Boef bourguignon - Burgundisk köttgryta
Nu börjar höstlöven så sakta att falla, svampen plockas och det går mot kallare tider. Vad passar väl då inte bättre än en rejäl köttgryta? Varsågod, här kommer mitt egna recept.
Du behöver följande:
1 kilo grytbitar
5 deciliter svamp (kantareller och champinjoner)
8 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 paket bacon
1/4 rotselleri
1,5 matsked tomatpuré
2 lagerblad
timjan
1 tesked socker
3 matskedar vetemjöl
11 deciliter kalvbuljong (alternativt 5 deciliter vatten + 6 deciliter rödvin för finsmakaren)
2 matskedar soya
persilja
gräslök
Gör så här:
Klipp upp baconet och förbered ingredienserna (skala löken och så vidare..)
Stek sedan upp baconet och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpuré, timjan och lagerblad. Låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt sedan mjölet och rör ihop.
Under tiden som det steks ihop så blandar du till buljongen och tillsätter soyan i en rejäl gryta. Stek sedan upp köttet och tillsätt i grytan och låt koka länge och väl. Tillsätt även bacon/lökröran i grytan. (Vill du ha riktigt mört kött så börja med att steka och koka köttet först i minst en timme.)
Smaka sedan av grytan med socker och salt. Garnera med persilja och gräslök.
Mnammmmm…. det ser gott ut. Du kan gärna skicka en del till mig.
Vänliga hälsningar Stephan
Den är lätt att göra enligt LCHF också man skulle kanske kunna kasta bort mjölet, göra egen tomatpuré för att skippa eventuellt socker där, skippa sockret och använda en rejäl klick fet matyoghurt?
Jag är inte bra på LCHF, men jag spånar lite iallafall
Samt ta bort soyan o rotsellerin, blir inte riktigt samma gryta då men det beror väl på hur strikt man är.
Boef Bourguignonen är god i alla fall!
Mm ska testas!
Men så bra! Jag råkar ha ett paket grytbitar hemma som jag inte visste vad jag skulle göra med, annat att de måste tillagas idag!
Har nästan alla ingredienser också, utom bacon, som jag tror jag skippar.
Jag är en recept-omstuvare, ändrar glatt när det är något jag inte har hemma eller inte vill ha med
Persiljan måste dock med.
#2 Det är så lite kolhydrater med tomatpuré att det inte behövs ta bort eller byta mot hemma gjord.
Vänliga hälsningar Stephan
#3 Ah, nästan rätt
#6 Okej, då vet jag det också
Måste bara fråga, 11 deciliter kalvfond? Det låter väldans mycket?
Du menar inte buljong? Där e ju inte ens 3 deciliter i en flaska fond.
#8 jo hoppsan! Givetvis
#8 och #9 Jag har ändrat det uppe i receptet
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hera tack att du var vaken där Min hjärna sov tydligen när jag läste receptet
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Kan ju erkänna att jag läste receptet ett par gånger innan jag såg det sjläv hehe
Jag ska göra det där receptet ikväll! Fast jag har gul lök istället för charlottenlök, och jag skippar champinjonerna. Och jag skippar baconet. Och hittade inga lagerblad. Och tar morötter i. Men det blir nog gott ändå! Återkommer med rapport!
Puh då behöver varken Tassy eller jag skämmas
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Rapport: Det blev MYCKET gott!
Den där fonden gjorde susen.
Jag använde flytande margarin, gul lök, skippade baconet, tog morötter jämte selleri, använde bara kantareller istället för champinjoner. Lagerblad hittade jag, men det var slut på timjan så jag tog rosmarin istället.
JÄTTEGOTT!
Tack Tassy!
härligt