Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 5335 ggr
Pernilla
2005-10-26 23:53

Mat för hälsan

I väntan på uppladdningen inför Allhelgona och Advent bjuder Matlust här på några lättlagade och hälsosamma recept som kan hjälpa dig att hålla formen, både fysiskt och psykiskt. För nog är det väl så att vi blir vad vi äter?

Så här i novembermörkret är det inte alltid lätt att hitta på bra vardagsmat. Mörkret lägger sig som havregrynsgröt kring hjärncellerna och sommarens inspirerande, lättsamma matlagning är ett minne blott. (Om ens det.)

Soppor går ofta lätt att göra och blir bra vardagsmat. Gör många portioner och frys in! Bra att ha och tina. För den hungrige kan en grov macka med keso eller annat magert proteinrikt pålägg fungera som komplement.

**Broccolisoppa
**4 portioner
5 dl broccoli
10 cm purjolök
1 palsternacka
1 morot
1 ½ l grönsaksbuljong
Örtsalt
Örtkryddor

Finhacka alla grönsaker. Koka dem knappt mjuka i bulkongen. Smaka av med örtsalt och kryddor.

**Enkla bouillabaissen
4 portioner
**
En enkel fisksoppa som till smaken påeminner om en riktig fransk bouillabaisse. Laxen är en fet fisk, men den är rik på ”rätt” sorts fett – vissa fettsyror kklarar vi oss inte utan.

400 g lax
1 l fiskbuljong
1 gul lök
1 liten purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
Ett par lagerblad
Ett par matskedar tomatpuré
Knappt ett paket saffran
Massor av färska eller frysta örter – persilja, dill, timjan – ta av dina favoriter!
Salt och peppar

Skär grönsakerna i små bitar eller strimlor. Fräs dem i svag värme i någon matsked matolja. Grönsakerna ska bli glansiga och genomvarma, de ska inte få färg. Tillsätt buljong, tomatpuré, pressad vitlök, kryddor och örter. Låt koka 5-10 minuter, så att smakerna får gadda ihop sig ordentligt.

Skär laxen i kuber och låt den koka med i 5-10 minuter. Strö över rikligt med persilja och servera.

Lätta rödgröna röran
Pasta är en favorit när det ska gå undan i köket, och den behöver inte prompt vara onyttig mat. Man kan välja fullkornspasta, exempelvis, och man kan lätt svänga ihop andra goda såser än de klassiska Carbonara-tillbehören (bacon, lök och äggula). Här är en riktigt läcker pastasås för den som vill äta vegetariskt. Morötterna gör att såsen blir fyllig och mättande.

1 stor grön paprika
1 stor röd paprika
3 morötter
1 purjolök
1 squash eller aubergine
2 msk tomatpuré
3 dl grönsaksbuljong
1 dl matlagningsyoghurt

Salt, peppar och gärna färsk basilika. (Torkad fungerar också.)

Skala och riv morötterna, strimla purjolöken, hacka övriga grönsaker. Fräs alla grönsakerna i olja i en gryta. Häll på grönsaksbuljong och låt koka tills grönsakerna börjar mjuka. Tillsätt yoghurt och kryddor. Servera med nykokt pasta. Toppa gärna med lite ruccolasallad.

Relaterade länkar

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2005-10-26
Annons:
Staffan
2005-10-30 03:46
#1

> Mörkret lägger sig som havregrynsgröt > kring hjärncellerna och sommarens inspirerande, > lättsamma matlagning är ett minne blott.

Det låter nästan som poesi! Tack för tipsen!

// staffan

Upp till toppen
Annons: