Dieter & specialkost

Mjölkallergi

2010-03-25 19:16 #0 av: [Tassy]

Att vara mjölkallergiker skiljer sig en hel del mot att vara laktosintolerant. I denna artikel kan du läsa mer om vad det egentligen innebär.

Mölkallergi är en av de mer allvarliga allergierna som inte allt för sällan kan leda till anafylaktisk chock. Det är proteinerna i mjölken som skapar den allergiska reaktionen, till skillnad ifrån laktosintolerans som innebär att kroppen inte kan bryta ner mjölksockret, vilket leder till en bråkig mage.

Allergin uppkommer ofta hos småbarn och kan växa bort inom några år. Det är egentligen ganska sällsynt att den här typen av allergi hänger med in i vuxen ålder. Givetvis kan allergin dyka om hos och förekommer bland vuxna också.

Har man ett mjölkallergiskt barn bör man undvika sojaprodukter då mjölk och soja har liknande allergener, vilket kan leda till sojaallergi också.

ko_kalv.jpg

Mjölkallergi kan variera stort i hur allvarlig den är från person till person. En del tål att få i sig några klunkar utan märkbara besvär, medan andra kan drabbas av anafylaxi av mjölkångor ifrån exempelvis en kastrull med mjölk som uppvärms. Ytterligare andra kan reagera på mjölk som finns i allehanda hygientariklar som till exempel tvål och lotion.

Vanliga symptom är diarré, magsmärtor, nässelutslag, andningsbesvär, exem, våldsam klåda, astma och kräkningar.

Behandling mot mjölkallergi finns idag inte, utan det är uteslutning av mejeriprodukter som gäller. Dock finns ett hyffsat stort utbud av mjölkfria produkter att ta till i stället.

Många rör felaktigt ihop mjölkallergi och laktosintolerans, därför gäller det att vara extra tydlig då ämnet är på tapeten.


Anmäl
2010-03-26 09:32 #1 av: DesK

Tassy, tack för intressant och nyttig information. Att det är skillnad på mjölkallergi och laktosintolerans visste jag, men inte exakt vari skillnaden består. Nu vet jag det! Glad
Utbudet av laktosfria livsmedel är tack och lov stort i många vanliga livsmedelsbutiker idag.

Vad betyder anafylatisk chock?

Désirée

Anmäl
2010-03-26 11:56 #2 av: [Tassy]

Anafylaktisk chock (anafylaxi) är en svår allergisk rekation, där kroppen hamnar i chocktillstånd - även känt som cirkulationssvikt. Det innebär att vårat cirkulationssystem, hjärta och kärl, kollapsar.

För att förhindra ciruklationssvikt så finns adrenalinsprutorna att få med sig som allergiker, tack och lov! Innan jag fick min adrenalinspruta så vågade jag knappt gå till affären och handla ensam på grund av min kraftiga allergi.

Här kan du läsa om hur man agerar i en nödsituation.


Anmäl
2010-03-28 13:01 #3 av: DesK

Detta är ju jätteviktigt att känna till!

Bra information i länken.

Désirée

Anmäl
2010-03-28 14:57 #4 av: [Tassy]

Tack så mycket Glad


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.