2005-08-30 23:42 #0 av: Pernilla

En liten artikel om den stora vinsten av rotfrukter i brödet. Saftigt, nybakat och smarrigt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Att rotfrukter är nyttiga vet nog de flesta av oss om. Rika på fiber, vitaminer och smak är de riktiga kompisar att använda i köket. Dock har rotfrukterna i mycket fått en alldeles oförtjänt tråk-stämpel. Men det finns annat att ha rotfrukterna till än rotmos. Vi bakar saftigt bröd med hjälp av rödbetor och morötter.

 

I väntan på ugnen

I väntan på ugnen

Rödbetsbullar

Ett härligt saftigt matbröd med vacker färg. Låt dig inte luras av den play-dough-liknande degen...

ca 20 bullar

1 1/2 dl vetekross
5 dl vatten
50 g jäst
2 dl rårivna rödbetor
1 tsk koriander
ca 10-15 dl vetemjöl

Koka vetekross och vatten i fem minuter. Tillsätt 3 dl kallt vatten. Blandningen ska vara 37 grader. Tillsätt jäst, rödbetor, salt, olja, koriander och vetemjöl. Arbeta samman degen.

Låt degen jäsa 40 minuter. Baka ut till runda fina bullar som får jäsa ytterligare 20 minuter på plåten. Grädda i 8-10 minuter i 350 grader. Serveras gärna nybakade med färskost eller till en härlig höstsoppa toppad med nyplockade trattisar.

Morotskaka

En sötsyrlig fika-klassiker på cafét, men godast hembakad.

Smet:
4 Ägg
4 dl Strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
175 gram smält smör
6 dl rivna morötter

Glasyr:
150 gram Philadelphiaost
100 gram mjukt smör
6 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smeten. Smält smöret, tillsätt det tillsammans med de rivna morötterna. Häll smeten i smord och bröad långpanna.

Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter.

Blanda sedan samman alla ingredienser till glasyren med elvisp till en jämn smet. Bred över kakan då den svalnat ordentligt.

Sedan gäller det att vänta tills glasyren stelnat någorlunda. Annars blir det avslöjande kladd på fingrarna...

 

 

 

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2005-08-30