Dieter & specialkost

Celiaki (glutenintolerans)

2010-03-25 19:25 #0 av: [Tassy]

Celiaki är en relativt vanlig sjukdom som verkar bli allt vanligare. Här kan du läsa om vanliga symptom, diagnostik och behandling.

Att vara glutenintolerant innebär att man är överkänslig emot glutenproteinet som finns i vete, råg och korn, vilket kan ställa till med en hel del trassel innan man vant sig vid mat som inte innehåller detta.

Celiakin kännetecknar sig hos barn via viktproblem och dålig mage, många ser undernärda ut och får så kallad ballongmage. Barn kan få problem med utvecklingen, och man kan få problem med humöret och känna sig deppig. Tonåringar kan drabbas utav blodbrist om de inte kommer under behandling. Vuxna kan få ytterligare symptom så som minskad fertilitet, vitamin och mineralbrist.

För att fastställa celiaki krävs dels att man tar en provbit av tunntarmens slemhinna via biopsi/gastroskopi, vilket innebär att man går ner via munnen med kamera och verktyg för att titta och ta provbiten. Detta kan upplevas som obehagligt utav en del.

Behandlingen går ut på att undvika intag utav gluten helt och hållet. Eftersom celiaki skadar tarmluddet permanent så är det en livslång sjukdom då detta inte nybildas, vilket innebär att man bör leva på en glutenfri kost livet ut.


Anmäl
2010-04-18 20:27 #2 av: DesK

Mycket bra information! Glad

Det finns ju en hel del olika brödmixer för att baka glutenfritt bröd. Nu undrar jag om någon har recept på egen mix att baka glutenfritt bröd av? Lägg i sådana fall gärna in receptet inne på Matbröd i gruppen Glutenfritt bröd. Jag kan tänka mig att så kallade LCHF-bröd också passar för glutenintoleranta.

Désirée

Anmäl
2010-05-04 18:27 #3 av: [Tassy]

Nu sitter jag och känner mig långnäsad medan jag läser min egen artikel och försöker ta till mig. Jag är tydligen själv drabbad av celiaki, fick nyss besked. Förvånad Jag som trodde jag hade någon tarmsjukdom!


Anmäl
2010-05-04 19:24 #4 av: DesK

Tassy, det är väl ändå en god nyhet i samanhanget Glad Det hade nog varit värre med en tarmsjukdom.

Désirée

Anmäl
2010-05-04 19:34 #5 av: [Tassy]

#4 Men nää, tänk vad massa god mat jag missar nu Tungan ute

Jo det är klart att det känns bra att det inte var "värre" än intolerans.


Anmäl
2010-05-05 15:48 #6 av: storost

Men Sara, det är inte världens slut. Jag vet inte om du tycker om att baka, men hos matbröd.ifokus har jag lagt upp ett glutenfritt brödrecept. Kolla gärna om det är möjligt för dig att baka det.

Sen lägger jag upp en länk till en tysk sajt med massor av recept för olika slags allergiker - hans60. Jag och DesK kan hjälpa med översättningar - men som sagt, han har massor av recept.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-05-05 17:40 #7 av: [Tassy]

#6 Tack för uppmuntran, det känns bättre idag.

Jag älskar att baka, men just nu är köket upprivet på grund av vattenskador, så det får vänta lite på sig, vet inte ens om jag kommer att ha illgång till spis hur som helst ett tag framöver, så det känns ganska jätteknöligt med allt just nu. Är ju inte hemma heller, utan hos pojkvännen.

Jag ska kika på matbröd efter recept sen när det blir aktuellt, tack! Glad


Anmäl
2010-05-05 18:08 #8 av: storost

Det är så lite så!Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2010-05-05 23:22 #9 av: Chestnut

#7 Håller med storost, det är inte världens undergång! Även om du verkar ha mycket otur med allergier så löser det sig Glad finns fortfarande saker du kan äta (förutom luft, det är ju inget vidare att försöka tugga på, haha)

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-05-07 15:33 #10 av: Liiiisa89

Jag har vant mig vid celiaki och tycker att vanligt bröd och pasta är äckligt (:

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.