Annons:
Etiketterdieterspecialkostartikel
Läst 52030 ggr
[Tassy]
2010-03-25 19:21

Ananas - En riktig luring

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många får lätt känningar utav ananas, i synnerhet färsk. Men är det allergi det är frågan om?

Svaret är både ja och nej, men mestadels nej. Självklart finns de dom som är allergisk emot ananas, men inte sällan hör man helt friska personer säga att de tål allt utom ananas. Då kan man börja fundera.

ananasdrink.jpg

Vad är det som utlöser detta fenomen nudå? Jo, ananas innehåller en frätande syra som löser upp våra slemhinnor, vilket kan orsaka sårig mun. Oftast är tungan hårdast drabbad, och kinderna. Därbör bör man vara aktsam med ananasen och äta max 2 skivor åt gången, sedan behöver munnen vila några dagar för att slippa besvär.

Hur vet jag om jag är allergisk då? Om du får svullna läppar, domningar, stickningar, klåda och svalget känns svullet så kan du vara allergisk. Är du dessutom korsallergiker så löper du extra risk att drabbas.

Ananas brukar dock i allmänhet ses som en allergivänlig frukt, då man sällan har en riktig allergi mot den. Upplever du obehag så bör du givetvis låta bli frukten, men blir du bara lite skinnflådd behöver du inte vara orolig.

Annons:
Lena1971
2010-07-26 22:49
#1

Jaså är det därför! Jag får alltid sår i mungiporna av ananas, och jag äter det ändå för jag älskar ananas. Jag får vara lite försiktigare ändå!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

pyromanen
2010-07-27 11:28
#2

När jag rest i asien har jag mumsat i mig massor av solmogen ananas, för jag tycker det är så gott.  Kan knö i mig en hel stor frukt Tungan ute. Och har förstås provat vara helt trasig i mungiporna. Men det finns ett trix! om man skär upp bitar som kan stoppas in i munden utan att röra mungiporna (låt bli gnaga på halva skivor till exempel!) så slipper i alla fall jag problem och kan knapra lika mycket igen nästa dag Tungan ute

Lena1971
2010-07-27 17:17
#3

Tungan då? Förvånad En hel frukt har jag aldrig klarat, max en halv. Mer än så och hela munnen svider. Fast det är ju så gott, det kanske är värt det…


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

pyromanen
2010-07-27 18:05
#4

tungan har jag alldrig haft problem med Tungan ute. Det är nog så att man är olika känslig.

Bergspuman
2010-07-28 01:26
#5

Helt klart att man är olika känslig. Idag stod jag och glodde på galia-meloner i affären. Gud vad gott det hade varit med en halva galia-melon, jag riktigt kändes hur det vattnades i munnen. Men nej, jag vet hur det blir när jag ätit melon: svalget kliar och svider, det känns som om jag ska bli förkyld. Blä Rynkar på näsan

[Tassy]
2010-07-28 01:30
#6

#5 Prova att köra några skivor melon i micron i ca 10 sek. Det fungerar för mig (och många andra som korsreagerar).

Annons:
Bergspuman
2010-07-28 01:36
#7

Men jag har ingen micro… Gråter

DesK
2010-07-28 10:48
#8

#7 Det går nog lika bra att lägga några melonskivor i lite vatten i en kastrull och koka lätt Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Tassy]
2010-07-28 21:19
#9

Ja, det viktiga är att upphetta lite lite grann, så att molekylstrukturen förändras något i frukten. Grilla frukten går också utmärkt, och konserverad kan gå bra. Jag får dock micra konserverad ananas.

Ians
2010-09-07 20:44
#10

Aha! Då vet jag varför jag reagerar på ananas…och det är troligen INTE allergi! Tack o lov!

Kan det vara samma med ex kiwi…vet att den måste skållas innan man lägger den på frukt tårtor för annars stelnar inte gelatinet utan blir som en äcklig manet som ligger på tårtan!

Min syster råkade ut för det när hon skulle vara duktig o baka självGlad

Och kiwi blir man oxå lite irriterad i mungiporna av.

DesK
2010-09-07 20:45
#11

Ians japp kiwi kan ge samma reaktion och så kan även de flesta citrusfrukter.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Ians
2010-09-07 21:03
#12

Då är jag inte allergisk mot kiwi heller…Skrattande har gått o trott det!

Och bara väntat på den stora anafylaktiska chocken!!!!

hehehehee!

[Tassy]
2010-09-07 22:40
#13

DesK har helt rätt. Kiwiallergi märks bland annat på dålig mage också, inte bara symptom ifrån mun och svalg.

Om man får sår och blir öm i munnen så är det ingen fara, men sväller tungan och/eller läpparna upp och liknande så kan man börja ana ugglor i mossen.

Annons:
Ians
2010-09-08 07:55
#14

Nja vet inte om det är allergi när magen kör igång…….vet många som använder just kiwi för att få igång magen…

Den är tydligen känd för det Skrattande

Även ananas får min mage att fungera toppen!

Mycket bättre metod än laxmedel Flört Godareoch nyttigare framför allt!

[Tassy]
2010-09-09 01:12
#15

Ok, jag omformulerar/specificerar mig lite till:

Kiwifrön kan sätta fart på magen jo, man kan bli lös i magen. Men är det allergi med i bilden så brukar det resultera i både total rännskita och svåra plågor. Men klart det inte behöver vara så extremt. Glad

AlbaStiffler
2010-09-12 13:41
#16

Jag upplever att man inte reagerar lika starkt på ananas och till exempel kiwi när man äter den färsk och solmogen i tropiska länder. Här hemma är de mycket surare och "fränare" och ger mycket kli.

[Tassy]
2010-09-12 14:31
#17

jag gissar att det beror på att den förmodligen äts mogen i tropikerna, medan den importeras halvmogen hit och får mogna utan sol här.

[Tassy]
2012-06-15 14:37
#18

Puttar upp denna lite. Glad

dolfen
2012-06-15 19:00
#19

#18 - Tack för att du puttade. Jag visste inte detta.

Vilken tur att jag inte är vampyr. (Korsallergiker) Skrattande

Vampyrskämtet blottade min kunskapsbrist Skäms om vad korsallergi är. (Wikipedia)

[Tassy]
2012-06-15 19:34
#20

#19 Haha, den ordvitsen såg jag inte ens. Cool

Annons:
Anterrabae
2012-06-17 01:08
#21

Måste bara komma in och peta lite, eller kanske fråga.

Det som gör att man blir skinnflådd av ananas och kiwi är väl inte "någon slags syra"?? Det handlar om olika former av proteas det vill säga enzymer som bryter ner animaliska proteiner. I alla fall vad jag fått lära mig.

Det handlar om ren och skär nedbrytning av vävnader, och ja, det gör ont och ger sår. Proteinkedjor som ska brytas ner till fria aminosyror.

Man kan möra kött med ananas och kiwi. Lägger man kiwi i mariaden till riktigt segt kött, går det utmärkt att steka/grilla det sen. Men man måste passa den, det tar inte lång tid förän man inte har något kött kvar. Det har löst upp sig. Ju mörare kött från början desto fortare går det. Vi pratar kvartar till halvtimmar, inte mer.

Bromelain och Papain det vill säga, enzymer från ananas och papaya säljs som hälsokost eftersom de hjälper till med matsmältning, och dessutom är antiinflammatoriska.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Chestnut
2012-06-17 10:29
#22

#21 Fast om jag inte minns helt galet såhär på morgonkvisten så har de proteaser som återfinns i ananas lågt pH och det är *någon* av dem (bromelin?) som dessutom innehåller en karboxylsyra grupp. Reserverar mig för eventuella fel då det var ett tag sedan jag undersökte ananas på en biokemilabb och jag just nu inte hittar anteckningarna.

Således anser inte jag att det är fel att i en överskådlig artikel riktad till människor utan större biokemiska kunskaper benämna det som "en syra". Slarvigt måhända men hur många som inte läst biokemi vet vad proteaser är? Och skriver man "enzym" kan det misstolkas eftersom det är ett vitt begrepp.

Med vänliga hälsningar
Chess

[Tassy]
2012-06-17 11:56
#23

#22 Det stämmer, jag försökte hålla det förståeligt. Nu minns jag inte exakt längre vad det är för slags "syra", mer än att det är enzymer som bryter ner slemhinnorna. Jag kan kolla upp det om intresset finns.

Anterrabae
2012-06-17 23:53
#24

Aha, syradelen hade jag missat, eller eventuellt glömt. Det var därför jag frågade Flört Tack för förklaringen om det. jag har bara fattat det som enzymerna, Men det förklarar ju varför ananas är så starkt men papya inte upplevs så.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Spruca2
2012-11-09 17:09
#25

Tror jag är allergisk Skrikandes

Anterrabae
2012-11-09 18:07
#26

#25 trist!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[Tilde]
2012-11-09 19:43
#27

Va, vad konstigt! Jag ÄLSKAR ananas och har aldrig känt av minsta lilla när jag har ätit det - vilken tur! Skrattande

Annons:
Stephanie
2012-11-10 21:20
#28

Intressant artikel! Själv har jag inga problem (tack och lov!) med ananas. Däremot har jag börjat få svårt med kiwi, att tungan kliar och svider etc. Men jag kan ändå inte hålla mig borta, så det slinker ner kiwi då och då trots allt Oskyldig

PokalStjärnor Mvh Stephanie StjärnorPokal

Upp till toppen
Annons: