Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 8695 ggr
Anne
10/29/05, 10:48 AM

Låt maten ta tid!

Ofta stressar vi när vi lagar mat, och jagar ständigt efter tidsbesparande recept som man kan slänga ihop på ett par minuter. Inget fel i det, förstås, men ibland är det skönt att låta matlagningen ta riktigt lång tid. Det betyder inte att man måste vara aktiv hela tiden, utan att man kan förbereda, och låta maten sköta sig själv medan man själv gör något annat. Perfekt på helgen! Och framför allt, man får ju så fantastiska resultat…

Text och foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Ofta stressar vi när vi lagar mat, och jagar ständigt efter tidsbesparande recept som man kan slänga ihop på ett par minuter. Inget fel i det, förstås, men ibland är det skönt att låta matlagningen ta riktigt lång tid. Det betyder inte att man måste vara aktiv hela tiden, utan att man kan förbereda, och låta maten sköta sig själv medan man själv gör något annat. Perfekt på helgen! Och framför allt, man får ju så fantastiska resultat…

Det här lammreceptet är något av det godaste jag ätit. Det tar tid, javisst, men det är inte svårt eller krävande på något sätt. Testa! Servera gärna med en krämig potatisgratäng med mycket vitlök, jättegott!

Lamm på tallrik.

7-timmars lamm

1 lammstek på ca 1,5-2 kilo, med ben
vitlök, 20 klyftor
2 små gula lökar
2 morötter
2,5 dl torrt vitt vin
bladpersilja
torkad timjan
2 lagerblad
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Skala vitlöksklyftorna. Dela morötterna i mindre bitar, och skiva löken tunt. Mosa 4 vitlöksklyftor med flatsidan på kniven, och hacka grovt. Med en liten kniv gör du små jack runt om hela lammsteken, och fyller med vitlökshacket. Massera lammsteken med lite olivolja, och krydda med salt och peppar.

Lägg i en stor gryta, och lägg morötter, lök, vitlök, persilja, lagerblad och timjan runt om. Häll på vinet. Sätt på ett mycket tätt lock, och ställ i ugnen. Och låt det stå! Du kan kolla ibland så det inte blir alldeles för torrt, då behöver du fylla på med lite mer vin.

Det tar åtminstone 4-5 timmar, men kan gärna stå så mycket som 6-7. Det blir ett fantastiskt mört och fint kött, som verkligen smälter i munnen!

Krämig potatisgratäng med vitlök

7-8 mellanstora potatisar, skalade och tunt skivade
1 stor purjolök, tunt skivad
2-3 klyftor vitlök, tunt skivade
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt mjölk och grädde, och salta rejält. Det ska smaka för salt – potatisen tar upp det allra mesta sen. När det kokat upp, tillsätt potatisskivorna och låt dem sjuda i 10-15 minuter. De ska bli mjuka, men inte mosiga!

Du märker när det börjar bli krämigt, då har potatisens stärkelse rett såsen och det är läge att flytta över gratängen till ugnen. Smöra en ugnsform, och häll i hela härligheten. Toppa ev. med lite riven ost om du vill.Gratinera i ca 30 minuter, men ha koll så det inte blir bränt – du kan behöva lägga på aluminiumfolie efter en stund.

 

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2005-10-29
Annons:
Pernilla
11/1/05, 9:31 AM
#1

Mmmm… ska provas!

Pelle
11/7/05, 11:10 PM
#2

Vilket fantastiskt recept, och jag som gjorde lammstek på "vanligt" sätt igår. Hmmm, undrar om sambon kan tänka sig lamm två gånger samma vecka???

Linda
11/8/05, 8:00 AM
#3

inte för att vara taskig men bilden ser inte jätte smaskig ut..men maten e säkert godFlört

Upp till toppen
Annons: