De fyra årstiderna

Kryddväxter

2009-07-31 15:18 #0 av: Loucar

Man behöver inte ha en trädgård för att ha en egen liten kryddodling. Många sorter kan man odla på balkongen, terassen och inomhus. Vad kan man använda olika örter till samt lite odling och skötseltips...

 

Anisanis.jpg

Användningsområde: Brödkrydda, smaksättare i tandkräm, brännvinskrydda. Bra mot hosta och huvudvärk.

Skötsel och odling: Ettårig.Sås direkt på torr och väldränerad jord på en varm o vindskyddad plats. Kan även odlas inomhus.

 

Basilika

basilika.jpgAnvändningsområde: Matlagning t ex såser, oljor och kött. Främjar matsmältning, aptitretande och botar förstoppning. Används även som likörkrydda.

Skötsel o odling: Ettårig. Värmekrävande som trivs bäst i ett soligt o vindskyddat läge. Odlas med fördel inomhus i kruka eller i växthus.Viktigt att den hålls fuktig och väldränerad. Föredrar mer näringsrik jord än andra kryddväxter.

Arter: Storbladig och småbladig basilika, rödbladig basilika,          kanelbasilika och citronbasilika

Chilipeppar habanero.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex i asiatisk och mexikansk mat.. Kan med fördel ätas både färsk, torkad eller som pulver.

Skötsel och odling: Flerårig. Odlas inomhus eller i växthus. Odling på friland kan fungera i sydligaste Sverige. Vill ha mycket sol och stå vindskyddad. Beskär kraftigt för övervintring och var noga med extra belysning under vintern.

Arter: Spansk peppar, jalapeño, vanlig paprika, habanero, aji, röd manzano, gula canario, tabasco och malagueta.

 

Citronmelisscitronmeliss.jpg

Användningsområde: Matlagning främst i desserter, brännvinskrydda och som te där den har en lugnande effekt.

Skötsel och odling: Flerårig. Lättodlad växt som med fördel odlas i rabatt har en tendens att sprida ut sig.

 

Dilldill.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex sallad, inläggningar och såser. Avkok på dillfrön är lugnande för oroliga magar. Fröavkok med vin kan bota sömnlöshet och mensbesvär.

Skötsel och odling: Sås direkt i land eller självsår sig själv från år till år. Trivs bra i potatislandet.

 

Dragondragon.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex kyckling, ett måste i bearnaisesås.

Skötsel och odling: Flerårig. Odlas utomhus på solig och vindskyddad plats, men det går även att odla dragon inomhus. Kan endast förökas genom delning eller att man tar sticklingar.

Fänkål

fänkål.jpgAnvändningsområde: Matlagning t ex sallad, grytor och soppor. Bakning. Man kan använda både frön, blad och stjälkar. Te på fänkål kan användas för att lindra inflammerade ögon genom att man baddar det på ögat.

Skötsel och odling: Odlas utomhus men undvik att odla nära dill och koriander då det kan bli korspollinering. Trivs att stå varmt o soligt.

 

 

Gräslökgräslök.jpg

Användningsområde: Matlagning främst i såser.

Odling och skötsel: Flerårig. Går att odla utomhus, på balkong eller inomhus i kruka. Viktigt att den inte torkar o står gärna lite i sol o lite i skugga.

 

 

Korianderkoriander.jpg

Användningsområde: Matlagning framför allt i asiatisk mat.

Skötsel och odling: Ettårig. Bör förodlas inomhus innan plantering i låda eller på friland.

 

Kumminkummin.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex soppa och sås, bakning och brännvinskryddning.

Skötsel och odling: Tvåårig. Förodlas inomhus innan plantering i låda eller på friland.

Mejrammejram.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex ärtsoppa, korv, kött. Ska även vara bra mot kolik och urineringsproblem.

Skötsel och odling: Ettårig. Förodlas inomhus då den är frostkänslig. Trivs där det är soligt och vindskyddat.

 

 

Oreganooregano.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex fläskkött, pizza, såser mm. Användes mot ormbett förr i tiden.

Skötsel och odling: Flerårig. Trivs lika bra inomhus som utomhus men tycker inte om att bli för blöt. Sprider sig lätt så den kräver lite plats. Om den ska klippas ska detta göras på våren.

Arter: Grekisk oregano, gulbladig oregano och lågväxande oregano.

 

Pepparmynta pepparmynta.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex lamm, te . Är perfekt att blanda med is o ha i drinkar. Botar förkylning, huvudvärk och kan ha effekt på skärsår och hudutslag.

Skötsel och odling: Flerårig. Lättsprid odlas både inomhus som utomhus. Om man vill minska spridningen i trädgården gräv ner den i en hink utan botten. Gillar både sol och skugga.

 

Pepparotpepparrot.jpg

Användningsområde: Matlagning i såser men även riven på t ex fisk och oxbringa.

Skötsel och odling: Flerårig. Sprider sig lätt varför det kan vara klokt att odla den i en stor kruka istället för i landet. Gillar sol och fuktig jord.

 

Persiljapersilja.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex soppor, såser, inläggningar. Persiljevatten är urindrivande samt att saft från bladen kan användas som myggmedel.

Skötsel och odling: Tvåårig. Trivs i kalkrik och väldränerad jord. Tar lång tid på sig att gro vid försådd. Går att odla både inom och utomhus.

Arter: Slätbladig och krusbladig.

 

 

Rosmarinrosmarin.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex kött och kyckling, kryddsalt, doftpåse samt brännvinskrydda. Minnestärkande. Ett annat påstående är att där denna ört växer bestämmer kvinnan i hemmet.

Skötsel och odling: Flerårig. Trivs bäst i en rymlig lerkruka som man har utomhus på sommaren och tar in på vintern. Långsamt växande men har man tålamod och sköter den kan man få ett litet träd.

 

 

 

 

Salviasalvia.jpg

Användningsområde: Matlagning t ex fläskkött och kyckling. Stimulerar intellektet och kan rengöra sår.

Skötsel och odling: Flerårig. Trivs både utomhus som inomhus. Gillar sol.

 

Timjantimjan.jpg

Användingsområde: Matlagning t ex ärtsoppa, skysåser, kött och fisk. Går att göra te på som har en lungande effekt vilket gör att man sover bättre. Ska även bota depressioner.

Skötsel och odling: Flerårig. Odlas på balkong eller på friland. Trivs i solen.

Arter: Citrontimjan och backtimjan

 

 

Information hämtad från odla.nu samt paddybear55.blogspot.com

bilder från sxc.hu, fotoakuten.se. bilderna på pepparmynta och anis har bjornen varit snäll och lånat ut till mig.

Anmäl
2009-07-31 15:39 #1 av: [Norum]

Vilket jobb du har lagt ner! Nu kanske det blir lite lättare att laborera bland färska kryddor..

Kan tillägga att om man har urinvägsinfektion kan man koka persiljan och dricka vattnet som thé.. Några koppar om dagen från det första svidet man känner, då försvinner det.. :)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-31 15:41 #2 av: Loucar

Hoppas det och att några som inte vågat tidigare ska börja odla själva. Kul att du gilla artikeln o nu förstår du kanske varför det tog lite tid o producera denGlad

Anmäl
2009-07-31 15:43 #3 av: [Norum]

Jag vet vilken tid du har lagt ner på den.. Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-07-31 15:46 #4 av: [Asta]

I år har jag anlagt ett litet kryddland i min trädgård. Eftersom köket inte varit klart förrän nu så har det tyvärr inte blivit så mycket att använda dem.

Ett annat användningsområde är att ta ett antal olika sorter, köra dem med salt och peppar, olja, honung, lite vatten och gärna lite vinäger och sedan marinera kött i gäggan. Köttet grillas efter några timmar eller nästa dag.

Min basilika har inte trivts alls i år. Förra året hade jag superfin basilika i trädgården, men i år är den väldigt ynklig. Det har varit för lite sol.

Anmäl
2009-07-31 16:09 #5 av: Loucar

Ja kryddsalt o marinader är ju ett ypperligt tillfälle att utnyttja kryddorna man odlat.

Jag har aldrig lyckats med basilikan ute men jag har för mkt sol på min balkong så det blir för hett för den där. Men inne i köket funkar det klockrent jag har en stor låg kruka som jag frösår basilikan i. Den står mitt på köksbordet så att man kan lägga på lite extra på maten om man blir sugen.

Anmäl
2009-08-25 22:40 #6 av: Bjornen

Lite rättelser

Citronmeliss lite svårare att övervintra i sämre klimat.

Dragon. Fransk dragon förökas endast vegetativt. Rysk dtagon kan också frösås.

Mejram är flerårig men odlas hos oss endast som ettårig.

Persilja. Det är inte olika arter utan olika sorter. Därutöver odlas också sorten rotpersilja där man kan skörda både blad och rötter.

Timjan. Kryddtimjan är flerårig men är svår att övervintra i vårt land och odlas huvudsakligen som ettårig. De vanligaste andra arter är citrontimjan, backtimjan och stortimjan.

Flera av de fleråriga kryddväxterna övervintrar inte inomhus. De kan dock odlas med längre säsong om de odlas inomhus. Många av dem behöver en kallperiod med ordentlig frost. 

Anmäl
2009-08-25 22:47 #7 av: Hera

Bra artikel!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-25 23:04 #8 av: Loucar

Bjornen jag får då både kryddtimjan o annat att övervintra måste ha gröna fingrar då kanske. I o försig har jag mina på balkongen o har frigolit under så de ska klara vintern....

Anmäl
2009-08-25 23:16 #9 av: Bjornen

På balkong är det mycket lättare att övervintra de flesta kryddväxter än inomhus. Kryddtimjan övervintrar nog lättare på balkong än på friland då det är vinterfukt som är svåraste problemet. De är dock inte lämpliga att odla längre än två år utan sedan så nya plantor eller möjligen föröka dem med sticklingar. 

Anmäl
2009-08-25 23:23 #10 av: Loucar

Min mamma odlar kryddor på friland o får även hon det mesta att övervintra.....men det är ju förutsättningarna som styr o det är ju olika beroende på var man bor osv.....

Anmäl
2009-08-26 08:57 #11 av: Bjornen

I mitt klimat har jag aldrig fått kryddtimjan att övervintra på friland. Någon gång har jag försökt med kall men frostfri övervintring med lyckat resultat. Citronmeliss har jag bara någon estaka gång lyckats övervintra på friland. Salvia är också nyckfull i mitt klimat. Övriga perenna kryddväxter är inget problem att övervintra på friland utom mejram som dock övervintrar ganska bra inomhus i normal rumstemperatur. Mejramen måste dock tas in i god tid före kyligare väder och mörka dagar.

Anmäl
2009-08-26 13:25 #12 av: korseett

bra artikel

men citronmeliss hade jag i rabatten på norrsidan vid det förra huset. Vi bodde där i fem år och den övervintrade. borde vara zon 4 där

Anmäl
2009-08-26 13:31 #13 av: Loucar

Kul att vi har så olika erfarenheter jag har heller inga problem med citronmelissen den blir ju nästan som en buske efter några år.

Anmäl
2009-08-26 13:38 #14 av: Bjornen

Jag bor ju i zon 6 och har tung lerjord, som inte är så gynnsamt för övervintring av kryddväxter med undantag för myntor.

Anmäl
2009-08-26 13:44 #15 av: korseett

aha- ja då är det tufft. Jag har lerjord här vid vårt hus nu och ingen trädgård direkt att tala om men jag får bearbeta en bit i taget och förbättra jordmånen

Anmäl
2009-08-26 19:55 #16 av: Maria

Jättebra artikel.

Citronmeliss har jag i rabatten i Göteborg och den är liksom pepparmyntan en mästare på att sprida sig. Klarar sig bra här om vintern.

/Maria

 

Anmäl
2009-08-27 10:43 #17 av: Bjornen

Bild på anisfrön.

 

Anmäl
2009-08-27 10:46 #18 av: Bjornen

Här kommer en bild på äkta pepparmynta med sina typiska mörka bladstjälkar.

Anmäl
2009-08-27 12:56 #19 av: Maria

#18 Ibland blir jag så förvirrad då det står "Mynta" i olika recept. Det verkar vara lite "inne" nu men vilken Mynta avses?

Det är den äkta jag har och den är helt omöjlig att ens utrotaFlört Det är en riktig luring som kryper i jorden och dyker upp lite varstans.

/Maria

 

Anmäl
2009-08-30 11:01 #20 av: Loucar

Själv andvänder jag pepparmyntanGlad

Anmäl
2011-03-23 11:25 #21 av: DesK

Bumbleboo myntan kan torkas och användas till te Glad

Vill påminna om att odlingssäsongen för färska kryddväxter nu har börjat på allvar. Det finns mycket sånt i affärerna nu. Tänk vad härligt det är när vi får fylla fönsterbänkarna med basilika, timjan, gräslök, persilja och så vidare Glad

Désirée

Anmäl
2012-04-20 08:31 #22 av: DesK

Nu har jag fyllt på mina fönsterbänkar med diverse kryddväxter Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.