Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 8842 ggr
Bergspuman
2010-06-15 13:46

Sommarens alla sallader

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu när sommaren är här, så vill vi oftast lägga mindre tid på matlagningen för att istället kunna tillbringa mer tid utomhus. En fräsch sallad kan då utgöra hela måltiden, kombinerat med ett gott bröd och lite matiga ingredienser.

Ett litet enkelt salladsbord

När den ljuvliga färskpotatisen finns, är det hur gott som helst att skrubba potatisarna, varsamt koka eller ångkoka dem och lägga dem att svalna några timmar, innan de delas i bitar och läggs i en skål tillsammans med förslagsvis skivade rädisor och rucolablad / babyspenat / strimlad salladskål, samt en fransk dressing på olja, vinäger, lite vatten, Dijonsenap, örtsalt, kapris och klippt gräslök. Med fördel kan man lägga i till exempel kall kokt lax, makrill, stekta kycklingfiléer, kokta ägg eller varför inte kalla kokta bönor eller linser.

En bra bas för sommarsallad är även kokta gryn som bulgur, quinoa, matvete eller couscous. Här kan det lämpa sig istället med en salladssås baserad på gräddfil / creme fraiche med valfri kryddning, till exempel örtbaserad med persilja/dill och citron, Mellanösterninspirerad med harissablandning (finns numera att köpa i välsorterade kryddhyllor), eller asiatisk med sambal oelek. Gryn är ett utmärkt val om man vill göra i ordning picknickmat, eftersom det står sig bättre än till exempel pasta. Viktigt att tänka på vid picknickar är att undvika vattniga och rinniga grönsaker som sallad, gurka och tomat, de är inte så fräscha efter ett tag.

Vi har för det tredje grönsakssallader eller grönsaksfaten, som slår det mesta, om man får tag på riktigt fina råvaror! Ett härligt uppbullat fat med ångkokta färska rödbetor, morötter, nypotatis, haricots verts och kanske den underbara färska vitkålen blir tillsammans med en grön sås à la Sauce Verte eller något så enkelt som skirat färskt smör, en verklig delikatess.

Överlag skulle jag vilja slå ett slag för den enkla maten - så få ingredienser som möjligt och gärna dagsfärska råvaror. Vi i Sverige är inte bortskämda med lång odlingssäsong så det kan kännas angeläget att passa på nu under sommarmånaderna när vi faktiskt har egenproducerade grönsaker att tillgå.

Ta vad du har - en sallad kan man slänga ihop på nästan vad som helst!

Det du tänkte laga till middag, kan du lika bra göra en sallad på. Fräs köttfärsen, koka pasta och blanda alltsammans med färska hackade grönsaker och en god dressing. Har du sedan nybakt bröd, till exempel focaccia som går snabbt att göra, eller microtinade baguetter, kommer din vardagsmåltid att kännas festlig helt plötsligt.

Sallad - det är tidens melodi!

Annons:
[Tassy]
2010-06-15 14:57
#1

Superbra artikel puman! Skrattande

Maria
2010-06-15 23:05
#2

Jättebra artikelGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

storost
2010-06-16 10:40
#3

Superbra artikel!!Glad

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

DesK
2010-06-18 12:15
#4

Mycket bra artikel! Glad

Alla har väl någon favoritsallad så jag föreslår att vi lägger in våra salladsrecept som egna trådar. Recepten blir då mycket lättare att hitta.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Upp till toppen
Annons: