Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 17711 ggr
Loucar
9/24/09, 5:39 PM

Mat och dryck på medeltiden

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På medeltiden åt man en grov kost som baserades på mjölk, mjöl och fisk till vardags, om det var fest kunde det bjudas på kött och lite starkare kryddor. Man saltade, torkade och syrade maten och drycken under medeltiden.

Det var också stora skillnader mellan fattiga och rika, de fattiga hade en gröt baserad på kornmjöl och vatten som åts med honung, bär eller salt fisk medan de rika kunde unna sig en gröt på vetebröd, vispat ägg och saffran som sedan serverades med socker och kanel.

Brödet man åt var grovt och baserat på korn och råg, surdegsbröd var vanligt på denna tid, vetebröd serverades endast i de rika hemmen.

Torsk, sill och långa var de vanligaste fiskarna och de saltades eller torkades. Enligt katolicismen var det inte tillåtet att äta kött på fastedagar så med 100 fastedagar per år åts det mycket fisk.

Oxar, svin och får var det som stod på menyn men då mest i välbärgade hem. Köttet kokades eller vid festligare tillfällen blev det stekt. Även korv tillverkades i städerna på så kallade korvpinnar. Gäss och höns var de fågelfän som bjöds men även de mest i de rika hemmen.

Kål, lök, bondbönor och rovor var det vanligt att man odlade även kvanne som för oss är en minre känd växt. Det var hårda straff om man stal dessa råvaror från någons trädgård. Hasselnötter var ett vanligt inslag i kosten och man kunde även betala en del av sitt tionde till kyrkan med nötter.

Klostrens trädgårdar hade stor betydelse på medeltiden äpplen har funnits i Sverige sedan stenåldern men via klostren kom även päron, körsbär och plommon hit. De hade också stora odlingar av krydd- och medicinalväxter. Kvanne var en rot som sades bota såväl pest som allehanda krämpor, det fanns fjällkvanne och strandkvanne namnen avslöjar växplatsen. Kvannens rot var rik på C-vitamin och åts kokt eller kanderad. Andra kryddor som man kunde finna i klostren var dill, fänkål, körvel, senap, pepparrot, anis, salvia, kyndel, koriander och åbrodd.

Man drack vanligtvis vatten, surmjölk eller blanda (en vattenutspädd vassla och surmjölk). De bättre bemedlade drack öl eller vin. Man utvann även mandelmjölk (Mandelmjölken framställdes genom att skållade mandelkärnor maldes och blandades med vatten.)

För de som hade kor, får och getter fanns ju möjligheten att få mjölk som kunde drickas efter att den syrats, eller så kärnade man smör eller ystade ost av den. Man åt både färskost och lagrad ost på medeltiden.

De välbärgade hade förstås importerade varor i sina skafferier som exempelvis russin, kummin, kanel, ingefära, mandel, torkad frukt och muskotblomma.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
DesK
9/24/09, 11:14 PM
#1

Intressant hur våra matvanor har förändrats genom åren.

Tror att kvanne är rätt lättodlad, ska kolla om den går att få tag på och testa här hemma i trädgården  Glad

Vill minnas att jag har läst att nässlor odlades som nyttoväxt då på medeltiden också.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Loucar
9/24/09, 11:15 PM
#2

Spännande DesK du får berätta hur det gick med Kvannen senGlad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Kramis65
9/25/09, 12:48 PM
#3

Nykokt nässelsoppa mums. Vad lite man vet om förr egentligen.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Loucar
9/25/09, 2:34 PM
#4

#3 Jo, det är därför det är så kul att läsa om det. Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: