Nöt, vilt & gris

Annorlunda köttbullar

2015-09-06 11:01 #0 av: Maria

För många år sedan hittade jag ett annorlunda recept på köttbullar i Hemmets Journal. Receptet vann en tävling i köttbullarnas tio-i-top.

Det är "viltbullar"eller snarare frikadeller men de ser ut som stekta stora köttbullar och såsen blir riklig och ljuvlig så att man kan äta med sked. Det blir en ganska mörk mustig sås.

500 g blandfärs (gärna älg eller annat vilt)

1 stor kokt potatis

1 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar.

Forma till ganska rejäla köttbullar

Lag att koka bullarna i:

1 flaska porter (33 cl)

1/2 dl svart vinbärssaft (outspädd)

1/2 dl kinesisk soya

6 krossade enbär

1/2 tsk torkad timjan

Några svartpepparkorn

1 gul lök

1 msk fond ex. oxfond

Sås:

Silad lag

1-2 dl vispgrädde

redning med majsena eller potatismjöl.

Gör så här:

Forma bullarna. Skär löken i klyftor. Blanda lagen och koka upp. Lägg i bullarna och låt småputtra i cirka 20 min.

Ta upp bullarna, sila lagen och red sedan såsen. Jag brukar lägga bullarna i såsen och ett snabbt uppkok igen.

Vi ska äta det idag, därför kom jag på att jag måste dela med migSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-09-06 11:05 #1 av: Hera

Så gott! Och har man inte viltfärs kan man byta ut fonden till viltfond. Och jag hade lagt till lite kantareller :) Tack för receptet! 

Anmäl
2015-09-06 11:10 #2 av: Maria

#1 Absolut. Jag har gjort lite varianter genom åren men använt grundreceptet så att säga.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-06 16:21 #3 av: Sofy

Gud vad gott! Det här måste jag lägga på minnet. 

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2015-09-06 16:24 #4 av: Maria

Ska se om jag kan få med bild.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-06 16:25 #5 av: Maria

Här kommer en bild på de färdiga bullarna.

/Maria

 

Anmäl
2015-09-06 16:26 #6 av: Maria

Testar igen ;-)

/Maria

 

Anmäl
2015-09-06 16:44 #7 av: Hera

Så hungrig jag blev nu!

Anmäl
2015-09-06 17:06 #8 av: Sofy

Jag blev också hungrig...

Medarbetare på Matlust

Anmäl
2015-09-06 18:57 #9 av: DesK

Åh, vad gott det låter och ser ut! Lipar Påminner lite om Hirams porterstek, tycker jag Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.