Matprat Läst 2014 ggr

Honung

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Så här på hösten tycker jag det är härligt med lite honung i teet. Men det finns ju en uppsjö med olika sorter! Flytande, fast, akaciahonung, timjanshonung.

Vad brukar ni använda för honung? Är det egentligen så stor skillnad på honung och honung?

Jag brukar köra med hel vanlig som finns på ica. Vet knappt vad det är för märke. Tycker att den rinniga är rätt trevlig faktiskt.

Mvh // Johan

Hos Hitta ljudboken kan du ladda ner ljudböcker och låna ljudböcker på biblioteket gratis.

Jag tycker den ska vara svensk, fast det börjar bli svårt att hitta. När jag får chansen köper jag av någon hobbyodlare. Finns en på jobbet, och tidigare hade jag en i bekantskapskretsen.

 


Jag gillar flytande bäst - tropical, som är svensk men med lite exotisk touch.

I téet förstås, men har ni provat ett tunt lager på en rostad macka?
Gott.

Måste bara lägga till mitt favoritrecept med honung, en förrätt som också de som vanligtvis inte tycker om getost brukar gilla.
Här kommer det:

Chevretoast, per person

1 skiva chevreost (rund)
1 skiva formbröd
flytande honung
1-2 färska basilikablad

Skär formbrödet runt efter ostskivans storlek. Bred honung på brödet. Lägg chevreostskivan ovanpå. Grädda i 225 grader cirka 10 minuter eller tills osten börjar smälta. Lägg på basilikan.

Servera och njut!

 

 

Jag använder just nu en liten lokal honung från Sollerön, där vi har ett semesterhus. Jättegod, och vackert klar i färgen. Föredrar starkt att köpa just honung från små producenter, när det går. Glad

Ann, det låter supergott! En variant på samma tema är något jag gör rätt ofta, en dubbel toast med Chavroux (mjuk getost), honung, timjan och pinjenötter. Mums.

min matblogg

Glömde - sen jag har alltid flytande hemma också, för enkelhetens skull.

min matblogg

Honung är det stor skillnad på. Jag köper alltid från en lokal odlare, som ICA hemma hos mig alltid har. Vissa Honungsmärken smakar bara socker och jag vill inte chansa, även om de är mycket billigare

Försöker också köpa från små biodlare, lindblomshonung tycker jag är godast. Biodlaren jag köper av just nu har bikupor på mitt jobb där det finns lindar så lindblomshonungen kommer främst därifrån.

 

köper riktigt billig butiksvariant när jag kokar min egna hårfärg, brukar vara vara det enda den duger till.

jag gillar svensk honung, gärna ifrån ljungblommor. lokalt är stort plus.

Funderar på att prova honung som har en bit vaxkaka i burken, den ser så läcker ut Glad


Vaxkakor får minnen att komma tillbaka såna gick man och sög på då man var hos mormor och morfar på sommaren, de hade många bikupor och morfar var ofta i biboden och slungade och sånt och det fanns ofta vaxkakor med honung i där.

Jag köper på ICA och gillar de flaskor/burkar som man kan ha stående upp och ner. Himla käcktGlad Inget klet eller kladd.

Använder mest honung i matlagnng och i te.

/Maria

 

Fast, svensktillverkad honung är det godaste jag vet. jag kan äta flera skedar direkt ur burken.

Vi är storkonsumenter av honung och gör åt en 700 grams burk på 1-1½ vecka så det blir bättre importerad, men till brödbaka använder jag alltid svensk kvalitetshonung.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på matbrod.ifokus och foto.ifokus.


ALLTID rå honung. Levande med alla nyttigheter kvar. den intas på macka, i dressingar till allt. Även in kaffe och te och bak. men det tråkiga då är att den dör.

I undantagsfall köper vi pastöriserad honung, och då spelar det inte så stor roll på billig eller dyr, den viktigaste poängen för mig är ju ändå borta.

Vi har tur, köper rå honung två gånger om året via bekanta. 3kg-hinkar för 200 kr styck. Rå höst- och vårhonung!

Vi kan nog också klassa oss som storkonsumenter.

Annars smakar timjanhonung jättegott!

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

I te och annat varmt blir det nån billig honung, men ska den användas rå så tar vi den vi köper direkt av en biodlare i närheten - Se Idas kommentar ovan Flört

Désirée

 

Va, finns det död honungFörvånadFlört

/Maria

 

ja, all honung som är pasöriserad är död. Den är upphettad så alla enzymer och andra värmekänsliga nyttigheter som antibiotika och sånt har dött. Då är det bara gott! Flört

Honung får inte värmas över 40 grader om den ska fortsätta vara levande.

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

Då är honung i mat och te bara gottSkrattande

/Maria

 

#17 Det är just därför jag använder svensk kvalitetshonung till brödbak. Den opastöriserade hjälper till vid jäsningen.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på matbrod.ifokus och foto.ifokus.


I sådan (rå honung) finns det där nyttiga som kommer från binas magar. Kommer inte ihåg vad det heter.

Finns det rå honung att köpa i affär´n (eller måste man känna en biodlare)?

 

"Människan har skapat Gud till sin avbild,
längre räckte inte hennes fantasi."
Tage Danielsson 1928-1985.

Hemmagjord :) Eller rättare sagt hemmasnodd, det är ju inte jag som gör den utan sötnosarna i bikuporna :) :)

Ett tips till er som uppskattar flytande honung - det går att få all honung flytande, man behöver inte köpa importerad honung för det. Ställ en burk (svensk naturligtvis Flört) honung i ett vattenbad och värm försiktigt, Anterrabae har helt rätt i att man dödar mycket nyttigheter om man värmer för mycket. Låg värme och längre tid är det som gäller. Honungen blir flytande och håller sig flytande ett tag innan den stelnar (kristalliserar sig) igen.

#20 - försök hitta honung från någon lokal biodlare i din butik, många butiker tar in från lokala producenter. Det ska alltid stå kontaktuppgifter till biodlaren på burken. Du kan alltid ringa och fråga om honungen är uppvärmd.

#20 På vissa närproducerade honungsburkar står även biodlarens telefonnummer, man kan alltid ringa och fråga. Det har jag gjort ganska ofta. Därtill får man reda på massa kul mer eller mindre onödig info som visar hur passionerad just den biodlaren är. Skrattande

#21 Kan man inte röra honungen så den blir flytande också? Det tar givetvis tid, och den kan inte vara kylskåpskall, men under ganska normala temperaturförhållanden?

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

Brukar köra med både flytande och fast honung. Jag tycker också om de de där plastflaskorna som står upp och ner, med flytande honung. Glad

#22, Njae, jag tvivlar på det. Man rör i honungen regelbundet (1-2 ggr om dagen) när den är nyslungad och flytande för att den inte ska bli så grov i strukturen och hård när den stelnar. Men stelnar gör den till slut, det ligger i honungens natur, åtminstone den svenska honungen. Man ska ju aldrig säga aldrig och jag har inte provat, men det låter som om det blir onödigt mycket arbete för att få honungen mjuk. Flytande tror jag inte du lyckas få den på det sättet.

Ska jag nödvändigtvis ha just flytande honung (och inte har kvar nån som inte stelnat ännu) brukar jag bara värma just så mycket jag behöver, så har man kvar nyttigheterna i resten.

/Anneli

Visst håller sig honungen mjuk ifall man rör men inte 100% flytande. Min morfar rörde honungen mjuk, arbetade hårt och rörde mycket och noga i sina stora tunnor även då han var nästan 90år den honungen höll sig mjuk även 5år efter han dött den stelnade aldrig.

Tack, jag bara undrade. klart att ska jag ha flytande honung (och det inte räckre med mjuk) så får jag fixa det på annat sätt! Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

Honungens koncistens beror i första hand på nektarens innehåll av olika sockerarter. I andra hand beror det på vilken naturlig vattenhalt den håller. Vid vattenhalt på 20% är risken för jäsning mycket stor. Omogen honung innehåller ofta hög vattenhalt och kan jäsa när den tas av biodlaren. (den är inte färdigbehandlad av bina).

Rörning av honung ger snabbare och jämnare kistallisation och dess konsistens blir bra och inte det minsta sandig.

Oljeväxthonung är som regel fastare i formen.

Ljunghonung har mera krämig konsistens.

Acasiahonung är flytande (kristalliserar inte på många år)

Burkar med frostigt innehåll innebär oftast hårdare honung eftersom det oftast visar på låg vattenhalt. Som riktmärke kan man också säga att ju ljusare honungen är desto hårdare konsistens. Hallonhonung är dock ljus men inte så fast, men oljeväxthonung är ljus och är mera fast i konstensen.

Svensk honung kan bevaras flytande om den nyslungade honungen fryses. Även honung med hög vattenhalt kan undvika jäsning också genom frysning. Frysning innebär att olika mogningsprocesser avstannar.

Uppvärmning av honung över ca: 40 grader innebär att de olika nyttiga ämnen förstörs. De är ju i huvudsak olika aminosyror som påverkas i temperaturintervallet (38-42 och högre)

#27 Tack för väldigt bra och lärorik info. Jag har alltid hört att ju hårdare en honung är ju bättre kvallité är det eftersom den innehåller mindre vatten. Stämmer detta?

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på matbrod.ifokus och foto.ifokus.


Det kan vara så men inte nödvändigt. Cementhonung (biodlarens fasa som enstaka år kan uppträde som bladhonung på gran) blir väldigt hård trots relativ hög vattenhalt (18-20 %). Även oljeväxthonung blir normalt hård men har ocksånormalt låg vattenhalt. Acasiahonung är flytande oavsett vattenhalt. Segheten blir dock starkare ju lägre vattenhalt.

Oljeväxthonung anses som den kvalitetsmässigt sämsta honung genom mindre inhibiner och mera "dåliga" sockerarter. Men den är normalt av hård karaktär och ofta låg vattenhalt.

Jag sitter fortfarande och flinar åt #16 kommentar, den var bara för gullig Kyss

#27 Tack för bra info! Skrattande

Det som även förstörs vid upphättning är alla enzymerna, de goda bakterierna och de naturliga antibiotikumen. Honung innehåller ett 20-tal olika antibiotika mot både bakterier och virus.

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

#31 = inhibiner huvudsakligen och många består av aminosyror, därav värmekänsligheten.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus