Annons:
Etiketterartikelfesthögtid
Läst 17953 ggr
Rita-S
12/14/10, 12:01 PM

Norska julbordet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sverige och Norge må vara grannländer, men det är ändå en del skillnader på våra julbord. Varning för norska bokstäver i artikeln!

I Sverige är det vanligt med många små rätter på ett bord, och man plockar litet av varje. Sådan mat är det vi i Norge brukar ha vid bröllop eller dop exempelvis, medan vid julen har vi fasta maträtter.

Huvudrätten kan vara exempelvis Lutfisk, Ribbe, Pinnekjøtt, kokad torsk eller numera i modern tid även kalkon. Vad man är uppvuxen med har gärna rot i var i landet man kommer från. Östlandet i Norge brukar exempelvis ha Ribbe, det ni kallar revbenspjäll, dock serveras ribben med fett och svålen kvar. Vestlandet har Pinnekjøtt i stället, revbenspjäll från fåret som är saltat och torkat, ofta rökt undervägs i torkningen. Lutfisken är mer vanlig runt mitt och nordliga delen av Norge, där även kokad Torsk brukar vara vanligt på julbordet, och även kokad hällfisk är mycket vanligt norrut. Kalkonen har spridit sig i dom mera moderna tiderna och ser ut att ha satt sitt märke på landet.

julbord.jpg

Det traditionella julbordet med ribbe består av stekt ribbe med brun sås och rödkål bredvid, och tillbehör i form av antingen sossiser (en liten korv storlek som prinskorv med färs av kalv och fläsk samt grädde och ägg), Julepölse (samma typ av smet som sossiser bara storlek som falukorv), inälvskorv eller medisterkaker (köttkakor av samma typ som julepölse och sossisarna) är vanligt. När potatisen gjorde sitt intåg dök även denna upp på julbordet i form av kokad potatis som tillbehör. Andra grönsaker som kål och rotfrukter av varierande sorter var normalt.

Det som är viktig med ribben är att den steks med fett och svål kvar, svålen rutas upp och skall stekas spröd. Den omringas av katrinplommon, torkade äppelringar, fikon och andra torkade frukter som även serveras som tillbehör. Skyn används som den är eller till sås.

Pinnekjøttet är revben från får som har legat i saltlake och sen torkats, även gärna rökts. På grund av att det är så salt måste det vattnas ur först, och ett dygn innan tillberedning får man lägga det i vatten som byts ofta för att dra ur saltet.
Sen lade man ett galler av pinnar i botten på grytan, därav namnet pinnekött, pinnkött. Köttet lades på pinnerna, och sen hade man på vatten till pinnerna var täckta. Detta skall sedan ångas i flera timmar.

Tillbehör till Pinnekött brukar vara rotmos, och även här sossisar, julkorv eller medisterkaker brevid. Brun och rödkål kan även det förekomma tillsammans med potatis.

Lutfisken är mest vanlig i Lofoten i Norge, eller dom delar av landet där det var svårt att få tag på färsk torsk vid denna tiden av året, och detta är torkad torsk som behandlas med lut. Fisken måste vattnas ur för att luten skall gå bort innan tillberedningen, ungefär en vecka måste man blötlägga fisken med dagligt byte av vatten, sedan kokas fisken.

Klassiska tillbehör till lutfisken i Norge är riven pepparrot, skirat smör, kallt smör eller flott, stekta bacontärningar, puré på gula eller gröna ärter (stuvning), kokt mandelpotatis och getmesost, som är riven eller hyvlad.

Kokad torsk eller hällfisk var något man önskte sig mycket där det gick att få tag på färsk fisk under december, och detta blev ofta serverat med lever och rom (om det var torsk) från fisken, citron, smör och kokad potatis.

För kustfolket var färsk fisk lätt att få tag på under stora delar av året, och inlandsmat som gris och får var inte lika vanlig längre norrut. När 1900 talet bjöd på att transportera mat över större sträckor, började köttmat som ribbe och pinnekjøtt att breda ut sig till stor del över hela landet. Detta var en lyxig förändring för fiskefolket som gärna åt fisk stora delar av tiden hela året. Numera är det ungefär 6% som äter lutfisk på julafton och 1% som äter kokad färsk torsk eller hällfisk.
Dock är det en stor procent som äter lutfisk som en del av julmaten de övriga juldagarna.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

  • Redigerat 12/4/20, 9:05 PM av DesK
Annons:
DesK
12/14/10, 4:17 PM
#1

Tack Rita för en trevlig artikel Glad

Det är alltid roligt att jämföra olika (jul)traditioner. Det Norska julbordet är ju delvis likt det Svenska, men verkar mer koncentrerat till någon eller några varmrätter och den inlagda sillen saknas.

Vad är hällfisk?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
12/14/10, 5:22 PM
#2

Kveite/Hällfisk är en större art av Flundre-familjen när det kommer till fisk :) Kveita räknas som en särlig fin fisk, mycket delikat kött upp till runt 40 kilo fisk, efter det blir köttet grövre och inte lika delikat.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MonisN
12/16/10, 7:28 PM
#3

Intressant artikel. Jag ser inga större likheter med det svenska julbordet förutom revben och lutfisk. Den svenska lutfisken är gjord på långa till skillnad från den norska som är torsk. Vi har ju heller aldrig brun sås till våra revben (ribbe). Hur äter man lutfisken? I Sverige har man ju vit sås och potatis. Tillbehören varierar dock. En del äter det med gröna ärtor, en del serverar även skinka till. Finns säkert andra varianter också. Själv vill jag bara ha lutfisk, potatis och vit sås och mycket svartpeppar. Vissa vill ha kryddpeppar. Julmust dricker man förstås till dettaTungan ute

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Rita-S
12/16/10, 7:45 PM
#4

"Klassiska tillbehör till lutfisken i Norge är riven pepparrot, skirat smör, kallt smör eller flott, stekta bacontärningar, puré på gula eller gröna ärter (stuvning), kokt mandelpotatis och getmesost, som är riven eller hyvlad." :) Jag är uppvuxen på att man gör en vitsås till, men mina morföräldrar är uppvuxen med skirad smör och inget annat!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[Tassy]
12/16/10, 7:46 PM
#5

Har vi inte brunsås till revben? Det har gått mig helt förbi Cool här äts revben med brunsås och ris.

MonisN
12/16/10, 8:00 PM
#6

#5 Jovisst har vi brunsås när revbenen serveras som ensamrätt, men jag har aldrig sett eller fått det på julbordet. Men jag kanske har fel, det kanske finns dom som har?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
[Tassy]
12/16/10, 8:02 PM
#7

Hum, där fick du mig allt! Tyst

Rita-S
12/16/10, 8:06 PM
#8

#6 jag vet några här uppe i hälsingland som äter revbenspjäll på julbordet, tillsammans med alla dom andra rätterna i alla fall Glad

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MonisN
12/16/10, 8:15 PM
#9

#7 Skrattande

#8 Jodå, svenskarna har revben på julbordet, men inte med brun sås. Ofta är dom glaserade med soja och honung eller nåt annat gott. Finns tusen varianter på smaksättningar. Det är också dom tjocka benen och inte spareribbs på julbordet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Mitralis
12/16/10, 8:41 PM
#10

Tack för en intressant och informationsrik artikel Glad



giffan
12/17/10, 10:29 AM
#11

Här äter vi lutfisk med egengjord senapssås (skånsk senap)

Min mamma som kom från Norge, de åt även römmegröt till julen.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Rita-S
12/17/10, 11:54 AM
#12

#11 römmegröt äter jag gjärna till exempelvis 17 maj, eller när man känner för det andra gånger i året med :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MonisN
12/17/10, 12:32 PM
#13

Jag har varit väldigt mycket i Norge men ännu inte provat römmegröt. Har tänkt göra det när det stått på menyn, men alltid har det varit något annat som frestat mer. Römme till våfflorna är däremot väldigt gott.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
Rita-S
12/17/10, 12:38 PM
#14

Römmegröt med spekemat och norsk flatbröd brevid är värkligen gott om man gillar römmen :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

giffan
12/17/10, 1:08 PM
#15

#13 testa nästa gång du har möjlighet!! Det är en mycket speciell gröt. men otroligt god.

Minns när vi koka den att hela familjen var med och turades om att röra.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

MonisN
12/17/10, 5:14 PM
#16

Hur gör man römmegröt? Finns det någon produkt i Sverige som kan ersätta römme?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Rita-S
12/17/10, 6:14 PM
#17

#16 jag gjorde på gräddfilen ett år till 17 maj. Det blir gott, men det är klart att det inte blir "rømmegrøt" då det inte smakar helt lika.

Du kan dock ersätta filen med halvt med creme fraiche och halvt med grekisk yoghurt. Det fungerar även det.
Sen kan man tilsätta en gnutta äkta smör .)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MonisN
12/17/10, 11:09 PM
#18

#17 Men man äter det väl inte som det är, man tillreder det väl på nåt sätt?

Jag brukar ibland ta creme fraiche på våfflorna när jag vill ha römme, det är också gott. Kanske ska jag blanda creme fraiche med yoghurt för att få det ännu mer likt römme?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


giffan
12/17/10, 11:49 PM
#19

#18 Annars finns det römme på påse man kan köpa. Alltså färdig gröt…

Jag har hemma om du vill ha en och testa.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Rita-S
12/18/10, 11:13 AM
#20

Man blander norska rømmen med vetemjöl och reder ut med mjölk, sen skall det småbubbla några minuter för att koka bort mjölsmaken Glad Man skall skira av smöret som kommer fram från norska rømmen, men det händer ju inte i lika stor grad på svenska gräddfilen så man får tillsätta litet smör här. Det skirade smöret skall sen has i en "grop" i mitten vid servering! Glad Där kan man även ha smöröga om man vill ha riktig mycket smör.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
MonisN
12/18/10, 11:24 AM
#21

#19 Tack, det var väldigt gulligt av digKyss men jag är rädd att jag inte kommer att vara så förtjust i gröten.

#20 Tack för infon, äntligen fick jag veta hur norrmännen görGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


DesK
12/11/12, 12:00 PM
#22

Här finns mycket inspiration Glad Kanske dags att prova något norskt på årets julbord! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Pyttelite
12/4/20, 8:00 PM
#23

Mycket trevlig artikel!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: