Matlust & iFokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2009-09-11 10:32 #0 av: Loucar

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Anmäl
2009-09-12 01:51 #1 av: sisal

Tack för informationen. Det här är sånt man, som synskadad inte tänker på. Jag är inte mycket för förkortningar, men däremot en person som gärna skriver utropstecken och frågetecken  eller punkter i var och varannan mening.

Jag ska bättra mig...... skratt, och en glad gubbe.

Anmäl
2009-09-12 02:14 #2 av: Loucar

Håller med dig, sånt här tänker man som icke synskadad inte på.

Anmäl
2009-09-12 10:45 #3 av: DesK

Bara så att alla vet. Smileysarna som finns ovanför textrutan klarar skärmläsaren att läsa, men inte hemgjorda smileysar.

Jag har frågat SvenA på synskadade om detta

De här går bra alltså Glad

Désirée

Anmäl
2009-09-12 12:06 #4 av: sisal

Tack! Skrattande

Anmäl
2009-09-12 22:18 #5 av: Chrome

Tack för informationen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.