Köksutrustning

Gjutjärnspannan

2016-01-12 17:51 #0 av: Anterrabae

Alltså, jag bara älskar gjutjärn! Särskillt när det är nyiordninggjort.

Glömde ta förebild, men när jag började Var pannan grådassig, flammig och såg "sönderstekt" ut.. En sån typisk, uttorkad, som allt fastnade i.

Jag älskar när man kan spegla sig i sin gjutjärnspanna ;) ^^

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2016-01-12 17:56 #1 av: Tant Grön

Tummen upp

Anmäl
2016-01-12 17:56 #2 av: Candela

Hur brukar du göra när du "gör i ordning" den, utöver att smörja in med olja? Gör du någon grovrengöring?

Anmäl
2016-01-12 20:40 #3 av: Anterrabae

Om den rostat eller har inbränd mat så diskar jag den med hetvatten och svinto. Eller låter koka med maskindiskmedel och vatten. Så att skiten på ytan lossnar.

Sen bränner jag ur den med salt. Det ska poppa och knäppa om saltet. I denna pannan blev saltet färgat av brunt, grå-svart och rött. Sånt som saltet sög ur järnets porer.

Sen smörjer jag med neutral olja och steker in på låg värme. Beroende på hur uttorkad pannan är kan det behövas flera omgångar.

Och om man sen vill ha en mer bestående yta kan man bränna in oljan. Då smörjer man pannan och ställer den i maxad ugn på grill i 20-30 min. Då bränner oljan fast och ger en skyddande yta, där få saker fäster.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.