De fyra årstiderna

Den Farliga maten

2009-08-09 20:14 #0 av: Kramis65

n/a

För oss som var tonåringar på 80-talet betyder förkortningen MSG ett rockband, Michael Schenker Group, men idag är det mer förknippat med tillsatsämnet natriumglutamat, E-621 (Mono Sodium Glutamate).

I Sverige är debatten runt just natriumglutamat förhållandevis sval, vilket inte är fallet när man kommer ut i Europa och till USA. Till exempel i Tyskland markeras på restaurangmenyer om en rätt innehåller natriumglutamat och i USA markeras klart och tydligt redan vid entrén "No MSG" om maten som serveras är fri från just denna tillsats.

Vad är då natriumglutamat och vad är det som orsakar dessa debatter?

Natriumglutamat är en smakförstärkare som är mycket vanlig i asiatisk matlagning. I Sverige räknas det som ett godkänt tillsatsämne och går även under beteckningen E-621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning.

Ämnet i sig är smaklöst, men har en förmåga att lyfta fram de andra smakerna. Man brukar också tala om att natriumglutamat smakar umami, som är en femte smak vid sidan av de fyra vanliga: salt, sött, surt och beskt.

I Sverige ingår det t.ex. ofta i buljongtärningar vi köper i affären, snacks, färdigrätter och olika kryddblandningar. I allt större utsträckning dyker det även upp i bland annat olika smörgåspålägg.

Natriumglutamat är ett ämne som vissa är överkänsliga mot, och kan framkalla en reaktion som brukar kallas Kinarestaurangsyndromet, eftersom det ofta ingår i asiatisk mat. Symptomen är illamående, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg.

Mer kontroversiella nyare studier kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, sterilitet hos kvinnor, lever- och nervskador samt försämrad syn.

Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.

Det finns en väldig omedvetenhet om natriumglutamat här i Sverige. I exempelvis USA är allmänheten rätt medveten om att det inte är bra, och tillverkarna är noga med att påpeka om de plockar bort det.

I USA signalerar restauranger att maten är glutamatfri genom skylten "No MSG" (monosodium glutamate). Och de brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment.

Svenska Livsmedelsverket intar emellertid en avvaktande hållning - så länge natriumglutamat är tillåtet inom EU anses det också kontrollerat och ofarligt. I Sverige är natriumglutamat förbjudet i barnmat.

För livsmedelsföretag finns det stora fördelar med glutamat. Det är billigt, lätt att använda och ger mycket smak. Vissa företag fasar dock på eget initiativ ut ämnet. Campbell Soup i Sverige är ett. Från årsskiftet ska glutamaten vara borta från alla deras produkter.

På ambitiösa restauranger finns det en utbredd skepsis mot glutamaten. Kocken Alexandra Zazzi förespråkar enkel matlagning med naturliga råvaror.

- Restauranger som lagar mat från grunden har inte det här problemet, de tar till vara den naturliga glutamat som finns i till exempel kött och lagrad ost. Det är när man börjar tillsätta det syntetiskt som man måste ifrågasätta det. Vi kan inte förvänta oss att vi får i oss nyttiga näringsämnen om vi köper syntetisk mat, säger Alexandra Zazzi.

Svenska Livsmedelsverket säger:

"I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats ska godkännas måste den vara nödvändig för livsmedlets hantering eller av värde för konsumenten."

När det gäller natriumglutamat är det som påstådd smakförstärkare inte nödvändigt för hanteringen och frågan man ska ställa sig är om det verkligen är av värde för konsumenten om det finns risker med att använda det?

En annan fråga som pockar på uppmärksamhet är att om Livsmedelsverkat anser natriumglutamat vara ofarligt, varför har man då förbjudit det i barnmat?

Förespråkare för användandet av glutamat använder oftast argumentet "det finns inga bevis för att ämnet orsakar några skador", ett argument vi har hört förut från bland annat tobaksindustrin först när det gäller cigaretter och även relativt nyligen när det gäller det svenska snuset.

Om vi inte köper argumentet när det gäller tobak, varför skulle vi göra det när det gäller glutamat?

Ett annat argument är att det i en produkt är så litet av ämnet att det är ofarligt. Verkligen? Med så många produkter som innehåller tillsatsämnen i allmänhet och glutamat i synnerhet får vi i oss tämligen stora mängder totalt och många av dessa ämnen lagras i kroppen.

Vill du vara på säkra sidan, försök finna alternativa produkter utan glutamat (eller andra tillsatsämnen) eller gör helt enkelt så mycket som möjligt själv av rena råvaror.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-09 21:16 #1 av: dolfen

Det är något ämne som smakar protein, vilket vi människor gillar smaken av.

Har natriumglutamat något med detta att göra eller är det något annan ämne?

 

Jag har alltid haft buljong i t.ex rotsakssoppa, men testade med enbart salt nyligen. Jag blev glatt överraskad då jag inte saknade buljongen. Glad

 

Anmäl
2009-08-09 22:44 #2 av: [Norum]

Glutamaten skulle ju bort med ljusets hastighet! Gillar inte alla dessa tillsatser och skit dom stoppar i maten.. Skrikandes

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-09 23:04 #3 av: Frida

#1 Natriumglutamat och monosodium glutamate är samma sak; sodium är det egelska ordet för alkalimetallen natrium och mono syftar på att det sitter en natriumatom på glutamatsyramolekylen.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-08-10 00:14 #4 av: Loucar

Vore kul o se vad som skulle hända om vi startade en namninsamling för att stoppa att detta används i vår mat.

Tror ni livsmedelsindustrin o regeringen skulle lyssna?

Anmäl
2009-08-10 00:16 #5 av: [Norum]

Beror på huir många vi skulle bli som skrev under antar jag.. Finns det inte nånstans på nätet där man kan starta listor?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-10 00:17 #6 av: Loucar

Vet inte vi får kolla vi borde starta en annars tycker jag för detta är viktigt.

Anmäl
2009-08-10 00:18 #7 av: [Norum]

Visst är det viktigt. Djurmaten är mer nyttig än vad vår mat är. Kanske skulle satsa på en burk Friskis till middag i morgon? Tungan ute

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-10 00:21 #8 av: Loucar

Ja eller en whiskas kanske

Anmäl
2009-08-10 00:26 #9 av: Loucar

Hittade en sida som heter uppror.nu ska vi lägga upp en namninsamling där tycker du?

Anmäl
2009-08-10 00:28 #10 av: [Norum]

Tror du att det skulle fungera då? Men visst, varför inte?

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-10 00:32 #11 av: Loucar

Värt ett försök iaf tycker jag

 

Anmäl
2009-08-10 00:56 #12 av: Loucar

Kramis är det ok att jag lånar lite av din text ovan till mitt uppror mot natriumglutamat.....ni som jag tycker att detta ska förbjudas gå in på uppror.nu o skriv på denna namninsamling när den publicerats.

Anmäl
2009-08-10 01:22 #13 av: Loucar

Kramis jag lånade 2 korta stycken utan ditt godkännande hoppas det var ok.

Anmäl
2009-08-10 01:37 #14 av: Kramis65

låna på du

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-10 19:03 #15 av: dolfen

#3 - Tack för svaret!

 

Anmäl
2009-08-10 21:20 #16 av: Loucar

här kan ni läsa mer om glutamat och dess effekter.

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm

Anmäl
2009-08-11 01:14 #17 av: Kaninisen

Tycker inte alls om alla dessa ämnen, men tycker det är svårt att undvika. Letat som en galning under ett år efter skinka utan något E-ämne (minns ej nummer) NU hittade jag en, typ Eldorados billiga skinka?

Vad är detta?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.