Färs & korv

Vad har du i din korvstroganoff?

2017-05-06 00:34 #0 av: ApanAnn

Här hemma blir det lite olika stuk beroende på vem som lagar maten. I receptet jag lärde mig när jag började lära mig laga mat var det, förutom strimlad falukorv; lök, creme fraiche, tomatpuré, salt och peppar. Om jag nu minns rätt. Maken använder istället krossade tomater eller passerade tomater till såsen och bara lite av någon mjölkprodukt. Han har också en förkärlek till att välta i lite starkare korv som komplement till falukorven. Igår fick min Stroganoff växa upp lite. Hackad lök och vitlök, tärnad morot och selleri fick fräsa i smör&raps. När det mjuknat och fått svettas lite lade jag till paprikapulver, rökt paprikapulver, anjouchilli och... nån mer chili. Ganska mycket kryddor. I med en stor burk lättcremefraiche och sedan tippade jag i korven utan att fräsa den innan. (Pga orkade inte) Jag hade i nån matsked tomatpuré, lite vitpeppar och en halv buljongtärning. Grönsakerna lyfte verkligen det hela. Hur gör ni?

Anmäl
2017-05-06 00:49 #1 av: Chinesecrestedlover

Jag kör hackad gul lök, lite tomatpuré (eller rätt mycket faktisktSkämtar) och matlagningsgrädde av havre eller soja, salt och peppar och just det ja... INGEN korv, haha (Vegan Skrattar).  

Anmäl
2017-05-06 02:40 #2 av: Aleya

Korv (jokkmokkskorv helst), mycket lök, kryddor, tomatpuré, grädde och obligatoriska dragon och persilja.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios

Anmäl
2017-05-06 07:59 #3 av: Maria

Jag har numera alltid i stark Ajvar istället för tomatpuré eller också lite puré.

Jag har alltid i franska örter och både vispgrädde och creme fraiche

Alltid lök så klart och ibland även andra saker jag har hemma som färsk hackad paprika.

/Maria

 

Anmäl
2017-05-06 08:07 #4 av: ApanAnn

Planen var att ha i en massa harissa egentligen, men det var lite mögel i burken...

Anmäl
2017-05-06 12:41 #5 av: JazzBass

När jag gör korvsås (vi har inte falukorv i Finland), brukar jag fräsa lökstrimlor, tärnad morot, korvbitar, tomatpuré och kanske kryddor som spiskummin och paprikapulver i smör/olja, hälla på lite tomatkross/tärnade tomater, vin (om jag har), samt vatten och grädde och låta sjuda en kort stund. Har i lite örtkryddor av nåt slag och smakar av med ljus soja och/eller asiatisk fisksås. (Ganska förenklat skrivet men ditåt i alla fall). Brukar bli helt gott. Har jag inlagd gurka brukar jag tärna lite sån också och röra ner i såsen. Creme fraiche går också minst lika bra som grädde men matlagningsgrädde kommer inte in i mitt kök, bortsett från Oatlys eller Plants havregrädde.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2017-05-06 13:46 #6 av: emeliiiiieee

Falukorv, tomatpure, laktosfri mjölk blandat med mjöl, fond, kryddor. 

Anmäl
2017-05-06 18:28 #7 av: Hera

Falukorv, lök, hett paprikapulver, massa tomatpuré, nymalen vitpeppar, kyckling/köttbuljong och matgrädde.

Anmäl
2017-05-07 08:56 #8 av: Åsa S

Lök, falukorv, krossade tomater och dijonsenap

Var lite skeptisk till detta recept först det var min man som lagade såhär jag har alltid haft creme fraiche men det blev rätt gott så jag skippar numera ofta mjölkprodukterna och tar senapen istället

Anmäl
2017-05-07 11:08 #9 av: Sofy

Simpel korvstroganoff

Korv typ falukorv
Gul lök
Grädde
Dijonsenap
Tomatpuré
En skvätt soja
Salt och peppar

Servera med färska grönsaker och ris eller vad tusan man känner för.

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2017-05-07 12:21 #10 av: oh-la

Blandad smakrik korv, gärna ett par sorter. Även ölkorv används ibland och steks då först i lite olja så oljan får smak. Vitlök, gul lök, krossade tomater, tomatpuré, hackade soltorkade tomater, lite creme fraiche, en skvätt balsamvinäger, köttbuljong/fond/buljongtärning beroende på vad jag har hemma. Salt och peppar att smaka av med och lite socker för balansen.

Ibland steker jag lite sidfläsk och svamp som jag har i mot slutet. Har vi hemma brukar jag ha i picklad syltlök eller små picklade gurkor.

Vi kallar det korv stroganof, men det är så långt från alla originatrecept att man nog nästan får säga korvgryta :P

Anmäl
2017-05-07 13:15 #11 av: Jalking

Den där Vladimir Stroganoff som uppfann rätten 1898 skulle nog snurra som en propeller i sin grav om han fick smaka min Korv Stroganoff :-)
Egentligen är det nog inte Korv Stroganoff längre, men min variant har förändrats gradvis från det till det den är idag.

  • Falukorv i strimlor
  • Lök
  • Turkisk yoghurt
  • Hela burkchaminjoner
  • Tomatpuré
  • Köttbuljong
  • Lite vatten
  • Massor av finskivad färsk chili, gärna Thai, Habanero eller Hot Lemon. Jag vill ha det riktigt idiotstarkt, så jag snålar inte med chilin. Minst 5-6 st till en gryta.
  • En skvätt soya, fishsauce eller Maggisås. (Istället för salt)
  • Lite färsk persilja eller koriander (om det är årstid för det.

Serveras med snabbmakaroner. (Det enda som snabbmakaroner duger till, men här ska det vara snabbmakaroner.)

Anmäl
2017-05-07 13:49 #12 av: DesK

#11 Vladimir Stroganoff roterar nog duktigt i graven  över alla korv Stroganoff. Orginalreceptet är med biff och heter så klart biff Stroganoff. Det är denna variant som jag gör.

Lövbiff, kryddig saltgurka eller mjölksyrad gurka, färska champinjoner, gul lök, vitlök, dijonsenap, tomatpuré, smetana eller stabiliserad yoghurt, svartpeppar, salt och blandade örtkryddor Glad

Désirée

Anmäl
2017-05-08 00:11 #13 av: nevamisse

Falukorv, gul lök, senap, tomatpure, lite vatten, mjölk/grädde, vitpeppar, paprikapulver, salt.

Ibland har jag i krossade tomater, men helst inte.

Anmäl
2017-05-12 19:23 #14 av: CelsiusT

Fräser falukorv i strimlor med hackad lök. Kryddar med paprikapulver, chilipulver, timjan, mejram och salt o peppar. Slår på en burk krossade tomater, i med en halv burk crème fraiche och låter puttra ihop. Serverar med kokt ris.

Medarbetare på westernridning.ifokus

Anmäl
2017-05-13 08:18 #15 av: Fransu

Oj vad mycket bra inspiration det finns i tråden för att förnya och lyfta sin (min!) stroganoff! Tummen upp

Tipsar om en annan variant, Thai Stroganoff som jag lagat två gånger och som är riktigt god.

http://www.jennysmatblogg.nu/2014/02/25/korvstrognoff-a-la-thai/

Anmäl
2017-05-13 18:36 #16 av: Jalking

Jag har testat att använda cocosmjölk men inte currypasta. Blev ganska OK så, men currypastan var en bra idé. Panengfalukorv måste testas!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.