Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 10003 ggr
[Norum]
7/30/09, 1:09 AM

Surströmming en delikatess

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fyra dominerande faktorer har gjort Ulvön och Ulvöhamn till surströmmingens centrum i Sverige. Redan här vill jag säga att surströmming har alltid producerats där strömming fiskats och produceras fortfarande från Gävle i söder till Kalix i norr. Trots detta; Ulvön + Surströmming = sant.

Råvaran är avgörande för resultatet när man gör surströmming. Strömmingen får inte vara för fet. Fett motverkar och försvårar jäsningen.

I söder är strömmingen fetare på grund av vattnets salthalt och tillgång på föda. Strömmingen får inte heller vara för mager och "pinnig". Det blir liksom inget att äta. Smaken kan ändå vara mycket god på en liten strömming, men?
Slutsats: Någonstans utefter Norrlandskusten måste strömmingen vara mest ultimat som råvara för surströmming. Denna kuststräcka är mellan Härnön och Skags Udde. I centrum av denna kuststräcka ligger Ulvön.

Tillsammans med torkning och saltning är metoden att bevara mat genom syrning (jäsning, fermentering) lika gammal som mänskligheten. Om endast det som nedtecknats har hänt så har inget hänt i mänsklighetens perspektiv.
Jag vill ändå nämna några nedtecknade dokument daterade före alla saltbrister och fältslag.

I ett offentligt dokument från Jämtland (då Norskt) daterat 1348 berättas att Olafuer Graflaks bytt bort en fiskerätt. Namnen antyder, enligt den tidens sed, att han handlade med gravad lax, som på den tiden var syrad lax genom nedgrävning.
Från Babyulonium finns stentavlor daterade 2800 före Kristus med recept på syrning (jäsning) av olika produkter.

Otaliga myter och skrönor finns om surströmmingens uppkomst.
Dessa har uppkommit endast genom kraftiga produktionsökningar beroende av ekonomiska och politiska orsaker. Till exempel saltbristen periodvis under 1500 och 1700-talen, de stora fältslagen under 1700-talet, det Svenska konsumentgenombrottet i början av 1900-talet, med flera.

Artikeln ursprungligen skriven av Krami65

Annons:
AnneN
7/30/09, 4:43 PM
#1

Oh surströmming med kokt potatis och tunnbröd är såååå gott!

Synd bara att jag är den enda i hushållet som tycker det Obestämd

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Asta]
7/30/09, 5:09 PM
#2

Jag har försökt mig på surströmming några gånger, men jag tyckte bara att det smakade jäst. Synd för jag tycker att det är himla kul med den här sortens traditioner. Jag är skåning från början så det är inte något jag är uppväxt med.

[Norum]
7/30/09, 7:54 PM
#3

Jag ska snart baka tunnbröd och då blir det garanterat några burkar med surströmming. :-)  Håller på att lära upp min del av småland till riktiga stutätare.. haha

[Asta]
7/30/09, 8:13 PM
#4

Då får du ta och berätta hur du bakar tunnbröd sen.

[Norum]
7/30/09, 8:17 PM
#5

Jösses! Berätta det..? Jag kan inte ens förklara hur ugnen ser ut… haha  men jag får ta massor med kort kanske.. Annars kommer det aldrig att gå.

Maria
7/31/09, 12:17 PM
#6

Jag har verkligen gett surströmmingen en chans, inte bara en gång utan flertalet med mandelpotatis, rödlök, tunnbröd och allt man ska ha till men DET GÅR BARA INTE.Förvånad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Loucar
7/31/09, 12:27 PM
#7

Instämmer med #6 men mina föräldrar och en av mina bröder äter med förtjusning detta

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
7/31/09, 1:00 PM
#8

Första gången sambon skulle äta var jag lite fundersam hur det skulle gå.. men han åt mer än vad jag gjorde! Förvånad
När man äter första gången ska man ta en bit tunnbröd, mycket potatis, lök och lite, lite surströmming.. Annars kan det lätt bli lite för avancerat.. haha

Maria
7/31/09, 1:27 PM
#9

#8 Sedan har vi ju det här med lukten (odören) icke att förglömma…Flört

För mig så är mat intimt förknippat med doft och syn och här faller surströmmingen bor ganska omgående…Skrattande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Norum]
7/31/09, 1:49 PM
#10

Luktar ju gott! sniff sniff  Glad

Loucar
7/31/09, 1:53 PM
#11

Kan bidra med en rolig historia om doften. För några år sedan satt jag i vardagsrummet o kollade på tv. Efter en stund kom en vidrig stank o jag funderade om jag inte gått ut med soporna då det ju som sagt var sommar o varmt men nejdå det var tomt i påsen. Tillslut öppna jag dörren ut till trappen o fick där min förklaring det var någon som åt surströmming så det stank i hela trappen. Det borde faktiskt vara förbjudet när man bor i flerfamiljshus det stank på alla 7 våningsplanen o det säger ju en del om hur stark doften är. Ät gärna surströmming men gör det utomhus eller i en lokal långt bort från era grannar.Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
7/31/09, 1:56 PM
#12

#10 Fel på näsan eller…Obestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Norum]
7/31/09, 2:05 PM
#13

Jag är uppvuxen med surströmming och det gör att jag även älskar doften. Glad

Kan hålla med att det luktar lång väg men man kan öppna burken så att det inte blir så intensivt.

Annons:
Maria
7/31/09, 2:13 PM
#14

#13 Jag skojade bara, jag förstår att detta är en delikatess annars skulle ju inte så många människor älska denna rättenGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Norum]
7/31/09, 2:22 PM
#15

*14 Glad

Anders 50
7/31/09, 7:04 PM
#16

Surströmming är ingen maträtt som man äter med kniv och gaffel, fisk efter fisk enbart. Många noviser tycks tro det! Den ska njutas i t.ex. en tunnbrödsklämma bestående av små surströmminsbitar, skivad mandelpotatis, lök och kanske tomatskivor. Dryck: mjölk eller öl.

Burken ska öppnas en bit bort från bordet och stå en stund och "ånga av sig". Och naturligtvis ska man hålla till utomhus, helst.

Detta har jag praktiserat i 10 år nu tack vare min sambo som lärde mig, och före dess hade jag lovat att inte ens under vapenhot närma mig en surströmming.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

AnneN
7/31/09, 7:11 PM
#17

Ett tips för att undvika den värsta lukten då burken öppnas och samtidigt undvika att få eventuellt stänk av spadet på kläderna är att öppna burken under vatten i en balja

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Norum]
7/31/09, 7:37 PM
#18

*6 Tänk vad en sambo kan göra.. haha 

*7  Jag brukar hålla en bit hushållspapper över själva öppnaren.. Då kommer allt stänk i papperet och man slipper den värsta ångan.

Loucar
7/31/09, 7:45 PM
#19

Skruttis jag vet att det finns knep tyvärr följer inte alla domGlad.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Asta]
7/31/09, 7:55 PM
#20

Vi hade en schäfer för många år sedan. Han blev helt galen av surströmmingsdoften. Han ville rulla sig i strömmingen. Den doften var väl förmodligen fantastiskt bra att dölja sin egen doft med.

Annons:
Loucar
7/31/09, 7:57 PM
#21

#20 Jo hundar har en tendens o vilja lukta "gott" en tax vi hade när jag var barn älskade o rulla sig i ruttna maskar o koskit, han tyckte inte alls om o bli badad i schampo sen.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
7/31/09, 8:15 PM
#22

Ska bli spännande att se vad valpen gör närvi sprättar första burken för i år.. Han kanske äter upp all fisk för oss?? Förvånad

Loucar
7/31/09, 8:16 PM
#23

Ja var det inte han som åt upp all frukt för dig eller minns jag tokigt nu. Skulle inte vilja va i närheten sen om han äter upp fisken o sen ska lätta på "trycket"Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[Norum]
7/31/09, 8:18 PM
#24

Jodå, han tuggade i sig all frukt.. han äter allt som inte är hundmat! Glad

Hans tryck räcker som det är redan nu… bläää

Kramis65
8/1/09, 1:56 AM
#25

Bor man i hyres hus kan man öppna burken i kallvatten som hällt upp i diskbaljan. Helst ska man ju oxå käka surströmmingen i Januari då bruken ser ut som den ska sprängasOskyldig

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

[Norum]
8/1/09, 10:30 AM
#26

Måste i väg och köpa en burk känner jag, vad sugen jag blir på surströmming nu. Är det nån som vill smaka? Glad

AnneN
8/1/09, 3:51 PM
#27

#26 du kan väl komma hit och dela den med mig? Skrattande

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
[Norum]
8/1/09, 4:05 PM
#28

Jag ska ju till Östersund och Sundsvall, det borde väl bli halvvägs eller nåt? Glad

AnneN
8/1/09, 4:20 PM
#29

#28 haha, ja men du har ju bil så då får du komma och hämta mig då Oskyldig

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

[Norum]
8/1/09, 4:25 PM
#30

Hm… då har jag ju redan kört 90 mil! Då får du betala bensinen.. haha

Upp till toppen
Annons: