Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 9463 ggr
Vosjes
2011-02-11 02:40

Oliebollen

Oliebollen är en traditionell holländsk maträtt. Oliebollen betyder bokstavligen oljiga bollar och äts traditionellt på nyårsafton och på nöjesfält. I Belgien kallas de för smoutebollen vilket betyder isterbollar.

Oliebollen är en klump deg som görs med hjälp av två skedar att skyffla en viss mängd deg och släppa degen i en fritös fylld med het olja på detta sätt framträder en sfärformad oliebol.

Degen är gjord på

mjöl
ägg
jäst
mjölk
bakpulver
och oftast har man i russin eller sultanrussin i smeten. I vissa familjerecept tillägs öl i degen.
Degen behöver minst en timme att jäsa och de serveras vanligtvis med strösocker eller florsocker.

Historia

Det sägs att dessa friterade bollar först var ätna av germanska tammar i Nederländerna under Yule, perioden mellan 26 december och 6 januari. Den germanska gudinnan Perchta skulle tillsammans med onda andar flyga genom vinterhimmeln och för att undvika dessa andar erbjöds mat som till stor del innehöll friterad deg. Det sades att Perchta skulle försöka skära upp magarna på allt hon kom över, men på grund av fettet i oliebollen skulle hennes svärd glida av kroppen på dom som åt dessa friterade degbollar.

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Annons:
MaMaMade
2011-02-11 08:52
#1

Ungefär som flottyrringar/munkar således. (Hon verkar vara en argsint kvinna den där Perchta. *Huvva*!)

Vosjes
2011-02-11 10:25
#2

Nu måste jag viska lite här så sambon inte hör men jag tycker att de smakar lite som en friterad pannkaka Skäms

Jo hon verkar ju ha lite humör den där Perchta. Skrattande

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

[YlvaP]
2011-02-11 11:59
#3

LÅter intressant.

Honestyisdead
2011-02-11 13:28
#4

INtressant att läsa om. Men inget som lockar mig.

Upp till toppen
Annons: