De fyra årstiderna

Rotfrukt mumsigt går lika bra me selleri

2009-08-13 00:38 #0 av: Kramis65

Det är något av det bästa med vårt land - rotfrukter. De är billiga och har högt vitamin,- kostfiber- och mineralinnehåll. Rotfrukter är inte bara kålrötter och palsternackor, glöm inte jordärtskockor, sötpotatis och polkabetor!

Jordärtskockor
Jordärtskockor är näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller insulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.
Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning. Jordärtskockor används mest för sin fina smak.
Skockorna skalas och läggs genast i kallt vatten, för att inte mörkna. Kokas mjuka i lätt saltat vatten, serveras varma med smör. De kan gratineras, passeras och användas i soppa eller puré. Prova gärna att fritera tunna skivor till chips!

Sötpotatis

Sötpotatis är trots namnet inte släkt med potatis, även om den har en många likheter. Den innehåller lika mycket stärkelse som potatis, men hela 5% socker jämfört med potatis som endast innehåller 0,5%. Detta märks också på smaken som är betydligt sötare än potatis, och därför har andra användningsområden och inte kan ses som en ersättare till den vanliga. Sötpotatis är avlånga och oregelbundna i formen och i regel större än vanliga potatisar. Skalet är rött eller ljusbrunt och köttet är ljust, gult till gulorange.
Sötpotatis kräver varmt och fuktigt klimat och odlas överallt i tropikerna. Den är betydligt vanligare både i Asien och Amerika än här i Sverige. I USA odlar man huvudsakligen två olika sorters sötpotatis: en torrare sort med ljust fruktkött och en saftigare typ med gulorange kött som blir mjukt vid kokning, som de kallar Yam i USA. Vi kan hitta båda sorterna i Sverige.
Sötpotatis är god att steka eller ugnssteka, som tillbehör till kött tillsammans med andra grönsaker, men används även till pajer och desserter.

Polkabetor

På utsidan ser den ut som en rödbeta, men inuti är den vit- och rödrandigm som en polkagris. Den är mycket dekorativ, som den är, råriven alternativt finstrimlad i en sallad. Den kan även serveras tunt skivad med vinägrett eller som kokt med smör. Färgkontrasten försvinner dock när man kokar betorna och den blir mer rosa i färgen. Polkabetan har en mildare smak än rödbetan. Goda att gratinera med getost och honung!

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-13 00:42 #1 av: Hera

Polkabetor ser fina ut :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-13 20:32 #2 av: Loucar

Lägger till några fler rotfrukter:

Kassava, Taro, Gulbeta, Havrerot, Jams, Korogi, Lotusrot, Majrova, Malanga, Rotpersilja, Rättika och Svartrot.

Vill man ha mer utförlig info om dessa kan man kika in på denna hemsida http://www.fruktogront.se/modules/produkter/?pageId=18&mp=11&sp=24  

Anmäl
2009-08-13 21:34 #3 av: AnneN

Glöm inte potatis och morötter Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-13 22:01 #4 av: Loucar

Rädisor o rödbetor ska väl va med oxå la till bara de som kändes lite främmande förra gången

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.