Matkultur & traditioner

Japans matkultur

2009-08-29 20:45 #0 av: Kramis65

Japanerna har en mycket speciell matkultur, bland annat när det gäller bordskick och dryckesvanor.

En vanlig japansk middag, i hemmen eller på restauranger, inkluderar oftast en skål med ris och en skål med soppa, Skålen med soppa är där lock över. För övrigt består måltiden av ett varierande antal små fat och skålar. Oftast fisk på ett fat och kött på ett annat. Ofta börjar man med några skivor sashimi, det vill säga råa fiskfileér. Det finns alltid en skål med inlagda grönsaker, pickles, som äts sist.

Annars finns det inga regler för ordningen vid matbordet. Men man kan också ta omväxlande tuggor. Måltiden är det som är upplagt, och det enda som erbjuds påfyllning är riset och eventuellt soppan. Desserter förekommer inte i Japan, möjligtvis en frukt efter maten.

Japaner dricker aldrig vin, bara sake eller öl till maten. Sake är gjort av ris och anses därför inte passa ihop med vanligt ris. Om sake serveras till måltiden, kommer därför riset in sist, när man avslutat drickandet.

Ris är alltid huvudrätten i en middag, allt annat serveras som tillbehör. Därför äter man ofta en skål ris för sig och avslutar med allt tillbehör.

Japanerna har naturligtvis många bordsskicksregler men jag ska bara nämna några av dom viktigaste. Japaner häller soja på det Mesta, men aldrig på riset. Riset ska vara vitt och rent. Som man kunde vänta sig har också avfallet sin estetik i Japan. Denna stadgar till exempel hur fiskbenen ska lämnas på tallriken. Man får alltså inte lämna sin bricka som ett bombnedslag. Locken ska sättas tillbaka på skålarna. Sakerna ska vara tillbaka på sina platser. Det som blir över ska ställas upp i prydliga högar. Man får inte vifta eller peka med pinnarna. När de inte används ska de ligga samlade på sitt ställe eller ovanpå en skål. Man ska aldrig lämna pinnarna stående i en skål. Mat får heller inte utväxlas mellan två par pinnar. Båda dessa saker förekommer nämligen vid den buddhistiska begravningsritualen, och väcker därför alltid obehag.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-29 22:52 #1 av: Hera

Ett tips är att dela upp texten i stycken, då blir det lättare att läsa.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-30 00:10 #2 av: Loucar

Jättekul läsning kramis jag var in o la in lite mellanrum så det blev lättare att läsa hoppas det var okGlad

Anmäl
2009-08-30 04:13 #3 av: Kramis65

Oja ändra på det ska ju vara läsvänligtSkrattande

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-08-30 22:29 #4 av: Chrome

Gillar Japan och detta var intressant att läsa.

Anmäl
2009-08-31 21:11 #5 av: Lena1971

Jag är så imponerad av den japanska estetiken. Det är som att de hittar skönhet i allt man kan ta sig för!

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-09-01 21:27 #6 av: Maria

Jätteintressant läsning

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.