Råd & tips

Tillverka egen Sriracha

2015-05-03 15:07 #0 av: Davbjo

Jag är ett stort fan av chilisåsen Sriracha, och jag hittade en rolig video som visar hur man gör egen: Länk.

Detta är en bra metod, eftersom man naturligtvis kan variera såsen hur man vill! När jag gjort chilisås har jag inte jäst den, och det verkar vara nyckeln till att få ut mycket smak, så detta ska jag definitivt testa.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-05-03 15:16 #1 av: Anterrabae

Häftigt! Berätta gärna om dina experiment :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-05-04 08:27 #2 av: JazzBass

Tufft! Glad Jag har ibland kokat ihop diverse chilisåser men jag har aldrig ens hört om den här Sriracha-såsen. Verkar hyfsat kryddstark, för att uttrycka det milt. Kanske värt att prova? 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-05-04 08:54 #3 av: Davbjo

#2: Sriracha är suverän tycker jag, jag använder den istället för ketchup i regel, men eftersom den inte innehåller tomat så funkar den till allt man annars använder chilisås på. Du kan använda den i marinader, i grytor, på stekt ägg (vilket man gör i Thailand) osv.

En stor skillnad är att Sriracha görs på färsk chili, i regel gör man annars på torkad, om jag förstått saken rätt. Jag ska testa att göra egen framöver, just jäsningen blir intressant att se om den ändrar såsens karaktär.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-05-04 19:22 #4 av: iceflower

Hur smakar Sriracha? Är den söt eller stark? :)

Anmäl
2015-05-04 22:56 #5 av: Davbjo

#4: Den är lite åt det söta hållet, men det är absolut inte sweet-chili det handlar om, även om den har en lätt sötma. Man får lite sötma, en hel del hetta och en touch av vitlök och vinäger. Den används mycket i thailändska rätter, men också koreanska, japanska osv. Folk har den på sushi och sådant också.

Den finns på Willy:s och många andra butiker numera, den "äkta" varianten är den med en tupp på flaskan, en klar flaska med grön kork.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-05-21 23:50 #6 av: iceflower

Har hört mycket om den såsen och har varit en snackis sen sommaren, men har aldrig smakat den, men hade gärna gjort :)

Anmäl
2015-05-22 07:55 #7 av: DesK

#5 Den finns även med röd kork och då är den lite starkare Glad

Désirée

Anmäl
2015-05-22 19:18 #8 av: Davbjo

#7: Den finns i måånga varianter, men den som brukar anses vara originalet (åtminstone den som populariserat såsen) är den från Huy Fong Foods, och den har grön kork.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.