad persilja. Det blir urgott.
Kom på att du är diabetiker så det kanske blir lite för mkt fett.
Man kan steka renskav, svamp, lök och ha i en magrare grädde o äta ris till det funkar också.
Tog en tur i skogen idag igen vi fick ihop 4 l kantareller det är verkligen gott om dom i år så ut o plocka ni som inte hunnit igång med det än.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Nej - jag är inte diabetiker - min syster är det.
Får testa om jag hittar en ny blomkålssvamp.
*6 Det där lät ju hur gott som helst! Ska testa det en dag… Fast med mindre grädde…
Sorry Asta det är ju skruttis som är det minns ju nu att det var din syster, då är det bara o smaska i sig *S*.
Tar väl till slutet av augusti innan blomkålen är klar iaf här i uppland
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Hm.. så jag får inte smaska då?? *asg*
Jodå klart du får…
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Kan meddela att svarta trumpetsvampen är plockbar nu…lite tidigt men jag blev så glad när jag hittade ett "litet stimm"
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Och jag kan meddela att jag hittade kanongoda murklor på burk på Hemköp i dag..
Men skruttis då
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ja vad då? Här finns ju bara kantareller..
Haha jo murklor är gott men lite knepiga o hitta, var nån som sa att om man gräver ner tidningspapper på tomten så kommer det växa murklor där…..du kan ju be lillen om grävhjälp haha….har dock ingen aning om det fungerar.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jo, visst fungerar det! Gjorde det förr när jag bodde i huset i Österund. Men dom är inte svåra att hitta, bara man vet var. Men så är det ju med all svamp.. dom är väl vanligare norröver tror jag.
Jo jag har oxå hört det vi plocka när jag var mindre men nu var det länge sen det blev av….jag älskar murklor så jag får väl gräva ner lite tidningar i skogen här bredvid haha
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Du kommer att bli förvånad.. tror dom ska ligga ca 1 meter ner i backen och i en ganska tjock trave..
Blir till o gräva mkt då haha men i den här stan gräver de mkt o ofta kanske de kan växa upp ur asfalten
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ner med en bunt bara och se vad som händer.. :)
Japp eller så får jag slänga ner i nån djup grop i skogen o skotta igen det går nog fortare
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Ett litet tillrättaläggande är att alla svampar bör tillagas. Jag äter bara kantarell och trattkantarell färsk direkt i skogen. Taggsvamp har en elak smak om de inte är tillagad och allra bäst förvälld först. Gul taggsvamp lite mindre elak smak än de bleka. En del riskor som ibland anges som oätliga eller svagt giftiga är ätbara och goda efter förvällning (t.ex. svartriska, skäggriska).
Smörsopp är också väldigt god att äta rå. Fast det ska vara små soppar inte de stora. Små soppar är goda att skiva och lägga i en sallad.
Jag håller inte med om att de stora smörsopparna är smaklösa, däremot är de ofta maskstungna. Men hittar man en fin stor tycker jag att de är goda är tillaga.
Tvivlar på att det är så många som får för sig att äta svampen utan tillagning…
Smörsopp är gott men jag undviker den gärna p g a kladdigheten.
Imorrn ska jag ta en paus o gå ut i skogen känner att svampen kallar på mig….
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång