Råd & tips

Recept med kokosmjölk

2016-11-01 11:49 #0 av: JazzBass

Några av de godaste asiatiska anrättningarna jag ätit har innehållit kokosmjölk. När jag själv experimenterat fram nåt med samma ingrediens så har det dock oftast inte blivit så jättebra, utan oftast ganska mediokert. Men av den senaste burken kokosmjölk blev det faktiskt enkla två anrättningar som jag tyckte lyckades väldigt bra:

Vitfisk i sås på kokosgrädde och nori

2 portioner

  • 300 g (1 paket) frysta fisktärningar (t.ex. sej)
  • Kokosgrädde (det fasta innehållet i en stor burk kokosmjölk)
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk asiatisk fisksås (gärna av märket Megachef)
  • ca 1 msk risvinäger
  • 1 ark nori (det mörkgröna yttersta lagret på maki-sushi)
  • En skvätt ljus soja
  • Nymalen svartpeppar

Fräs löken i smöret på medel-medelhög temperatur i en traktörpanna tills den är genomskinlig och gulaktig i färgen. Låt det gärna ta 10 minuter eller mer, och rör om regelbundet så ingen stekyta bildas. Slå i kokosgrädden, fisksås, risvinäger och noriarket rivet i små bitar och låt koka upp. Lägg ner de frysta fisktärningarna och låt dra på svag värme tills fisken faller isär när man petar i den, inte längre än det. Tillsätt vid behov mer vätska i form av vatten, kokosvatten eller grädde. Smaka av med ljus soja tills saltmängden är rätt, och lite peppar. Klart! 

Servera med kokt jasminris (så mycket godare än vanligt ris) och lite färska grönsaker, t.ex. paprika och gurka.

Kokospannacotta med färsk frukt

2 portioner

  • 1,5 dl kokosvatten (det genomskinliga i burken under kokosgrädden)
  • 1 dl havregrädde eller vanlig grädde
  • 3 msk socker (helst nån ljusbrun sort som smakar mer än vitt socker)
  • 1 msk kokosolja
  • 1 gelatinark
  • 1 krm vaniljpulver (eller 1-2 tsk vaniljsocker, minska i så fall på det andra sockret)
  • 1 kvist rosmarin (kan uteslutas men ger en fin arom som passar till kokos)
  • Tärnad färsk frukt (t.ex. apelsin, mango eller melon) till servering

Lägg gelatinarket i blöt på en tallrik. Koka upp kokosvatten, grädde, socker, kokosolja och rosmarinkvisten, rör om nu och då. Dra bort från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladet och rör ner i den varma blandningen. Låt blandningen i kastrullen svalna helt i t.ex. vattenbad i diskhon. Häll blandningen i två portionsskålar genom en sil så inga fasta partiklar kommer med. (Smörj skålarna med lite kokosolja först om du vill stjälpa upp pannacottan vid serveringen). Ställ svalt, helst i kylskåp ca 3 timmar eller först en stund i frysen och sen i kylskåpet tills pannacottan stelnat. Servera med tärnad frukt. Jag använde apelsin då det var vad vi hade hemma för tillfället, och det passade bra. Vill man ytterligare piffa upp det hela lite kan man kanske rosta lite kokosflingor i en stekpanna att ha som garnering. 

Receptet är nästan veganskt, man behöver bara byta ut gelatinet till nåt veganskt alternativ (kanske agar?) om man vill. Det går säkert utmärkt att göra på en hel burk kokosmjölk också, eller att köra med riktig grädde istället för havregrädde jag använde, men det blev bra också så här. Nu var dock mitt syfte att använda vattnet som blev kvar i burken efter det första receptet här ovan så därför ser det ut som det gör. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-11-01 11:50 #1 av: JazzBass

Dela gärna med er av era bästa recept med kokosmjölk eller -grädde! Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-11-01 11:54 #2 av: OlgaMaria

Mixa kokosmjölk med frusen mango blir en ljuvlig glass :) 

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-11-01 12:01 #3 av: JazzBass

#2 - Det tror jag absolut! Måste testa. Glad 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-11-07 22:13 #4 av: Devya

Jag använder gärna kokosmjölk till all sorts matlagning men det bästa är väl nudelsoppa som jag själv har hittat på, eller tja, jag tog tips från fyra olika recept och lagade ihop något som blev väldigt poppis här hemma så nu lagar man det en gång i veckan. :)

Anmäl
2016-11-08 07:25 #5 av: DesK

#4 Beskriv gärna hur du gör din nudelsoppa.

Vi använder ofta kokosmjölk och kokosgrädde. Nu har jag inlett ett experiment att göra yoghurt av kokosmjölk, återkommer med resultatet senare. När vi använder kokosmjölk så har vi kokosolja som matfett. 

Désirée

Anmäl
2016-11-08 08:41 #6 av: OlgaMaria

#5 Ska du syra med probiotikakapslar? :) Det har jag gjort. Blir väldigt god smak tycker jag men rinnigt (jag använde hela kokosmjölken).

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-11-08 09:09 #7 av: DesK

#6 Ja just så gör jag. Har både barn och bonusbarn som är veganer och vill hjälpa dem att äta så bra som möjligt. Min dotter saknar just yoghurt, därför testar jag detta nuGlad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.