Annorlunda köttbullar
För många år sedan hittade jag ett annorlunda recept på köttbullar i Hemmets Journal. Receptet vann en tävling i köttbullarnas tio-i-top.
Det är "viltbullar"eller snarare frikadeller men de ser ut som stekta stora köttbullar och såsen blir riklig och ljuvlig så att man kan äta med sked. Det blir en ganska mörk mustig sås.
500 g blandfärs (gärna älg eller annat vilt)
1 stor kokt potatis
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar.
Forma till ganska rejäla köttbullar
Lag att koka bullarna i:
1 flaska porter (33 cl)
1/2 dl svart vinbärssaft (outspädd)
1/2 dl kinesisk soya
6 krossade enbär
1/2 tsk torkad timjan
Några svartpepparkorn
1 gul lök
1 msk fond ex. oxfond
Sås:
Silad lag
1-2 dl vispgrädde
redning med majsena eller potatismjöl.
Gör så här:
Forma bullarna. Skär löken i klyftor. Blanda lagen och koka upp. Lägg i bullarna och låt småputtra i cirka 20 min.
Ta upp bullarna, sila lagen och red sedan såsen. Jag brukar lägga bullarna i såsen och ett snabbt uppkok igen.
Vi ska äta det idag, därför kom jag på att jag måste dela med mig
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Så gott! Och har man inte viltfärs kan man byta ut fonden till viltfond. Och jag hade lagt till lite kantareller :) Tack för receptet!
#1 Absolut. Jag har gjort lite varianter genom åren men använt grundreceptet så att säga.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Gud vad gott! Det här måste jag lägga på minnet.
Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian
Här kommer en bild på de färdiga bullarna.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Så hungrig jag blev nu!
Jag blev också hungrig…
Följ min och mammas matblogg på Instagram Frosserian
Åh, vad gott det låter och ser ut! 😛 Påminner lite om Hirams porterstek, tycker jag 🙂
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Ja, många ingredienser är ju lika🙂
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.