Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 18263 ggr
Loucar
1/4/10, 2:04 PM

Isländsk matkultur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På Island äter man mycket fisk och lammkött,under perioden januari till mars är det den så kallade surmaten som fortfarande dominerar. Deras inhemska brännvin kallas Svarta döden och är gjort på potatis och kummin. Man kokar gärna rågbröd och då i de varma källorna.

Kött

På Island äter man lamm, nöt, gris, ren och hästkött. De äter cirka 45 kilo lammkött per person/år vilket är väldigt mycket om man jämför med att vi i Sverige äter cirka 1 kilo per person/år. Köttet äts färskt, rökt, torkat, saltat, grillat eller kokt. Import av kött är strängt förbjudet på Island på grund av smittorisken.

Fisk

Tillgången på fisk och skaldjur är god på Island 70% av exporten består av fisk och har ett gott rykte på grund av sin goda kvalité världen över. Islänningarna äter fisk ett par gånger i veckan, vill man fiska själv på sommaren kan man få vildlax och forell på kroken.

Fågel

Man avlar höns, kalkoner och änder men äter även sjöfågel av olika slag som lunne och svartfågel. Att man äter mer och mer fågel beror till stor det på ökningen av fast-food och asiatiska restauranger.

Ägg

Förutom de vanliga hönsäggen äter man sjöfågelsägg de senare finns på våren och är något större än hönsäggen och en riktig delikatess för finsmakaren.

Mjölkprodukter

Dessa produkter håller mycket hög kvalité mycket på grund av den fina naturen och de stränga kraven på kvalitén vid framställning av dessa produkter. Två Isländska produkter är Skyr en sort färskost som kan jämföras med tyskarnas kvark och Mysa som fås vid framställning av Skyr den kan användas istället för vin i matlagning.

Det gröna

Vattnet från de varma källorna kommer till nytta vid drivhusodling av bland annat tomater och gurka. Men även trädgårdplantor och växter vattnas med detta vatten. Blomkål, potatis, rabarber och vitkål är något man odlar mycket av på Island och på hösten plockar man blåbär, kråbär och odon som man precis som vi saftar och syltar.

Specialiteter

Surmat är kött eller fisk som legat i vassla i flera månader äts vanligen under perioden januari till mars.

Svedda lammhuvuden som serveras med potatis eller rotmos.

Blodmör (blodkorv) görs på lammblod, mjöl, talg och kryddor som sedan stoppas i skinn. Lifrarpylsa (leverkorv) som görs på mald lammlever, mjöl, talg och kryddor som även denna stoppas i skinn. Bägge ska kokas i cirka 3 timmar och serveras sedan men potatis eller rotmos.

Steikt lambalæri (Ungstekt lammlår)

Köttet putsas och stick sedan in några vitlksklyftor vid benet. Smörj in köttet med salt, peppar och rosmarin. Lägg köttet på ett galler ovanpå en ungsplåt med köttbuljong i botten. Beräkna 50 minuter per kilo kött i cirka 170 grader. Mot slutet kan man öka värmen om man vill ha brunare yta.

Servera med brun sås, sockerstekt potatis och rödkål

Källor: Islandssidan.se, Reykjavik.nu och iceland.org

Bilder: stock.xchng

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
Maria
1/6/10, 10:41 AM
#1

Så spännande läsning. TackGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
1/6/10, 12:30 PM
#2

Det är synd att det är så dyrt att bo på Island annars skulle det nog vara en upplevelse tror jag.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
1/6/10, 12:32 PM
#3

Ja, just nu är det synd om Islänningarna.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

SaraC
1/14/10, 8:33 PM
#4

Håller med #1 Glad

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Loucar
1/14/10, 9:22 PM
#5

Tack Sara

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: