Husmanskost
Vad är egentligen husmanskost? För mig är det vällagad mat baserad på råvaror från den egna gården (numer färska råvaror från affären eller gårdsbutiken) och rätter som både min mor, mormor och generationerna innan skapat och lagat.
Visst finns det goda förespråkare för husmanskost som Tore Wretman, Nils-Emil Ahlin och Werner Vögeli för att nämna några, men de är ju budbärarna som fört traditionerna vidare och utvecklat dessa, framför allt har de sett till så husmanskosten inte faller i glömska. De som skapat dessa rätter är ju alla husmödrar i Sverige och i andra länder, som har kämpat med att få råvarorna att räcka till alla i hushållet, men även provat sig fram till de bästa tillagningssätten efter årstid samt tillgång på råvaror.
Att laga husmanskost är en konst som inte alla behärskar, personligen blir jag mer imponerad av en kock som kan laga en riktigt god oxbringa med pepparotssås och potatis än en som lagar tryffelfärserad piggvar med löjrom.
Idag ska allting gå fort vilket får till följd att det blir färre av riktigt bra färska råvaror och mer av behandlade råvaror och halvfabrikat i affärens varudiskar. Husmanskost är ett hantverk som tar tid att laga men är väl värt besväret när resultatet är klart.
Några exempel på svensk husmanskost är:
Fläsklägg och rotmos
Kalops, potatis och rödbetor
Stekt strömming och potatismos
Kokt torsk med ägg och persiljesås
Köttbullar, gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon
Ärtsoppa och pannkaka
Bondbönsvälling
Slottstek, sås, gele, inlagd gurka och potatis
Kålpudding
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Husmanskost för mig är väl den maten man är uppfödd på hemma,och som man kan känna smaken och doften på men har svårt att göra lika bra själv .
Johan
Medarbetare på matlust
Som jag nog har berättat om i en del andra trådar, fick jag verkligen inte särskilt mycket husmanskost hemma, eftersom mina föräldrar gillade att experimentera mycket med utländsk mat.
Fläsklägg och rotmos åt jag först som vuxen!
Kålpudding och får i kål, samt fläsk och äggakaka är däremot rätter som lagades.
Men riktigt god husmanskost, gjord på bästa råvaror, är höjdarmat.
Gud vad sugen jag blev på får i kål nu när du nämde det är riktigt god mat när det är kallt ute.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Jag blev ju uppfödd på husmanskost så det är ytterst sällan att jag lagar någon sådan rätt. Men erkännas ska att jag ibland gör en laddning kålpuddig av den nya spröda kålen.
#4 Är det för att du blev less på husmanskosten du inte gör det?
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
# 5 - Ja jag antar så. Det var ju inte bara hemma utan även i skolan och den var ju ingen höjdare, vill jag lova.
Jag tyckte det var en välsignelse i mitten på 60-talet då spagetti med köttfärssås och några år sedare även då pizzan gjorde sitt intåg.
Oj du var tidig med att äta detta vi fick nog inte detta förrän sent 70-tal hemma. Köttfärsås fick vi ju förstås men det åt inte jag när jag var riktigt liten för jag tyckte inte om kokt tomat.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
# 7 - Ja, har har ju några år på nacken
Min dröm är att en dag äga en restaurang som serverar husmanskost.
Då ska jag genast stanna och äta där,svårt att hitta bra matställen när man är ute och jobbar !
Johan
Medarbetare på matlust
Drömmar ska man ha helt rätt, men jag råder dig att jobba några år först för det är ingen lätt uppgift att driva en restaurang.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Loucar; ack ja, det har jag insett. Mycket mycket mycket att tänka på och kunna. Men det är en dröm i alla fall
Precis det ska man ha, ska bli kul och höra om den består när du jobbat några år.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång
Svensk husmanskost har en del riktiga höjdare Min mamma var inte bra på att laga mat, därför lärde jag mig tidigt att själv laga mat.
Hera din dröm låter spännande, hoppas att du får genomföra den
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Jag älskar kalops, dillkött, lapskojs och all möjlig husmanskost..
Både mamma och pappa lagade väldigt mycket sånt hemma.. Och det är jag tacksam över!
Gud vad gott med dillkött måste göra det nån dag.
Hälsningar
Louise
Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång