koka sylt i gjutjärnsgryta
Jag gillar koka sylt. Körsbärs-, krusbärs- och plommonsylt blir det oftast. Hittills har jag använt teflongrytor, men en teflongryta klarar hos mig en, max två säsonger. Jag tillsätter inget vatten, oftast inget pektin och liknande heller, enbart socker och ev citronsyra vid behov. Syltorna kokas länge, blandas ofta och teflonet skrapas bort till slut, trots att jag använder plastverktyg.
Nu funderar jag på en gjutjärnsgryta, skulle den fungera bättre? Det finns vanliga och emaljerade. Duger det med en vanlig? Någon som prövat? Bränns det inte fast? Syltsäsongen börjar snart och jag måste skaffa en ny gryta, men vilken????
Inget svar på din fråga men…
Jag gör min "Baniwi"(-sylt) i vanlig kastrull. Kokar cirka 6-8 minuter. Använder i och för sig syltsocker och gör inga storkok.
Är lite nyfiken på hur man doserar citronsyra (som jag ännu inte har använt).
Vi kokade alltid sylt i en kastrull i rostfri stål med glaslock. Har aldrig haft problem med det.
Vänliga hälsningar Stephan
Jag skulle inte använda gjutjärn ifall den var oemaljerad till syltkok. Ofta finns det någon syra i frukten/bären och då fälls järn ut, det är inte farligt men en viss järnsmak blir det, som åtminstone inte jag skulle vilja ha i sylt.
Jag brukar använda vanlig rostfri kastrull och inget brukar brännas fast.
Jag instämmer med #3 jag skulle inte använda en gjutjärnsgryta till syltkokning. En emaljerad gjutjärnsgryta kan nog funka bra och rostfria grytor går alldeles utmärkt. Det gäller att hålla lagom temperatur i grytan, sylten får bara precis sjuda, alltså bubbla ytterst lite. Sedan måste grytan diskas omedelbart efter syltkoket.
Lägg gärna in dina syltrecept här
Dolfen Baniwisylt låter spännande, har du något recept att dela med dig av? Vill minnas att det står på citronsyreförpackningen hur man doserar citronsyran.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#4 - Det är kul när en idé man får funkar.
* Lika många bananer som kiwi mixas med lite vatten.
* Antal gram syltsocker = "Mixet" /2.
* Koka 6-8 minuter.
* Häll i lite citronsaft.
Det var enkelt för mig att döpa sylten till Baniwi.
Banan + kiwi = Baniwi.
#5 Ja visst är det det!
Detta ska jag testa snarast, tack för receptet Namnet är så klart taget fast här får det bli Dolfens Baniwisylt
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Hederlig rostfri kastrull fungerar alldeles utmärkt! Vi har samma som för 30 år sedan och de är hela och fina
Hakuna matata!