fryst lax.
har köpt fryst lax jag vill äta ikväll.. jag undrar om det går bra att tina i rumstemperatur såg att det rekommenderades att tina i kylskåp men då tar det ju ett dygn innan den tinar typ?
finns det hälsoskäl till att ej tina i rumstemperatur?
Jag brukar tillaga den fryst, i ugn går det bra. Annars tinar vi ganska ofta i rumstemperatur, vet dock inte huruvida det kan vara hälsofarligt eller inte. Har aldrig märkt något i alla fall.
//Jessie
Jag brukar tina i rumstemperatur. Är det laxfiléer? Sånna brukar jag bara stoppa in i ugnen fast dom inte är helt tinade, går lika bra fast dom är frysta.
If you are going through hell, keep going!
Fisk blir dålig snabbare än kött i rumstemperatur, det är nog därför det står så. Jag tinar den i princip alltid i rumstemperatur och har aldrig blivit dåligt. Fast då får den bara ligga så länge att den precis tinar.
Det är mera energismart att ta ut den i tid och tina i kylskåp.
>>>Malum domesticum<<<
Det är laxfiler, tror det går bra att tina i rumstempratur ska steka dem i stekpanna!
Anledningen till att man bör tina fisk (och kött) långsamt i kylskåp är att den släpper mindre vätska då. Konsistensen blir bättre och man upplever fisken/köttet som lite saftigare. Sen finns det ju en hygienaspekt, den yttre delen tinar snabbare än den inre och i rumstemperatur kan bakterietillväxten komma igång.
Kan man steka fryst lax direkt i stekpannan?
#7 Jag har gjort det flera gånger. Lite svårare att få den klar i mitten utan att bränna den på utsidan, men tar man det lite försiktigt så går det bra (:
//Jessie
Snabbast är att tina i halvljummet vatten i diskhon, i plastpåse då förstås. Det där med att tina i kylskåp går ju otroligt långsamt, det är ju fortfarande delvis fruset ännu följande dag och måste hursomhelst ligga i rumstemperatur en god stund innan tillagning. Jag tinar därför det mesta i vattenbad faktiskt.
När man tillagar kött/fisk är det bäst om det är rumstempererat eller t.o.m något över. Då behöver man inte steka/grilla alls lika länge för att innertemperaturen ska stiga till rätt nivå, och resultatet blir saftigare och godare än om man steker det då det ännu är halvfruset i mitten. Det blir ju så otroligt överstekt runtom mitten annars, och överstekt = torrt…
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Laxfiléer går att tillaga i micron också, bara lägga in den helt tinad i nåra minuter sen är den klar att äta, jättegott och saftigt.
If you are going through hell, keep going!