Matkultur & traditioner

Brasiliansk matkultur

2009-08-30 06:23 #0 av: Kramis65

I Brasilien smakar maten alltid bra och man har många kulinariska höjdpunkter framför sig om man planerar att resa dit!

Basmaten i Brasilien består av ris och bönor. Till det så äter man oftast kyckling, fisk eller kött. Nationalrätten heter "Feijoada" och förr i tiden så var det den maten som slavarna åt. Den serveras traditionellt på lördagarna. Det är en gryta som innehåller soltorkat kött och kryddad korv sin sedan kokas ihop med svarta bönor, Till det så äter man ris, finskuren kål, mandiokmjöl och skurna apelsiner.

Carne do Sol är en också typisk rätt och består av torkat kött som saltas och torkas i flera omgångar. Därefter grillas köttet och serveras med maniok, ris, gröna bönor, salsa och tapioka.

Innan man äter så dricker man "caipirinah", som är Brasiliens nationaldrink. Drinken består av pressad lime, socker, massor av is och en hel den av det Brasilianska brännvinet som är gjort av sockerrör. Under måltiden så dricker man "Chopp" som är deras fatöl. Den serveras iskall i små glas så att den inte ska hinna bli varm innan man dricker upp.

I södra Brasiliens inland så äts det mycket kött, men deras matkultur har spridit sig väldigt mycket över stora delar av Brasilien. Vid kustorterna så äter man mest fisk och skaldjur. I delstaten Bahia så är maten mycket starkare kryddad än i andra delar av Brasilien.

Mycket av matkulturen har man tagit från Afrika då slavarna förde med sig mycket traditioner. Det är i Bahia som den största delen av maten kommer från Afrika.

Det dricks väldigt mycket juice i Brasilien och det finns antagligen inget annat land som har större utbud av olika juicesorter.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-30 06:32 #1 av: Loucar

Kanoners kramis Glad

 

Cipirinah ska jag prova absolut.

Anmäl
2011-09-24 22:42 #2 av: Medelone

Oj, 2 år senare - Måste bara fråga, hur är själva matkulturen jämförd med Sverige? Äter man på ett visst sätt eller pratar om vissa saker vid matbordet man inte skulle göra i Sverige?

Anmäl
2011-09-25 18:41 #3 av: dolfen

Finns det något samband mellan feijoa och feijoada?

 

Anmäl
2011-09-25 18:47 #4 av: dolfen

Caipirinah påminner om italienska Limoncello.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.