Matkultur & traditioner

Premiär för surdegsdagen 2011

2011-04-04 20:57 #0 av: DesK

På lördag den 9 april är det dags för premiär för surdegsdagen

När är dagen?
Surdegsdagen kommer att firas den andra lördagen varje april.

Hur går firandet till?
Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte baka det själv? Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! Köpt går också bra. Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg på eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?

Vilka ligger bakom dagen?
2011 bestämda TrevorS (Oscar) tillsammans med Sajtvärden DesK (Désirée), MonisN (Mona) och Storost (Stephan) att starta denna dag.

Bjud gärna med er familj och vänner hit så vi blir fler som firar.

Surdegsdagen i kalendern:
9/4-2011
14/4-2012
13/4-2013
12/4-2014
11/4-2015
9/4-2016
8/4-2017
14/4-2018
13/4-2019
11/4-2020

Fakta: Surdegsdagen på facebook.

Text  Oscar S bild DesK

Désirée

Anmäl
2011-04-06 18:11 #1 av: Emaljoh4

Smakar surdegsbröd annorlunda?

Anmäl
2011-04-06 19:40 #2 av: DesK

Ja det smakar MER Glad men oftast inte direkt surt Tungan ute Det är jättegott Skrattande

Désirée

Anmäl
2011-04-06 20:08 #3 av: Emaljoh4

Jag blev sugen på att göra surdegsbröd! Skrattande Har du nåt enkelt brödrecept man kan börja med? Typ för nybörjare, Flört

HAHAHHAHAA; lite kul, JAG , baka bröd, HAHAHHAA!!! En tonåring som bakar bröd, HAHAA,

Anmäl
2011-04-07 09:40 #4 av: MonisN

#3 Klart du kan baka bröd! Många tonåringar gör detSkrattande Ska du baka surdegsbröd måste du först sätta en surdegsgrund. Titta in till oss på brödsajten så hittar du många recept och goda rådGlad

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Anmäl
2011-04-07 10:08 #5 av: DesK

Emaljoh det är inte svårt att baka med surdeg, men det tar lite längre tid. Om du aldrig har provat att baka med surdeg kan du först prova med en "snabbsurdeg" = en Poolish denna gör man av  jäst, mjöl och vatten som man låter stå minst 3-4 timmar i rumstemperatur eller över natten eller dagen i kylen Glad Här är ett recept på bröd med poolish Glad

Désirée

Anmäl
2011-04-07 18:31 #6 av: Vosjes

Jag åt en underbar sub för ett par år sedan och då var brödet en sorts surdegsbaguette med grönsaker och kycklingröra.
Riktigt mumsigt var det.

Dessan! Nu får du sluta upp med att få mig på sandwichhumör!

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-04-07 22:10 #7 av: Emaljoh4

tack allihop! Skrattande ska kolla upp detta imorgon

Anmäl
2011-04-08 11:56 #8 av: DesK

Nu är vi 100 på facebooksidan Glad

Vill bara påminna om att det är dags att friska upp surdegen om du tänker baka imorgon.

Désirée

Anmäl
2011-04-08 15:58 #9 av: Emaljoh4

hur menar du?

Anmäl
2011-04-08 18:09 #10 av: DesK

Emaljoh jo vi (TrevorS, MonisN, Storost och jag) har skapat en facebooksida som heter Surdegsdagen Glad Påminnelsen ovan gäller för de som har en surdeg i kylen. Du och andra som ännu inte har någon surdeg i kylen får istället testa snabbsurdegen som jag länkade till i #5 Glad

Désirée

Anmäl
2011-04-08 20:50 #11 av: Emaljoh4

Aha, Tungan ute Är lite trög, hahaha

Anmäl
2011-04-08 20:51 #12 av: Emaljoh4

Du kan kalla mig Malin Flört

Anmäl
2011-04-09 08:42 #13 av: DesK

Malin det är bara bra att du ställer frågor Glad Vad roligt att få kalla dig Malin Skrattande

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.