Söker tips (sprit i mat)
Köpte hem whiskey och rom eftersom jag vill testa ha det i mat. Låter gott trots att jag inte kan med smakerna som dryck. 😅 Tänker att det blir annorlunda när alkoholen kokar bort och det blandas med andra smaker.
Så, har ni några recept? Inga efterrätter.
Vad har du köpt för whiskey och rom? Är svårt att ge tips utan rätt sort. =)
Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.
Ljus rom tror jag kan vara utmärkt i tomatsås. Beräkna 1 cl per portion, tillsatt i slutet så alkoholen inte kokar bort. 😛 (Källa: Boken Matmolekyler av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström. Där var det dock fråga om vodka).
Mörk rom (ofta ganska söt) tror jag passar bäst i söta rätter generellt, men prova det gärna i en glaze till fett fläskkött tillsammans med stjärnanis. Kan tänka mig att det blir riktigt gott. Kolla också det här receptet från Masterchef Australia: https://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/drunken-pork-belly Om jag inte minns fel så älskade domarna rätten så pass mycket att han vann utmaningen ifråga. (Själv skulle jag dock inte slösa 6 deciliter rom på en enda rätt). 😉
Whisky kan funka bra i marinader och kanske diverse såser, men det är kanske svårare att få till riktigt bra. Stjälper lätt mer än det hjälper. Mitt värsta experiment hittills i köket var att ha i lite Lagavulin (mycket rökig, fin single malt whisky) i en lammstek, så det gör jag aldrig om. Det här tror jag blev avsevärt bättre (minst sagt), men jag minns inte vad domarna tyckte i det avsnittet det bjöds på.
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus