De fyra årstiderna

Sval sallad med krämig basilikadressing

2006-08-08 16:39 #0 av: Anne

Fetaost och vattenmelon är kanske en oväntad kombination - men den är väldigt lyckad. Det friska och krispiga är en härlig kontrast med det salta, lite feta. I sällskap med kyckling och avocado blir det en underbar sallad.

Fotograf: Anne Skoogh, Anne's Food

Nu på sommaren orkar man inte laga så mycket mat - men i gengäld finns det fina grönsaker att ta till vara på.

Sallad med kyckling, fetaost och melon med basilikadressing
2 portioner

ca 100 g blandad sallad
1/2 grillad kyckling
1 avocado
1/2 citron
1 liten rödlök
100 g fetaost
1 klyfta vattenmelon

Skölj salladen ordentligt och lägg på ett stort fat. Skär avocadon i tärningar och strö över. Pressa över citronsaften, och vänd runt ordentligt. Skär rödlöken i tunna skivor och fördela. Dela kyckling och vattenmelon i lagom stora bitar och lägg på, och toppa med smulad fetaost.

Krämig basilikadressing
1/2 kruka basilika (1 liten näve)
1 1/2 msk vitvinsvinäger
3 msk mild olivolja
3 msk creme fraiche (jag använde 8%)
salt, peppar

Mixa basilika med olja och vinäger, en stavmixer är behändig. Salta och peppra, och rör ner creme fraiche.

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-08-08
Anmäl
2006-08-08 22:33 #1 av: Pia

Men gu så taskigt asså, jag skulle ju göra en god enkel sallad på just feta och melon nu till helgen och fota det hela. Fick det hos en kompis för ett tag sedan och det var sååå gott, tyvärr hade jag inte kamera med mig så jag tänkte hålla på "receptet" lite tills fototillfälle fanns... Och så kommer du här och kommer liksom...;)

Anmäl
2006-08-08 22:50 #2 av: Anne

Men förlåååååt Pia! Det är ju så härligt fotovänligt dessutom. Men du, jag kan å andra sidan erbjuda mig som sällskap när du gör den nästa gång ;)

Anmäl
2006-08-08 23:11 #3 av: Pia

Oki, vi säger väl så då...;)

Anmäl
2006-08-21 13:45 #4 av: Ixatrixa

Gul vattenmelon blir väldigt stiligt också med valfri marinerad feta;)

Anmäl
2006-08-22 14:27 #5 av: AndersE

Eftersom avokado inte funkar i min familj, ersatte jag den med svarta oliver och små tomater. Istället för grillad kyckling blev det kycklingfilé som stektes i vitlök och lite soja. Och eftersom vi hade en fin honungsmelon hemma fick den ersätta vattenmelonen. Och så fick det bli riktig créme fraiche (har lite svårt att hänga med i light-hysterin...).

Det blev i alla fall en vacker och god måltid!

Möjligen kan jag tycka att dressingen var väl vinägersyrlig...? Men basilikasmaken passade bra.

En tanke som slog mig då jag åt var att en ädelostsås hade kunnat fungera bra...?

 


Anmäl
2006-08-22 15:36 #6 av: Anne

Ädelost tror jag passar jättebra - eller så kan man skippa fetaosten i salladen och göra en sås med det istället. Gott!

Anmäl