Annons:
Etiketterbakatdesserterkonserveratartikel
Läst 18907 ggr
Anne
2006-04-22 11:29

Äppelkaka från Brösarp

Det här är en jättegod äppelkaka med smak av mandel och kanel. Den blir saftig och fräsch, och går jättebra att frysa.

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Alla gillar äppelkaka - men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge - och går utmärkt att frysa.

Äppelkaka från Brösarp
från Claes Karlsson "Mer än bara äppelkaka"

300 g mandelmassa, rumstemperatur, i bitar
1,5 dl socker
125 g rumstempererat smör
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 äpplen, gärna Jona Gold
2 msk sirap
1-2 tsk kanel eller kardemumma

Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 minuter - jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).

Tvätta och kärna ur äpplena, men de behöver inte skalas. Skär dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.

Grädda i ca 175 °C i 45-50 minuter. Servera med vaniljsås, grädde, glass eller kanske en liten klick mascarpone med florsocker och vanilj. (Se bilden.)


Datum för publicering

  • 2006-04-22
Annons:
AktieTrader
2006-04-22 14:12
#1

Det verkar jättegott. Jag älskar äppelkaka så det får jag testa.

Terrierlina
2006-04-24 20:33
#2

Jag tycker faktiskt inte om äppelkaka! Generad

Anne
2006-04-24 21:17
#3

Jag är inte heller så förtjust i äppelkaka ska jag erkänna, men det är maken - så jag bakar ändå. Den här blev ovanligt bra tyckte jag, det var säkert mandelmassan som gjorde den stora skillnaden. :)

Stefan
2006-05-02 00:26
#4

Tack, det var ett suveränt recept! Jag älskar äpplepaj/kaka och den här var bland de bättre jag smakat :) Däremot försöker jag hitta Alnaby vaniljsås (efter tips på Aktieguiden), någon som vet var man hittar den??

Illan
2006-05-02 00:37
#5

Men duuu vad gott det där lät! Fast ska jag allergianpassa det lär det inte alls bli samma kaka, så den får jag spara till nån gång jag bjuder folk som inte är allergiska mot ditten o datten :)

Varför just Jona Gold? Hur är de i smaken? Sura? Söta? Mjöliga? Krispiga? Om man ska hitta alternativ tänkte jag…

AktieTrader
2006-05-02 01:19
#6

#4 Jag köper Alnaby vaniljsås på ICA MAXI

Annons:
Anne
2006-05-02 09:28
#7

#4 - vad bra att det blev gott :)

#5 - nä, den är nog lite svår att allergianpassa. I alla fall efter mandelallergiker - det är liksom mandeln som gör kakan. Jona Gold är ett "lagom" äpple - krispigt och fräscht, men inte alls lika syrligt som t.ex. Granny Smith. Ersätt med t.ex. Royal Gala. (Och sen var det typ slut på äppelsorter jag äter, klarar absolut inte av för söta eller för mjöliga.)

Illan
2006-05-02 23:52
#8

#7 jag hade fått byta ut både mandel, smör och creme fraiche och vips är det inte samma kaka liksom *s*

Antecknar dina kunskaper om äppelsorter för framtida bruk. Tickelitack.

AktieTrader
2006-05-03 00:20
#9

#7 Men vårat fina svenska Ingrid Marie, mitt absoluta favoritäpple både i äppelkaka och att äta. Hade inte det passat bra? Fast dom  får vi vänta med till hösten.

Anne
2006-05-03 08:42
#10

Det fungerar säkert bra med vilket gott äpple som helst! Huvudsaken är att man själv gillar det. Dock tror jag inte att de allra syrligaste eller att de allra sötaste gör sig så bra - någonting i mellanskiktet alltså. :)

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
kjersti
2006-05-05 14:29
#15
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Anne
2006-05-05 17:02
#18

Kjersti, kommentarer till artiklar kan man tydligen inte redigera. Jag har försökt ta bort dubletterna - får fortsätta jobba på det om det inte har fungerat. :)

Christina
2006-05-06 00:50
#19

Satt just och funderade på vad jag skulle baka till i morgon när det kommer några grannar över - toppen recept! Det får det bli. Tack.

Sessan1
2006-06-19 04:45
#20

muuuuuuuuuuums det ska testas :)))

gillar verkligen äppelkaka

Annons:
Sessan1
2006-07-05 20:04
#21

Äppelkaka som är såååååå gott Glad MUUUUMS!

Detta ska jag testa  ngn dag!

Tack för receptet :)

Sessan1

Sessan1
2006-07-05 20:05
#22

kjersti, det går inte att komma in på länken :(((

Man måste  vara medlem?

Vad är det för sida då?

bubbelbubbel
2006-07-05 21:43
#23

det låter himla himla gott. måste testas..

Snuan
2006-07-06 11:34
#24

Mums, den var jättegod och så himla saftig, tack för receptet. Kan dock tycka att det var lite snålt med endast 2 äpplen. Så jag kommer att nog att ta ett äpple extra nästa gång och varva med smeten =)

Daniella
2007-04-14 20:03
#25

Tycker  väldigt mycket om äppelkaka

zari
2007-04-28 03:05
#26

Den ser jätte god ut .Ska laga den till Valborg och bjuda mina vänner på den.

paronskrutten
2007-05-22 11:55
#27

Mm..låter mums *spara recept*

Helena

Annons:
soten
2007-05-27 14:35
#28

Shit, vad gott det ser ut!

SillyZones
2007-10-15 22:33
#29

Så nu har jag denna kaka puttrande i ugnen!Skrattande Jag har dock bytt ut creme fraichen mot fil och en skvätt grädde, och mandelmassa hade jag bara 250 g, men det går säkert bra ändå.. Om en dryga timme får vi se…Räcka ut tungan

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

altavista
2007-10-15 23:28
#30

jag tycker Transparent Blanche det är bra för alla sorters kakor/pajer.

jag har t o m gjort sylt på den sorten, med lime  och kanelbitar i

Upp till toppen
Annons: